Oktober 2024
Draadloos netwerk Mymesh bestuurt klimaat realtime
Digitale infrastructuur vormt backbone voor duurzame gebouwautomatisering
Al eerder schreef E&W over het Mymesh-systeem. Een draadloos netwerk dat wordt gevormd door led-lichtarmaturen te voorzien van een controller. Samen met sensoren wordt zo een automatische lichtregeling gerealiseerd. Het netwerk wordt inmiddels ook ingezet voor geavanceerde en intelligente klimaatsturing. Draadloos, schaalbaar, veilig en eenvoudig te programmeren.
In 1988 startte het bedrijf Chess met de ontwikkeling van geavanceerde hard- en software-oplossingen voor overheden, banken, multinationals en industrie. Het draadloze netwerk/besturingssysteem Mymesh werd vanaf 2000 ontwikkeld en in 2014 is besloten om deze activiteit voort te zetten onder de naam Mymesh; met ondersteuning van Simac.
Wat is Mymesh?
Mymesh is een draadloos netwerk en besturingssysteem waarin een (zeer) groot aantal apparaten, sensoren en schakelaars is te koppelen. In essentie bestaat de oplossing uit controllers die worden gekoppeld aan ledlichtarmaturen (per armatuur één controller). Naast de controllers worden sensoren geplaatst voor het meten van bijvoorbeeld temperatuur, CO2-gehalte, aanwezigheid, lichtintensiteit, relatieve luchtvochtigheid enzovoorts. Na het inbedrijfstellen van de controllers en sensoren, ook wel nodes genoemd, is het draadloze netwerk ingedeeld in ruimtes waarin iedere node kan fungeren als opdrachtgever of uitsluitend als punt voor het doorgeven van informatie.
Han Bak is CEO van Mymesh en legt uit: ‘De ‘puntwolk’ van nodes fungeert als een soort superorganisme. Je kunt er willekeurig punten aan toevoegen of wegnemen en door het grote aantal maakt het niet uit als een node defect raakt: De functie om informatie door te geven wordt automatisch overgenomen door een andere node. Omdat het netwerk bovendien niet hiërarchisch is opgebouwd, zal de betrouwbaarheid alleen maar toenemen bij het toevoegen van meer nodes. Dit in tegenstelling tot systemen waarbij meer data vooral leiden tot een zwaardere belasting van het systeem.’
Van verlichting naar klimaat
Het bedrijf heeft uiteindelijk zeventien jaar gewerkt aan onderzoek en ontwikkeling van Mymesh. Hiermee is een dermate solide basis gevormd, dat de tijd van ‘oogsten’ is begonnen. Han Bak: ‘We hebben ook na de ontwikkeling van het product ruim de tijd nodig gehad om de eerste toepassing – het aansturen van verlichting – tot in detail te testen. Een gebouw met honderd armaturen is immers iets anders dan een gebouw met vijfduizend armaturen die in één draadloos netwerk samenwerken. Toen we dit tot in de puntjes beheersten – met gebouwen tot tienduizend lichtpunten en de dynamiek die samengaat met het aansturen van verlichting – zijn we verdergegaan. Van tevoren zagen wij uiteraard de potentie van het systeem om het in te zetten voor het meten van ook andere grootheden dan alleen het lichtniveau, waaronder klimaatregelingen, energiebesparing en beheeroptimalisatie. Daarbij profiteert iedere toepassing afzonderlijk van de eenvoud, schaalbaarheid, robuustheid, veiligheid, adaptiviteit en kostenefficiëntie van het systeem. Door het draadloze karakter zijn bovendien geen complexe bus- of andere communicatiesystemen nodig.’
Directe aansturing
De trigger om de stap naar nieuwe toepassingen te maken kwam uiteindelijk van Tripolis-Park. Dit high-performance kantoor van 50.000 m2 aan de Zuidas in Amsterdam is volledig gericht op duurzaamheid, welzijn en technologie. Hier legde Mymesh eerder het draadloze netwerk aan voor de aansturing van verlichting en kreeg het bedrijf van de ontwikkelaar de vraag of het ‘ook klimaat doet’. Het antwoord was ja. Mymesh inzetten voor klimatisering betekent dat de metingen die ín de ruimte worden gedaan, direct worden gebruikt voor de optimale aansturing van het gebouw. Dit in tegenstelling tot de systemen van ‘smart buildings’ waar een centraal systeem data verzamelt, waarmee het – na analyse – pas achteraf mogelijk is om optimalisaties door te voeren. Uiteraard zijn de data van Mymesh ook beschikbaar in de cloud voor achteraf (ESG) rapportages, analyses, beheer en onderhoud, space-planning, enzovoort.’
Met voldoende sensoren kan Mymesh temperatuur in ruimte meten met nauwkeurigheid van 0,2 °C.
