Oktober 2023
Hoe maken we van regen weer een zegen?
Pak als installateur een rol in regenwaterberging
Regenwaterberging. Steeds meer particulieren vragen erom, deels omdat ze dat willen, deels omdat ze dat moeten. Misschien niet helemaal je vakgebied, maar het ligt wel in het verlengde van je verduurzamingsdiensten als installateur. Een mooie kans om te laten zien dat je ook kunt adviseren over oplossingen buiten de traditionele grenzen van je eigen discipline.
Klimaatbestendig en waterrobuust. Met dit soort begrippen hebben gemeenten het opstellen van hun omgevingsvisie aangegrepen om duidelijke verbanden te leggen tussen bijna alle maatschappelijke thema’s en de klimaatopgaven. Vanwege de toegenomen kans op zware regenbuien, de verstening van veel tuinen en de uitdroging van de grond groeit immers het risico op economische, maatschappelijke en gezondheidsschade door regenwater dat niet snel genoeg wegzakt (‘infiltreert’).
Tweesporenbeleid
Sinds de zomer van 2021 stimuleert een coalitie van overheden, koepelorganisaties, ngo’s en brancheorganisaties een omslag met de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’. Er is een tweesporenbeleid. Enerzijds richt dat zich op burgers verleiden tot vrijwillige actie, bijvoorbeeld door tuintegels te vervangen door groen (met het NK Tegelwippen als mediageniek initiatief). Anderzijds op wet- en regelgeving, door onder meer in de gemeentelijk rioleringsplannen (GRP) en hemelwaterverordeningen situaties te beschrijven waarin perceeleigenaren zelf het hemelwater moeten verwerken door zowel een mindere als vertraagde afvoer van regenwater naar het regionale watersysteem en de riolering. Deze zogeheten bergingseisen kunnen variëren van 20-100 mm/m2. Dat wil zeggen dat per vierkant meter aan verharding van dak en bestrating er 20 tot 100 liter regenwater moet worden geborgen.
'Ook voor installateur is kennis van oplossingen onmisbaar'
Een aantal gemeenten stelt als aanvullende eis dat die regenwaterberging binnen een bepaalde periode - variërend van één dag tot enkele dagen - weer leeg moet zijn om de volgende bui op te vangen. Verder hanteren gemeenten verschillende regels over het al dan niet mogen overstorten op het riool, de openbare weg of op oppervlaktewater; áls het al mag, dan gelden er soms ook nog spelregels voor het afvoerdebiet om overbelasting te voorkomen bij een piekbui. Met de lokale bergings- en filtratiesystemen op het niveau van een individuele woning lijk je als installateur niets te maken te hebben; die vallen veel eerder onder de werkzaamheden van een hovenier of gespecialiseerde aannemer. Toch is samenwerking, bijvoorbeeld in de context van duurzaam watergebruik binnenshuis steeds gebruikelijker, zodat kennis van een aantal populaire oplossingen onmisbaar is.
Afkoppelsubsidie
Diverse gemeenten verstrekken een vergoeding aan inwoners die hun regenwaterafvoer afkoppelen van het riool. Dat kan bovengronds en ondergronds en op meerdere manieren, afhankelijk van of het water op het dak wordt opgevangen en via een regenpijp wordt afgevoerd, of dat het water op een plat grondgebonden oppervlak terecht komt, zoals een terras of oprit. Stichting Rioned, een platform waarin overheden, het bedrijfsleven en onderwijs samenwerken om onder meer bewoners te informeren over stedelijk waterbeheer, heeft een top drie opgesteld van de beste manieren om water op te vangen in de tuin:
- Regenwater bergen in een verlaging van de tuin van waaruit het water in de grond zakt. Denk aan een laaggelegen gazon, laag terras, zitkuil of vijver waarvan het peil kan stijgen. Afvoer gebeurt door verdamping, infiltratie, afvoer naar een sloot of ander oppervlaktewater dat grenst aan de tuin, of een noodoverloop naar lager gelegen (openbaar) gebied.
- Regenwater van de regenpijpen en het terras ondergronds opvangen en het in de grond laten stromen. Een technischer oplossing dan een grindbed bestaat uit infiltratiekratten of -tunnels. Deze kistjes of tunnels slaan onder de grond uit het zicht regenwater op, waarna het in de grond zakt. Een alternatief is een zinkput: een betonnen infiltratieput met een poreuze wand of een kuil met niet-sluitende wanden van bakstenen of tegels waarbij het regenwater wegloopt via de bodem en door de kieren tussen de stenen.
