juni 2012
Alle installaties van de stad in één winter gerenoveerd
Het kleinste stadje van Nederland, Madurodam, was een half jaar gesloten voor een grootschalige renovatie. De directie investeerde 8 miljoen euro in de opknapbeurt om vele onderdelen van het stadje een interactief karakter te geven. Vanaf dit jaar worden vele honderdduizenden bezoekers met nieuwe, eigentijdse communicatiemiddelen door het nieuwe Madurodam geleid. Verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van de elektrotechnische installaties is de Verkerk Groep uit Zwijndrecht.
Van de saaiheid die de wintermaanden aan het Haagse George Maduroplein doorgaans kenmerkt, was afgelopen winter weinig merkbaar. Althans, voor de medewerkers van de Verkerk Groep die tijdens de wintersluiting hun aandeel leverden aan de grote metamorfose van Madurodam. De miniatuurstad viert dit jaar haar zestigjarige bestaan en voor de directie was dat een mooie aanleiding het park eens flink aan te pakken. De Verkerk Groep was, net als bij de renovatie en uitbreiding in 1996, ook bij deze opknapbeurt een van de contractpartners.
Madurodam, het park tussen de Haagse binnenstad en Scheveningen, is één van de bekendste dagattracties van Nederland en ontvangt jaarlijks ongeveer zeshonderdduizend bezoekers uit binnen- en buitenland. De bezoekers waardeerden het unieke creatieve en nostalgische karakter van de miniatuurstad, maar gaven ook aan dat het park beter kan aansluiten bij de huidige tijd door meer actie en informatie te bieden. De directie heeft deze wensen ter harte genomen. Zo komen er tientallen doe-dingen en via moderne communicatiemiddelen worden de boeiende verhalen achter de objecten verteld. Het park heeft een ingrijpende metamorfose ondergaan, maar de bekende karakteristieke miniaturen blijven het hart van het nieuwe Madurodam vormen. Ze worden onderverdeeld in drie gebieden: ‘Waterrijk’, ‘Stedenrijk’ en ‘Vindingrijk’ (architectuur, handel en transport, entertainment en land- en tuinbouw).
VERKERK GROEP De Verkerk Groep is met 350 medewerkers een toonaangevend bedrijf in de elektrotechnische dienstverlening in Zwijndrecht en hoevelaken. De groep is actief op het gebied van elektrotechniek, beveiliging, communicatie, energie, inspectie, installaties, paneelbouw, technische automatisering en verpleegoproepsystemen. Recente projecten zijn zorgcentrum De Lichtkring in Zwijndrecht, hoofdkantoor Lidl in Huizen en cultuurcentrum Energiehuis in Dordrecht. ’
|
Interactief
Jong en oud kunnen straks via tientallen interacties aan de slag waarbij de handen uit de mouwen moeten worden gestoken, bijvoorbeeld door het daadwerkelijk bedienen van het schaalmodel van de Oosterscheldekering, het leegpompen van een polder en het laden en lossen van schepen in de haven van Rotterdam. Via digitale informatieschermen kunnen bezoekers de verhalen achter de objecten multimediaal beleven.
De Verkerk Groep en Madurodam hebben inmiddels een jarenlange relatie die in 1996 startte. In dat jaar werd het gehele park gerenoveerd en uitgebreid met de zomer- en winterdijk, een grote vuurtoren, nieuwe maquettes, multifunctionele zalen en een tentoonstellingsgebouw.
‘Sindsdien zijn door Verkerk een groot deel van de onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd,’ vertelt Peter Schneiders, directeur van de Verkerk Groep. ‘Op het moment dat de plannen voor deze nieuwe, ingrijpende veranderingen rond waren, zijn we benaderd om ook deze renovatie voor onze rekening te nemen. Dat mondde uit in een intentieovereenkomst. Daarna moest er snel worden gehandeld, want de werkzaamheden moesten in een krap tijdsbestek worden gerealiseerd. Van november tot vlak voor de opening begin april zijn we aan het werk geweest.’
Bekabeling
In het vernieuwde Madurodam hebben de medewerkers van Verkerk de verschillende eilanden waaruit het park bestaat opnieuw ingericht. Hierdoor konden putten of kelders bij de eilanden worden hergebruikt of vernieuwd. Vanuit deze putten en kelders is de nieuwe bekabeling aangebracht, inclusief verdeelkasten en/of besturingspanelen voor de verlichting en sturing van onder andere de bewegende delen. Want er beweegt veel in het nieuwe Madurodam, zoals verschillende maquettes, het sluizencomplex en de Maeslantkering. De bezoekers kunnen nu zelf de Oosterscheldekering bedienen of een brand op een schip in de haven van Rotterdam blussen. Daarvoor moeten ze echt zelf aan de slag door eerst het water op te pompen. In de haven kunnen ze ook containers op een schip laden.
In Madurodam wordt met verschillende spanningen gewerkt – 220 en 24 V – om alles goed te laten functioneren. Verkerk plaatste zeventien nieuwe besturingspanelen en zeventien netwerkkasten voor de verlichting en de sturing van de bewegende delen van de maquettes. De hoofdbesturingskast (met PLC’s) staat in de kelder van de winterdijk, waar ook het rangeercomplex voor de treinen zich bevindt. Schneiders: ‘Naast het verzorgen van het complete tekenwerk is tevens de engineering en samenbouw van de besturingspanelen uitgevoerd door onze afdeling paneelbouw. Daarnaast hebben onze medewerkers de aarding- en bliksembeveiliging, overspanningsbeveiliging en het glasvezelnetwerk aangebracht. Het glasvezelnetwerk was nodig voor het interactief maken van de maquettes. Dit netwerk is in twee richtingen aangelegd en redundant. Ook hebben we als tijdelijke voorziening nog voor een noodstroomaggregaat gezorgd. Daarmee konden we tijdens de graafwerkzaamheden de verschillende gebouwen onder spanning houden.’
Madurodam is een miniatuurstad, maar ook sommige ruimten onder de stad hadden van de monteurs wel een maatje groter gemogen. Het gemanoeuvreer in de beperkte ruimten maakte de uitvoering van het montagewerk er niet altijd makkelijker op. Het testen en de inbedrijfstelling van de verschillende installaties is in samenwerking met de technische dienst van Madurodam gerealiseerd. De software voor de besturing van de uiteenlopende systemen is overigens door de medewerkers van Madurodam zelf geschreven.
Project
Bijzonder is dat het projectteam van Verkerk Industrie, de divisie die de werkzaamheden heeft uitgevoerd, werd geleid door projectleider Henk Nugteren. Hij was vijftien jaar geleden ook betrokken bij de toenmalige renovatie en kent Madurodam tot in detail. Toen de Verkerk Groep de opdracht had gekregen was het niet zo moeilijk te bedenken wie de projectleider moest worden. Ondanks het feit dat hij officieel al van de vut geniet, had hij gelukkig veel zin in deze toch wel hectische klus. De samenwerking met Madurodam ging in goed onderling overleg, aan de hand van een strakke planning. Voor Pasen moesten de werkzaamheden afgerond zijn, en dat is gelukt.
Bij de realisatie van het nieuwe Madurodam zijn uiteenlopende technieken toegepast die onder de noemer elektrotechniek vallen, zoals aarding, bliksembeveiliging, overspanningsbeveiliging, noodstroomaggregaat, voedingen, glasvezeltechniek, databekabeling, besturingspanelen, netwerkkasten, verlichting, camerabewaking, inbraakbeveiliging en brandbeveiliging.
Tekst: Mari van Lieshout
Fotografie: Industrie