Koppeling in de cloud
Voor Tripolis-Park paste Mymesh een sensortechnologie toe die alle omgevingsvariabelen meet, zoals ruimtetemperatuur, beweging, bezetting, licht en relatieve vochtigheid. Op basis hiervan realiseerde Mymesh een volledig geïntegreerde regeling van de biodynamische (HCL) verlichting en het binnenklimaat, inclusief de zonwering. Voor de klimaatsturing is een koppeling gemaakt in de cloud. Deze applicaties zijn samen met de Mymesh draadloze digitale infrastructuur de backbone voor de duurzame gebouwautomatisering. Om dit voor de opdrachtgever te realiseren liep Mymesh wel tegen het probleem aan dat er geen goede sensor bestond die vanuit het plafond betrouwbaar de ruimtetemperatuur op tafelbladniveau kon meten. Het bedrijf ontwikkelde daarom in eigen beheer een sensor om de kwaliteit van het systeem te garanderen. Door voldoende sensoren in een ruimte te plaatsen, kan het systeem de temperatuur nu met een nauwkeurigheid van 0,2 °C meten.
De breedte in
Met de ontwikkeling van deze nieuwe sensor heeft Mymesh de mogelijkheid aangegrepen om meer grootheden dan alleen temperatuur te meten. Op basis van een nieuw algoritme kan de sensor ook het aantal personen in een ruimte tellen wat de input is voor het aansturen van het ventilatiesysteem. Hiermee wijkt het systeem af van de gangbare manier om het CO2-gehalte als uitgangspunt te nemen voor ventilatie. Deze beslissing is genomen naar aanleiding van de inzichten die zijn opgedaan tijdens de covid-periode toen eisen werden gesteld aan het debiet van de ventilatielucht per persoon. Hiermee geeft Mymesh invulling aan de wens van Tripolis-Park om een ‘covid proof’ kantoorgebouw te zijn en aantrekkelijk voor werkgevers.
Mymesh is nu beschikbaar in de versies 1, 2 en 3. Versie 2 is de uitbreiding geweest om naast licht ook lokaal technische installaties aan te sturen. Van algemene en biodynamische (HCL) verlichting en zonwering tot naregelingen van de klimaatsystemen (HVAC) voor koelen, verwarmen en ventileren. Allemaal zonder Modbus-bekabeling. In versie 3 is geavanceerde klimaatregeling mogelijk op basis van het aantal mensen in de ruimte zoals zojuist uitgelegd. Tevens is voorzien in de optie om op CO2 te regelen.
Installeren en gebruiken
Naast de functionele kenmerken heeft Mymesh ook expliciete aandacht besteed aan de eenvoud van installatie en gebruik. Om het de installateur makkelijk te maken zijn de componenten Wieland gestekkerd. Dat betekent dat alle voorbereidingen extern kunnen gebeuren en je op locatie alleen nog maar de componenten hoeft aan te sluiten. Dit verkort niet alleen de installatietijd, maar minimaliseert ook de kans op fouten waarmee het werk eventueel door minder geschoold personeel is uit te voeren. Op dit moment doet Mymesh de inbedrijfstelling. Bak: ‘We willen eerst zelf alles ‘meemaken’, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat de installateur het zelf gaat doen.’
Gebouwbeheer
Mymesh ontwikkelde ook een API voor de koppeling van het Mymesh systeem aan een GBS. De gebouwbeheerder kan het systeem via de app eenvoudig zelf aanpassen en naar wens bijvoorbeeld clusters aanmaken waardoor hij op grote schaal en intelligent kan regelen. Daarbij kan hij in het kader van beheer en onderhoud gebruikmaken van twee typen data: realtime data en logdata. De realtime data geven de status van het systeem op dat moment; wat is er gaande, waar zit eventueel een storing maar ook: welke ruimtes zijn bezet? Op basis van gelogde data zijn eventueel trends te ontdekken die aanleiding kunnen geven voor aanpassingen en optimalisaties. Wat is bijvoorbeeld de reden dat in bepaalde ruimtes meer geventileerd, gekoeld of verwarmd wordt dan gemiddeld? Als één persoon in het weekend werkt, is het dan handig om een heel pand te verwarmen of is het wellicht handiger dat deze persoon alleen zijn kamer instelt? Op die manier draagt Mymesh bij aan een comfortabele, energiezuinige(r) en veilige werkomgeving.
Cyberveiligheid
Een draadloos netwerk moet ook worden beschermd tegen cyberaanvallen. Mymesh integreerde cyberveiligheid onder meer door iedere node in de fabriek van sleutels te voorzien. Bij het verlaten van de fabriek heeft dus uitsluitend de rechtmatige eigenaar en degenen die bevoegd zijn ‘achter de schermen’ toegang tot het systeem. Misbruik maken van de standaard fabrieksinstellingen zoals bijvoorbeeld Bluetooth dat doet, is hiermee niet mogelijk.
Tekst: Marjolein de Wit
Fotografie: Mymesh
Lees meer artikelen in het dossier Software