Omslag_EW05 600
September 2023

De 12 meestgestelde vragen over de CO-regelgeving

16 01

Dat er sinds 1 april van dit jaar alleen gecertificeerde installateurs aan gasverbrandingsinstallaties mogen werken, is inmiddels bij iedereen wel doorgedrongen. Toch komen er bij Techniek Nederland nog veel vragen binnen over de CO-regelgeving. We geven antwoord op de 12 meestgestelde vragen.

 

 

Dient een geparkerde rookgasafvoer van tien jaar oud vervangen te worden?

De rookgasafvoer moet veilig zijn. Een geparkerde rookgasafvoer mag niet volgens de norm. Wat nog niet wil zeggen dat een geparkerde rookgasafvoer per definitie sporen van corrosie vertoont of niet goed afsluit. Dat betekent dat er geen reden is om de rookgasafvoer voor de resterende levensduur af te keuren. Over kleine afwijkingen van de norm die geen impact hebben op de veiligheid, kun je een gesprek krijgen met je certificerende instelling.

Mag ik een ketel vervangen als deze is gekoppeld aan een combinatie luchttoevoer- en verbrandingsgasafvoer (CLV-systeem) die aan het eind van zijn levensduur zit?

Dit mag uitsluitend als er voldoende maatregelen worden genomen om te zorgen dat deze periode van ‘doorgebruik’ veilig kan gebeuren. Deze voorwaarden staan omschreven in bijlage D van de NPR3378 deel 45 (www.nen.nl/installatie/werken-met-npr-3378). Daarin staat dat de VvE een jaar de tijd krijgt om tot een vervangingsplan van de CLV te komen, mits de rookgasafvoeren volgens de norm in alle appartementen veilig gemaakt kunnen worden. Daarnaast moeten er CO-melders geplaatst worden.

Welke werkzaamheden vallen niet onder de certificering?

Alle waterzijdige reparaties, waaronder ook die aan de waterzijdige componenten in de ketel, vallen niet onder de CO-regelgeving. Eenvoudige handelingen aan gasverbrandingstoestellen mogen volgens het Bouwbesluit door bewoners zelf worden uitgevoerd en vallen niet onder de CO-regelgeving. Het gaat om handelingen die geen direct gevaar opleveren voor het vrijkomen van koolmonoxide, zoals het gebruiken van de resetknop, het bijvullen van cv-water, de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact halen, het vervangen van eventuele batterijen en het instellen van de timer of thermostaat. Inmiddels is de interpretatie van deze Bouwbesluittekst uitgebreid: voor alle reparaties waterzijdig, is er geen certificering nodig. Dus ook de waterzijdige elementen in de ketel (de pomp in de ketel en de flowsensor) vallen niet onder de CO-regelgeving.

Ben ik verplicht de cv-ketel bij plaatsing ook waterzijdig in te regelen?

Ja. Om onze klimaatdoelstellingen te halen en als randvoorwaarde om een goed werkende warmtepomp te plaatsen, is het belangrijk om het warmteafgiftesysteem (onder andere de radiatoren) goed in te regelen, Om die reden is het waterzijdig inregelen ook opgenomen in het Bouwbesluit als verplicht aandachtspunt. Het waterzijdig inregelen levert een besparing op van 15 procent op het energiegebruik ten opzichte van een niet-ingeregeld systeem. Tip: kies voor het dynamisch inregelen waarbij de flowbegrenzer een bepaald debiet handhaaft bij een fluctuerende druk.

Wat is de vereiste onderhoudsfrequentie van de ketel?

Reparatie en voorgeschreven onderhoud moeten worden uitgevoerd volgens de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant van het gasverbrandingstoestel en de fabrikant van de rookgasafvoer. Als er geen onderhoudsvoorschrift is van de fabrikant van het gasverbrandingstoestel, dan geldt er voor alle gasverbrandingstoestellen een onderhoudsfrequentie van minimaal één keer per twaalf maanden.

Wanneer doe je een lekdichtheidsbeproeving en een visuele controle van de gasleiding?

De lekdichtheidsbeproeving van de gasleiding moet worden uitgevoerd bij het installeren of vervangen van het gasverbrandingstoestel. De bestaande gasleiding wordt op werkdruk beproefd op dichtheid volgens NPR 3378 Sectie Gasleidingen. Daarnaast schrijft de BRL 6000-25 voor dat je de gehele leiding controleert op bescherming tegen mechanische beschadiging en bescherming tegen corrosie. De BRL geeft tevens richtlijnen voor de juiste toepassing van materialen en juiste bevestiging en beugeling.

