EW10 cover 600
25 november 2021

50 procent gas besparen met adsorptiewarmtepomp

adsorptie cooll van dorp opening-webjpg2

Een superrendementsketel noemt Cooll Sustainable Energy Solutions de adsorptiewarmtepomp waarvan de Van Dorp Groep binnenkort de eerste 50 toestellen plaatst in bestaande woningen. Het toestel kan de huidige hr-ketel één op één kan vervangen en bespaart tot 50 procent aan gas.

De uit de Universiteit Twente voortgekomen onderneming Cooll Sustainable Energy Solutions werkt al meer dan 10 jaar aan de warmtepomptechnologie achter wat zij noemen een ‘superrendementsketel’. De adsorptiewarmtepomp is bij uitstek geschikt voor bestaande woningen. In die situaties blijken elektrische of hybride warmtepompsystemen nog vaak geen voldoende gedragen alternatief voor de gasketel. Dat heeft te maken met ruimtegebrek, geluidsoverlast, beperkte warmteafgifte of hoge investeringskosten.

adsorptie cooll van dorp

Hoe werkt een adsorptiecompressor?

Op de website legt het bedrijf uit hoe de gepatenteerde thermische warmtepomptechnologie werkt. De adsorptiewarmtepomp werkt met een vergelijkbare continue cyclus als een normale elektrische warmtepomp. Compressie van het koudemiddel vindt echter plaats met een door warmte aangedreven adsorptiecompressor in plaats van een elektrisch-mechanische compressor. De adsorptiecompressor bestaat uit twee drukvaten gevuld met hoogwaardige actieve kool die cyclisch worden verwarmd en afgekoeld; een complete cyclus duurt ongeveer 10 minuten. Tijdens verwarming van zo’n drukvat (tot ongeveer 180 °C) wordt het koudemiddel onder hoge druk uit het adsorptiemateriaal geperst en via een passief ventiel naar de hogedrukzijde van de warmtepomp geleid. Het koudemiddel condenseert in de condensor en geeft daar zijn warmte af aan het verwarmingscircuit van de woning (op bijvoorbeeld 60 °C), waarna de druk van het koudemiddel wordt verlaagd via het expansieventiel. Het koudemiddel verdampt weer in de verdamper bij een lage temperatuur (bijvoorbeeld 0 °C van de buitenlucht) en neemt zo energie op uit de koude omgeving. Daarna stroomt het koudemiddel via een passief ventiel naar het andere drukvat dat op de begintemperatuur staat (60 °C in dit voorbeeld), waarbij het koudemiddel weer aan het adsorptiemateriaal adsorbeert. Ten opzichte van een standaard verbrandingsketel zit de winst in de extra warmte die via de verdamper en de condensor beschikbaar komt.

Groen gas en waterstofgas

De adsorptiewarmtepomp van Cooll kan met zowel hoge als lage temperatuurverwarming gecombineerd worden en heeft geen losse buitenunit. De warmtepomp wordt aangedreven door (groen)gas of waterstof en onttrekt warmte aan de buitenlucht waardoor 30 tot 50 % op gas wordt bespaard en de uitstoot van CO2 met 30 tot 50% wordt gereduceerd. En zónder toename van elektraverbruik.

De Van Dorp Groep is al 10 jaar nauw betrokken bij de ontwikkeling en investeert nu in Cooll’s warmtepomptechnologie. De investering is onderdeel van een financieringsronde die moet leiden tot opschaling en een grootschalige wereldwijde marktintroductie. Henk Willem van Dorp: ‘Vanuit onze intrinsieke motivatie om de wereld beter achter te laten, besteden wij veel aandacht aan de verduurzaming van installaties en gebouwen. We zetten hierbij in op duurzame technieken en kiezen voor all-electric waar het kan, maar geloven ook in de technologie van Cooll omdat het een toekomstbestendig alternatief is voor gebouwen waarvoor een elektrisch of hybride warmtepompsysteem nog niet haalbaar is. Daarnaast hebben wij veel vertrouwen in de ontwikkeling dat het systeem geschikt is gemaakt om te verwarmen met waterstofgas. Daar pionieren wij graag mee.’

16 miljoen

Van Uffelen is blij met het vertrouwen dat Van Dorp uitspreekt. ‘Om onze technologie en het productieproces op te schalen is een grote financiering nodig, in totaal 16 miljoen euro. Hiervoor benaderen wij in samenwerking momenteel verschillende partijen die net als Van Dorp in de energietransitie willen investeren. Met de investering van Dorp hebben wij een mooie eerste stap gezet, wat vertrouwen geeft voor een duurzame toekomst.’