Januari 2020
Installatietechniek in 2040
Als vervolg op het onderzoek Connect2025, heeft Techniek Nederland opdracht gegeven een scenariostudie te verrichten naar de impact van installatietechniek in 2040. Tijdens de VSK-beurs van 4 t/m 7 februari besteedt de brancheorganisatie volop aandacht aan deze scenariostudie.
In een speciaal paviljoen naast de stand van Techniek Nederland beleven bezoekers de installatietechniek van 2040, onder meer met behulp van virtual reality. De belangrijkste ontwikkelingen die van invloed zijn op de toekomstscenario’s worden uitgelicht. Het gaat dan om zaken als technologie, globalisering, levensverwachting, mobiliteit, klimaat en handel.
Innovatiecongres 2040
Tijdens een congres op de eerste beursdag (4 februari) presenteert Techniek Nederland de belangrijkste uitkomsten van de scenariostudie. De onderzoekers zullen de toekomst schetsen en ingaan op de invloed van de scenario’s op de markten en het soort banen in de toekomst. Voor de scenariostudie hebben de onderzoekers van Panteia interviews afgenomen bij wetenschappers, kennisinstituten en ondernemersorganisaties. Daarnaast is een uitgebreide literatuurstudie gedaan. De interviews en literatuurstudie moeten leiden tot antwoorden op drie belangrijke vragen: wat weten we al vrijwel zeker over 2040, waar is de wetenschap nu mee bezig en wat is de impact van technologie in 2040? De antwoorden hierop leiden tot twee toekomstscenario’s.
Toekomstschets
Een aantal zaken op weg naar 2040 is nu al duidelijk. Zo zal het aantal inwoners in Nederland met ongeveer anderhalf miljoen mensen groeien. Dat is het gevolg van een steeds ouder wordende bevolking en het migratiesaldo. Naast de vergrijzing zal de jongere generatie ook minder kinderen krijgen. De vergrijzing wordt dus versterkt door de ontgroening. Generatie Z - nu tussen de 7 en 22 jaar - zal in 2040 zo’n 25 procent van de wereldpopulatie vormen. De onderzoekers typeren deze generatie als de ‘born digital natives’. Ze zijn maatschappelijk geëngageerd, zuinig, altijd verbonden en sterk in het mobiliseren van mensen via social media. Deze generatie zal voor een belangrijk deel bepalen hoe de toekomst eruit zal zien.
Gebouwde omgeving
Tot 2040 moeten een miljoen nieuwe huizen worden gebouwd. Daarbij zal er steeds meer rekening gehouden moeten worden met 1- en 2-persoonshuishoudens. De woningen zullen steeds vaker worden geconcentreerd in steden. Woningen en gebouwen zullen steeds vaker energiepositief worden. Lokale energieopslag, de inzet van herbruikbare materialen (circulariteit) en prefabricatie zullen een vlucht gaan nemen. De komende twintig jaar staat in het teken van een (nog) snellere technologische ontwikkeling. Dataverzameling en de interpretatie van die data zullen steeds belangrijker gaan worden en ook invloed gaan hebben op de dagelijkse installatiepraktijk. De aard van de banen zal gaan veranderen. Robotisering en artificial intelligence zullen daarbij een grote rol gaan spelen, evenals de inzet van virtual reality.
Auteur: Redactie
Fotografie: Techniek Nederland