Juni 2016
Duurzaamheid en design gecombineerd
De Nederlandse dochteronderneming van de Duitse koppelingenfabrikant Kupplungs Technik Rheine (KTR), opende op 10 juni haar nieuwe bedrijfspand in Hengelo. Directeur Hans Hagedoorn heeft zelf het initiatief genomen voor het ontwerp van deze duurzame maar comfortabel te gebruiken werkplek. Voor het invullen van de begrippen duurzaamheid en comfort – gekoppeld aan een industriële uitstraling – gaf Hagendoorn de architect en installateurs redelijk de vrije hand.
Dit heeft onder meer geleid tot de toepassing van ledverlichting in het hele gebouw en een intelligent klimaatsysteem, waarbij de temperatuur per ruimte door de gebruiker is te regelen. In de technische ruimtes zijn hiervoor onder meer twee hydroboxen en twee wtw-units geïnstalleerd.
Polykristallijn pv-panelen
Verzonken in het dak – en hiermee aan het zicht onttrokken – zijn 88 pv-panelen geplaatst met een vermogen van 260 Wpiek per stuk. De panelen zijn uitgevoerd in polykristallijn en voorzien van een zwarte lijst. Het lichtgewicht draagsysteem waarop de elementen zijn gemonteerd is speciaal geschikt voor platte daken.
Alarmsysteem
Het alarmsysteem is gekoppeld aan een meldkamer en werkt op basis van magneetcontacten op de deuren en bewegingsdetectie.
Laadpalen
Installatiebedrijf Klein Poelhuis installeerde twee laadpalen die geschikt zijn voor alle hybride en volledig elektrische voertuigen. Dit wandmodel heeft een vermogen van 11 kW (3-fase 16 A, 400 V) en voorziet in een mode 3-controller met automatische inschakeling. KTR beschikt over twee volledig elektrische auto’s.
Sfeerverlichting
De verschillende armaturen zijn afgestemd op de specifieke locatie (gang, werkplek, kantine enzovoorts) en brengen hier de juiste sfeer of juist vooral functionele verlichting. De toiletten zijn voorzien van aanwezigheidsdetectie waardoor het licht uitsluitend brandt bij gebruik.
Binnen- en buitencamera
Het beveiligingssysteem omvat verschillende binnen- en buitencamera’s. Wanneer de buitencamera’s beweging detecteren, worden deze beelden opgeslagen. De beelden van de alle camera’s zijn via computer en smartphone te bekijken.
Eén omvormer
De pv-panelen zijn aangesloten op een enkele omvormer; de Fronius Symo 20.0-3-M. De panelen zorgen ervoor dat het pand als NOM is aan te merken.
Opbrengst aflezen
In de meterkast is een voorziening opgenomen om de opbrengst van de pv-panelen via wifi op afstand uit te kunnen lezen. Deze prestaties zullen in een later stadium ook via een apart beeldscherm in de hal zijn af te lezen.
Tekst: Marjolein de Wit-Blok
Fotografie: Robert Hoetink en KTR