- Regenwater vasthouden op het dak. Veel daken zijn schuin en hebben dakpannen. Water stroomt dan direct weg naar de dakgoot. Als een dak plat is of niet sterk hellend, is er bij voldoende draagkracht de mogelijkheid om extra water op te vangen. Bijvoorbeeld door via een rand rond de regenpijp het water vertraagd te laten weglopen, of door een dak met planten op substraat. Alle drie de hierboven beschreven opties gaan uit van filtratie die weliswaar geleidelijk plaatsvindt, maar nog steeds gelijktijdig met de regen. In juni van dit jaar verscheen het rapport ‘Hemelwater- en grijswatergebruik in het gebouw' van Witteveen+Bos in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een van de onderwerpen betreft langduriger opslag in een ondergrondse regenwatertank. Primair om dit te kunnen gebruiken voor het spoelen van de wc’s, het wassen van kleding of het irrigeren van de tuin, zeker nu de waterbedrijven hebben aangegeven niet meer voldoende drinkwater te kunnen produceren. Tegelijkertijd zorgt deze oplossing voor een nog geleidelijker dosering dan wel geringere afgifte aan grond en riolering, en ook nog op een later moment als het eerste regenwater inmiddels is verwerkt. Wanneer deze maatregel inderdaad opgenomen gaat worden in het Besluit bouwwerken leefomgeving (per 1 januari 2024 de nieuwe naam van het Bouwbesluit 2012), wordt het bieden van oplossingen om water op te slaan een onderdeel van de werkzaamheden van de installateur. Op perceeltool.nl vind je een professioneel rekeninstrument voor de werking van regenwatermaatregelen.
Veilig afkoppelen
Bij het afkoppelen van regenwater mag de woning niet op een drukriool aangesloten zijn en mag er alleen regenwater worden afgekoppeld. Ook moet er gedacht worden aan de ontluchting van het riool. In Nederland gaat deze ontluchting namelijk via een stand- of regenpijp. Het onderbreken van de ontluchting in de regenpijp kan gevolgen hebben voor de ontluchting van de binnenriolering. Een handige oplossing hiervoor is een regenwaterafkoppelset, bijvoorbeeld die van Rawinso die rekening houdt met de ontluchting van het riool en stankoverlast voorkomt.
Voorbeelden regenopvangproducten
1. RainBloxx infiltratiesysteem
De RainBloxx zijn modulaire modules van ACO voor lokale regenwateropslag en geleidelijke regenwaterinfiltratie. Afhankelijk van het type zijn ze horizontaal toe te passen (ondiepe infiltratie, bijvoorbeeld onder het terras of de borders) of verticaal (diepe infiltratie voor bomen en hagen).
2. Infiltratiekrat met geotextiel
Dit systeem van ACO wordt ingebouwd in de grond en vormt daar een ruimte waarin grote hoeveelheden regenwater kunnen worden opgevangen. Het water wordt langzaam weer afgegeven aan de omgeving.
3. Slowflow
De Slowflow van Mijnwaterfabriek is een regenwatersysteem voor het bergen en vertraagd afvoeren van regenwater. De tank is voorzien van een invoer voor regenwater en een overstort van regenwater. Standaard wordt de invoer boven in de tank aangebracht en de overstort aan de overzijde halverwege de hoogte van de tank. Dat betekent dat vijftig procent van de inhoud van de regenwatertank gerekend kan worden als vrije bergingscapaciteit. Aan de binnenzijde van de overstort is een debietvertrager bevestigd. Deze zorgt voor een vertraagde afvoer van het regenwater op het riool of oppervlaktewater. De debietvertrager kan ingesteld worden op de afvoersnelheid (in l/s of m³/dag) die de gemeente of het waterschap als eis hanteert.
4. Home Comfort
Home Comfort is een regenwatersysteem van Mijnwaterfabriek voor bergen en gebruiken van regenwater. De tank is voorzien van een invoer voor regenwater, een regenwaterfilter, pomp, niveaumeting en een overstort van regenwater. Het regenwater wordt in de tank opgeslagen zodat het gebruikt kan worden voor wc, wasmachine en buitenkraan. Naast vijftig procent besparing op drinkwater zorgt de tank ook voor een forse bergingscapaciteit voor regenwater. Ervaringen in Vlaanderen en Nederland tonen aan dat bij een voldoende grote tank en continue afname van het regenwater, de overstort op jaarbasis met 98 procent verlaagd wordt en de piekoverstort met zeventig procent.
5. AquaCell Lite
AquaCell Lite regenwaterunits zijn buffer- en infiltratiekratten van Wavin die worden ingegraven. Voor de kratten wordt een zandvangput geplaatst. Deze put is voorzien van een speciale filterconstructie, die voorkomt dat de infiltratiekratten vervuild raken met klein vuil. De hemelwaterafvoer wordt aangesloten op de leidingen, tot het punt waar de zandvangput is geplaatst. Bij bestaande bouw moet er ook een bladafscheider worden aangebracht die eveneens fungeert als overloop, wanneer de ondergrondse voorziening bij extreme regenval volledig gevuld raakt. De put fungeert als filter, zodat er niets anders dan water de kratten in kan lopen. Daarbij is het mogelijk om de units als prefab elementen te bestellen. De kratten zijn in dat geval vooraf ingepakt en worden geleverd met al het benodigde aansluitmateriaal.
6. PolderRoof
Ook voor grotere daken, denk aan appartementsgebouwen, is regenwaterberging mogelijk. PolderRoof is een systeem van Wavin dat bestaat uit een buffersysteem, dakstuw en een online dashboard. Het digitaal platform heeft toegang tot weersvoorspellingen en hyperlokale afstemming van regendata, en bepaalt zo hoe er het beste omgegaan kan worden met regenwater op het dak. De dakstuw meet en regelt het waterniveau en de afvloeiing: voor infiltratie naar het riool, voor irrigatie van het groendak, daktuin of dakpark of voor koeling en grijswater binnen het gebouw.