Een CLV-systeem van 17 jaar oud is geïnspecteerd en er is een rapport. De ketels worden dit jaar vervangen. In het rapport staat dat het systeem nog jaren mee kan, mits er over twee jaar opnieuw wordt geïnspecteerd. Wat moet je doen als installateur?

Een dergelijk rapport wijst doorgaans uit dat er zwakke plekken zijn in de rookgasafvoer die zich elk moment kunnen openbaren. Dit is niet veilig en dus in strijd met het Bouwbesluit. Er dient dus gewerkt te worden aan vervanging. Het advies is om de procedure ‘veilig doorgebruik’ te starten en de termijnen daarvan aan te houden.

Hoe moet ik handelen als ik een rookgasafvoerinstallatie van een cv-ketel die ik eerder zelf heb geïnstalleerd, moet afkeuren in overeenstemming met de nieuwe Wet CO?

De wet CO is weliswaar pas ingegaan op 1 april 2023, maar de normen en de fabrikanteninstructies voor een deugdelijke aanleg voor het aansluiten van de RGA golden ook ruim daarvoor al. Waarschijnlijk heeft jouw bedrijf het werk destijds dus niet helemaal goed opgeleverd. Coulance ligt hier voor de hand. Je dient dus als verantwoordelijke installateur te beoordelen wat een tekortkoming is en wat onder onderhoud valt. Als kwaliteitsinstallateur past het dat een zelf veroorzaakte tekortkoming voor eigen rekening wordt genomen en de klant daarvoor niet of niet volledig wordt gefactureerd.

Mag je bij een gevaarlijke situatie zonder zicht op verbetering het toestel buiten gebruik stellen door bijvoorbeeld de stekker door te knippen?

Nee, dat mag niet. Als een CO-gecertificeerd bedrijf bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden constateert dat een gasverbrandingsinstallatie een hoge concentratie koolmonoxide produceert of anderszins onveilig is - bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een lekke rookgasafvoer in een ruimte waar zich personen in kunnen bevinden -, dan meldt hij dit aan de bewoner en eigenaar van het gebouw. Mochten er geen corrigerende maatregelen kunnen worden getroffen, dan meldt de certificaathouder dit vervolgens ook aan het bevoegd gezag en de certificerende instelling.

Hoe ga je om met een rookgaskanaal dat niet zichtbaar is, bijvoorbeeld omdat het is weggestopt in een omkasting?

In de regelgeving is de installateur verantwoordelijk voor de goede werking van het hele systeem. Het systeem omvat ten minste de luchtaanvoer, het gasverbrandingstoestel en de rookgasafvoer. In verband met de veiligheid (geregeld in het Bouwbesluit) moet de monteur zich ervan vergewissen dat de rookgasafvoer die hij niet kan zien, veilig is. Dit betekent in deze situatie dus dat hij bij vervanging van de ketel, de rookgasafvoer moet vervangen. Ook tijdens onderhoud is een controle op de veilige werking verplicht. Om dit uit te voeren, kunnen er enkele gaten worden geboord in de schacht om een CO2-meting uit te kunnen voeren. Bij twijfel, bijvoorbeeld als de rookgasafvoer ouder is dan de ketel, dient ook bij onderhoud de schacht toegankelijk gemaakt te worden voor vervanging van de rookgasafvoer.

Welke functie/bevoegdheid/diploma moet een collega hebben voor het bijplaatsen van één of enkele beugels (zoals een stormbeugel)? Mag een (1e) monteur met profiel Service & Onderhoud dit ook?

Jazeker; De BRL 6000-25 geeft in bijlage 1 aan dat deze werkzaamheden door een Volledig Onderricht Persoon (VOP) mogen worden uitgevoerd.

Valt een cascade-opstelling van 3 maal 40 KW onder de CO-regelgeving?

Nee, gasverbrandingstoestellen met een (gezamenlijk) opgesteld vermogen van > 100kW vallen onder het Activiteitenbesluit Milieubeheer en vallen daarmee niet onder het CO-stelsel.

Foto: Ed Buying

Lees meer artikelen in het Dossier Verwarming