Januari 2024
Drones voor beveiliging liggen nog vaak aan de ketting
Wetgeving beperkt mogelijkheden
Innovaties zoals digitale diensten en zelfs mobiele robots, beginnen een steeds grotere rol in de installatiewereld te spelen. Hoe zit het eigenlijk met drones? Ze zijn door de jaren heen steeds geavanceerder geworden en zeker voor security-toepassingen lijken ze ideaal. MPL, een aanbieder van 24/7-diensten op het gebied van security en integratietoepassingen en datamanagement, onderzocht de mogelijkheden van drones voor alarmcentrales en andere security-aanbieders. Een onderzoek met een verrassende uitkomst.
Sinds de oprichting in 2001 als alarm- en communicatiecentrale, heeft MPL een interessante ontwikkeling doorgemaakt. Hun doel is steeds hetzelfde gebleven: het creëren van moderne oplossingen die niet alleen bijdragen aan verhoogde veiligheid, maar ook aan beter beheer van gebouwen. Dit heeft hen ook gebracht naar een experiment met drones.
Warmtebeeldcamera
Marcel Lenters, een van de oprichters van MPL, vertelt enthousiast over hun recente drone-experiment. MPL heeft getest of drones zonder bestuurder (piloot) een nuttige aanvulling kunnen zijn als extra dienst en security-optie voor alarmcentrales. ‘Technisch gezien hebben de drones zonder piloot de test glansrijk doorstaan. Ze zijn prima te integreren in de workflow-procedures en kunnen voldoende lang autonoom vliegen op basis van ‘way points’ (drones vliegen vaak van punt naar punt; dit zijn zogeheten way points - red.). Ook kunnen zij realtime visuals vanuit de camera terugzenden naar onze alarmcentrale. Dat maakt een snelle en efficiënte respons op beveiligingsincidenten mogelijk’, legt Lenters uit.
Ondanks het technisch succes loopt de implementatie van deze technologie echter tegen een probleem aan: de huidige wetgeving staat het operationele gebruik van drones zonder piloot in de openbare ruimte niet toe. Is overschakelen op drones mét piloot dan wellicht een optie? ‘Nee, helaas niet,’ zegt Lenters. ‘Er zijn in Nederland te weinig drone-piloten en de business case met inzet van piloten krijg je op basis van kosten en inzet niet rond.’
De drones die MPL heeft getest, waren uitgerust met warmtebeeldcamera’s. Die beelden kunnen via een live view-optie direct door de alarmcentrale worden bekeken. Deze beelden zouden desgewenst ook doorgestuurd kunnen worden naar bijvoorbeeld de politie.
'De huidige wetgeving staat het operationele gebruik van drones zonder piloot in de openbare ruimte niet toe.'
Het gebruik van warmtebeeldcamera’s is een strategische keuze die helpt om privacy-problemen te omzeilen. Door gebruik te maken van warmtebeeldtechnologie kunnen de drones de aanwezigheid van personen of voertuigen namelijk detecteren zonder de persoonlijke identiteit te onthullen, wat in lijn is met de AVG-richtlijnen.
Lenters: ‘Dit maakt ze tot een kosteneffectief en minder invasief alternatief voor traditionele surveillance-methoden waarbij mensen op alarmmeldingen afgaan. Bij vliegen op eigen terrein kan de drone daarnaast gekoppeld worden aan way points van bedrijven en kan er een surveillancevlucht worden gemaakt. Gecombineerd met de integratie met camera’s en alarminstallaties van een gebouw of terrein kan er snel en effectief worden gereageerd.’
Samenwerking installateurs
Een flink aantal van de ongeveer vierhonderd grote kantoorgebouwen in Nederland maakt inmiddels gebruik van de diensten van MPL. De ambitie van het bedrijf reikt echter verder dan het leveren van security- en beheeroplossingen voor grote ondernemingen en vastgoedeigenaren. MPL is ook actief op zoek naar partnerships in het middensegment, en dan met name naar installateurs die diensten aanbieden op het gebied van beveiliging en gebouwbeheer in het mkb. MPL wil graag met deze partijen samenwerken, waarbij de installateur de kant-en-klare en via de cloud geregelde oplossing van MPL voor security en gebouwbeheer kan wederverkopen en zijn klanten kan helpen met slimme security- en gebouwbeheeroplossingen.
De ervaringen van MPL met drones geven aan dat er nog veel kansen liggen op het gebied van gebouwbeheer en -beveiliging. Helaas zit daar vooralsnog een flinke kink in de kabel: vliegen in de openbare ruimte met drones heeft nog wel juridische opstakels. Het wachten is dus op een aanpassing van de wetgeving. Ook voor het vliegen in de openbare ruimte mét piloot gelden nog talloze beperkingen. Op eigen bedrijfsterrein mag uiteraard wel gevlogen worden met drones zonder piloot.
Wat mag wel en wat mag niet?
Wel
• Vliegen met dronepiloot in de openbare ruimte mag, maar met beperkingen.
• Er mag boven eigen terrein worden gevlogen, maar ook dan gelden beperkingen (no-fly zones, privacy van anderen en niet boven mensenmenigten). Ook gelden de beperkingen die gelden voor vliegen in de openbare ruimte.
Niet
De lijst met beperkingen is redelijk uitgebreid. Een aantal belangrijke punten:
• Voor alle drones geldt dat vliegen niet mag boven overheidsgebouwen, gebouwen van het koninklijk huis, militaire (oefen)terreinen, evenementen of andere tijdelijk afgezette gebieden, beschermde natuurgebieden boven de Waddenzee, sommige Natura 2000-gebieden.
• Verboden gebieden voor lichte drones zijn: wegen met een snelheidslimiet > 60 km, spoorlijnen, gebieden rond luchthavens, helikopterplatforms bij ziekenhuizen, hoogspanningskabels, drinkwatergebieden, grote zeehavens, bedrijven met gevaarlijke stoffen, beveiligde terreinen, laagvliegroutes en -gebieden (tot maximaal 30 m boven de grond zijn wel drones toegestaan die maximaal 2 kg wegen)
• Voor zwaardere drones geldt dat alleen mag worden gevlogen als de dronepiloot een door de overheid afgegeven exploitatievergunning heeft.
• Op de vliegkaarten (map.godrone.nl) van GoDrone en Aeret Kaartviewer (aeret.kaartviewer.nl) staan alle (verboden) vliegzones in Nederland.
Meer informatie: tnl.nu/drone
Tekst: Robbert Hoeffnagel
Fotografie: Adobe AI