Omslag_EW05 600
Oktober 2023

Depot4 koppelt vraag en ­aanbod overtollige ­voorraden

22-23-DepotDepot4 koppelt via een e-commerce website bedrijven met overtollige of incourante voorraden aan potentiële kopers.

Depot4 is een online platform voor elke branche waar technische producten worden gebruikt. Het biedt een oplossing om vraag en aanbod van voorraden bij elkaar te brengen. Het doel is om verspilling binnen de installatietechniek, industrie, bouw en industriële automatisering te voorkomen door overtollige, gebruikte of incourante voorraden beschikbaar te maken voor kopers en daarmee de levensduur van deze producten te verlengen. 

‘In een tijdperk waarin duurzaamheid en verantwoordelijkheid centraal staan, wordt de urgentie om slimme oplossingen te vinden voor technische voorraden steeds groter’, stelt Dennis Chitoe van Depot4. ‘Het langdurig opslaan van dergelijke producten vergroot de kans dat deze uiteindelijk in afvalstromen belanden, wat niet alleen economisch verlies oplevert, maar ook een negatieve impact heeft op het milieu. Hier komen wij in beeld.’

Depot4 koppelt via een e-commerce website bedrijven met overtollige of incourante voorraden aan potentiële kopers. Met een gestroomlijnd proces maakt Depot4 deze producten toegankelijk. Dankzij een goede en ­accurate beschrijving van de producten en hun specificaties weet de koper precies wat hij in huis haalt.

2BA

‘Bij het te koop aanbieden van de overtollige of wellicht eerder gebruikte artikelen is niet veel meer informatie nodig dan het GTIN (de EAN-code) en de aantallen (stuks, meter enzovoort) van het product’, zegt mede-eigenaar Tom van Dongeren. ‘Artikelen worden via de website automatisch verrijkt met productkenmerken en voorzien van een afbeelding. Dit maakt het niet alleen makkelijk om artikelen aan te bieden, maar levert voor de potentiële koper bovendien correcte gegevens op over de aangeboden producten.’ Hierbij wordt via twee kanten gebruik gemaakt van het 2BA-platform. 2BA beheert sinds 2004 een neutrale database voor het gecontroleerd en digitaal uitwisselen van product- en handelsgegevens tussen leveranciers en verwerkers op basis van de internationale ETIM-standaarden. De productgegevens van de fabrikant, importeur of agent worden gecontroleerd en geclassificeerd opgenomen in deze database. Via de EAN-code (GTIN), productcode of typenummer is al deze informatie beschikbaar voor wie op Depot4 producten te koop wil aanbieden. Uiteindelijk wil Depot4 deze producten ook via 2BA vindbaar maken, zodat deze direct zichtbaar worden in de zoekmachine 2BA-Unifeed van installatiebedrijven. 2BA Unifeed geeft de installateur nu al direct de keuze om te selecteren op ‘nieuw’, ‘refurbished’ en ‘used’. Met de toevoeging van ‘restant materiaal’ via Depot4 wordt het aanbod van circulair nog verder uitgebreid.

Transparantie

Naast incourante of overtollige voorraden kan men bij Depot4 dus ook terecht voor gebruikte en/of refurbished producten van nog hoge kwaliteit. En de markt voor technische refurbished artikelen groeit snel. Vandaag de dag vind je zelfs al aanbieders die één tot vijf jaar garantie geven op een refurbished artikel. Depot4 geeft ook ruimte aan dit soort bedrijven. Daarbij wordt gewerkt met een transparante scheiding tussen de verschillende productgradaties: nieuw, refurbished of gebruikt. Hierdoor kan gericht gezocht worden binnen de gewenste conditie(s).

Pilotfase

Chitoe vertelt: ‘De softwareomgeving is technisch vrijwel gereed. Binnenkort start een pilotfase waarin de functionaliteit met 10 tot 15 bedrijven grondig getest gaat worden. Dan zal ook het businessmodel definitief worden vastgesteld. We denken met name aan een abonnementsmodel en niet zozeer aan een aanpak waarbij de koper en/of verkoper een bepaald percentage van de transactiewaarde afstaat. Dan worden we wellicht teveel partij in de prijsonderhandelingen tussen vraag en aanbod en dat past eerlijk gezegd niet bij onze doelstelling.’ De twee eigenaren benaderen Depot4 namelijk eerder vanuit een ideëel dan vanuit een commercieel oogpunt.

'Depot4 heeft meer een ideëel dan een commercieel oogpunt'

‘Natuurlijk willen wij de investeringen die wij in dit project doen weer terugverdienen’, vertelt Van Dongeren. ‘Maar onze drijfveer is vooral duurzaamheid. Waarom niet eerst gebruiken wat al geproduceerd is? Het is niet meer van deze tijd dat producten die wellicht overtollig zijn geworden of verkeerd zijn ingekocht, maar nog prima gebruikt kunnen worden, zomaar worden weggegooid. Ook niet als zij eerst langdurig in magazijnen liggen opgeslagen en/of in de weg staan. Die producten willen wij een tweede leven geven en daarom is Depot4 ontwikkeld.

Intern gebruik

Interessant is ook dat tijdens de ontwikkeling reeds feedback werd gekregen vanuit de installatiesector. Daarbij bleek onder andere dat de functionaliteit van Depot4 niet alleen interessant is voor individuele ondernemingen die als kopers en verkopers van incourante of overtollige voorraden optreden. Ook binnen bijvoorbeeld consortia van bedrijven blijkt behoefte aan een beter inzicht in voorraadposities. Denk aan een consortium dat een ziekenhuis of een tunnel bouwt. Vaak werken hierbij meerdere bedrijven tijdelijk heel intensief samen. Daarbij wordt veel informatie uitgewisseld, maar een goed inzicht in elkaars voorraden hebben zij echter vaak niet. De functionaliteit van Depot4 blijkt ook binnen dit soort samenwerkingsverbanden nuttig te zijn om voorraden beter op elkaar af te stemmen, zonder dat alle betrokken partijen hierbij toegang tot elkaars ERP-systemen hoeven te hebben. Dit voorkomt veel verspilling en levert bovendien binnen het consortium kostenbesparingen op. ‘Het feit dat Depot4 als domeinnaam depot4.eu heeft – een .eu website dus – geeft aan dat wij zeker niet alleen naar Nederland als markt kijken’, vertelt Chitoe. ‘In consortia zie je nu al vaak een internationale groep van bedrijven gezamenlijk optrekken. Maar de overtollige voorraden van een Nederlandse installateur of bouwonderneming kunnen natuurlijk ook interessant zijn voor een Belgische, Duitse of Spaanse afnemer. Daarom hebben wij in onze plannen ook heel nadrukkelijk een Europese uitrol van de website staan.’

Lancering website

Het idee achter Depot4 is snel uitgelegd. De techniek waar de website gebruik van maakt is echter redelijk complex. Daarom willen de eigenaren van Depot4 de functionaliteit van de softwareomgeving eerst grondig testen voordat zij het platform openstellen voor de sector. De planning is vooralsnog dat in het najaar een pilotfase plaatsvindt. Gedurende die periode kan een beperkte groep van bedrijven de functionaliteit uittesten. Voor het einde van het jaar verwacht Depot4 formeel live te kunnen gaan.

Tekst: Robbert Hoeffnagel
Fotografie: Depot4