EW10 cover 600
Juni 2022

All-electric Ready warmtepomp versimpelt stap naar gasloos

Alklima lanceert alternatief voor klassiek hybride

54 01

Alklima, importeur van warmtepompen van Mitsubishi -Electric, gaat liever nog vandaag dan morgen voor all-electric. Om die stap voor de consument makkelijker te maken, introduceerde de leverancier tijdens de VSK het all-electric Ready-concept. Het concept wordt in de markt gezet als beter en duurzamer alternatief dan de hybride warmtepompen waar nu alle aandacht naar uit gaat.

Bij een hybride oplossing staat het gasketeltje dat de warmtepomp ondersteunt als je niet uitkijkt straks toch weer stiekem vijftien jaar zijn werk te doen. Je bespaart weliswaar gas, maar zal met hybride nooit helemaal zonder gas ­kunnen’, zegt Rudy Grevers. De manager woningbouw van Mitsubishi Electric-importeur Alklima heeft twee belangrijke argumenten om te kiezen voor een all-electric Ready-warmtepomp. ‘Op de eerste plaats bespaar je direct veel meer gas dan met een klassieke hybride en op de tweede plaats ben je klaar om op ­korte of middellange termijn over te stappen op honderd procent elektrisch. Zonder dat je hoeft te investeren in een gasketel die je over een paar jaar al weer weg kan doen, terwijl de economische levensduur nog niet is verstreken. Dat is verspilling van materialen. Dus zeggen wij: ga gelijk voor all-electric.’

‘Klassiek hybride is eigenlijk een desinvestering’

Hoofdrol voor Ecodan

Een hoofdrol in het concept speelt de Ecodan, een lucht-waterwarmtepomp die zich de afgelopen tien jaar heeft bewezen als een toestel dat zelfs onder de zwaarst mogelijke omstandigheden een constant vermogen en goed rendement levert. Tijdens de VSK legde de leverancier de bezoekers uit waarom het verstandig is te kiezen voor een spijtvrije oplossing, in plaats van een hybride warmtepomp die in feite een tussenoplossing is. Met de Ecodan, een all-electric Ready lucht-waterwarmtepomp legt Alklima direct de focus op een monovalente installatie en wordt geen tijdelijke, maar een toekomstbestendige oplossing aangeboden. In vergelijking met de all-electric Ready-oplossing noemt Grevers de klassieke hybride-oplossing een hakken-over-de-slootoplossing. ‘Het is eigenlijk een desinvestering. Wanneer je uiteindelijk overstapt naar een volledig gasloze oplossing heb je een toestel over dat technisch nog functioneert, maar dat je toch moet afdanken. En een klassieke hybride zal nooit zónder gas kunnen. Er zal altijd een gasketel nodig blijven om bij te springen bij lagere temperaturen of bij warmtapwaterbereiding.’

54 02

Doorpakken naar all-electric

Doorpakken naar all-electric, dat is de filosofie achter het all-electric Ready-concept van Alklima. Het rendement, de opstelling én de capaciteit van de Ecodan lucht-waterwarmtepomp is zodanig dat op elk moment kan worden overgeschakeld richting all-electric en dus volledige onafhankelijkheid van het gas; in etappes. De consument kan bijvoorbeeld weer een stapje zetten als er een spaarpotje vrijkomt om het huis (nog) beter te isoleren of om (nieuwe) vloerverwarming aan te leggen of lt-radiatoren aan te schaffen. Dat zijn allemaal maatregelen die ervoor zorgen dat de gasketel pas bij nog lagere buitentemperaturen hoeft ‘in’ te komen. Om uiteindelijk helemaal overbodig te zijn.

Buitentemperaturen tot -10 zijn geen probleem

Maar los van het feit dat je met de Ecodan kunt doorpakken naar all-electric, is deze lucht-waterwarmtepomp op dit moment volgens Grevers ook gewoon al veel beter dan klassieke hybrides. De warmtepompen zijn ontwikkeld voor hoofdverwarming onder de strengste winterse omstandigheden en warmtapwaterbereiding. Niet alleen in nieuwe, goed geïsoleerde woningen met lt-afgiftesystemen zoals vloerverwarming. Volgens Alklima voldoet elke nieuwe woning die na 2000 is gebouwd qua basis-isolatie aan de voorwaarden om de all-electric Ready-stap zelfs over te slaan. Bovendien kan de Ecodan ook nog eens een bijdrage leveren aan de koeling van huizen, waarmee het comfort voor bewoners nog eens een stukje wordt opgekrikt’, aldus Grevers.

Tekst: Paul Smorenburg
Fotografie: Alklima

Lees meer artikelen in het dossier Verwarming