Oktober 2011
ETIM Nederland: serieuze voet aan de grond in Europa
De stichting ETIM Nederland bestaat binnenkort vijf jaar en heeft in deze tijd belangrijke stappen genomen op het gebied van standaardisatie van elektronische communicatie binnen de installatiesector. Frans Spijkers, marketingmanager bij Legrand, heeft ruime ervaring met de voordelen ervan: ‘Als installatiesector zijn we ervan overtuigd dat ETIM de basis vormt voor artikelgegevens van installatieproducten in de hele bouwkolom. Niet alleen voor de e-sector waar ETIM breed is geaccepteerd, maar ook voor de (nog) enigszins terughoudende W-sector.’
De Stichting ETIM Nederland is als opvolger van de in 1991 opgerichte Stichting Instalnet aangewezen om de uniforme, elektronische communicatie binnen de installatiesector te bevorderen en praktisch mogelijk te maken. In 2006 is de organisatiestructuur van de bestaande Stichting Instalnet aangepast en op 1 januari 2007 startte de stichting onder haar nieuwe naam: ETIM Nederland.
Classificatie
ETIM kent twee belangrijke doelstellingen. Ten eerste het opzetten, ontwikkelen en vaststellen van de artikelclassificatie voor de installatiebranche en daarnaast het vaststellen van communicatiestandaards voor de branche. Als basis dient het zogeheten ETIM-model. De structuur van dit model is zodanig dat zowel de elektrotechnische branche als de sector klimaatbeheersing en sanitair hierin zijn geïntegreerd en op elkaar zijn afgestemd.
Frans Spijkers, marketingmanager bij Legrand, fabrikant van producten en systemen voor elektrotechnische laagspanningsinstallaties en datanetwerken: ‘Door te classificeren worden alle producten op een logische en eenduidige manier ingedeeld in verschillende klassen en worden hun selectieve producteigenschappen vastgelegd. Artikelclassificatie maakt het voor verschillende handelspartijen mogelijk om op een standaardmanier productgegevens uit te wisselen. Producten of hun alternatieven zijn hierdoor eenvoudiger te vinden, het vereenvoudigt de communicatie tussen de verschillende partijen en de kans op fouten wordt aanzienlijk gereduceerd.’
Om het draagvlak zo groot mogelijk te maken werkt ETIM samen met bedrijven die zijn aangesloten bij de participerende branches – deze bedrijven moeten immers alle gegevens aanleveren waarmee hun producten zijn te classificeren – en met partijen die nationaal of internationaal aanverwante standaarden beheren, zoals de stichting GS1 Nederland, die de internationale GS1-standaards (barcodes en Eancom- communicatiestandaards) ontwikkelt en beheert voor de Nederlandse markt. Daarnaast werkt ETIM samen met de softwarebedrijven die producten en diensten aanbieden in de Nederlandse installatiesector, zodat zij hun systemen optimaal op de vastgestelde artikelclassificatie kunnen afstemmen. En niet alleen binnen Nederland; ETIM is zo breed toepasbaar dat er inmiddels kan worden gesproken van een ‘Europees Technisch Informatie Model’ voor de installatiebranche.
Door alle inspanningen van de afgelopen jaren heeft de installatiesector met het ETIM-model de meest doorontwikkelde classificatiestandaard van de hele bouwbranche. Hiervan profiteert de gehele keten, omdat het systeem niet alleen een classificatiemodel is van uiteenlopende componenten, maar ook omdat in uiteenlopende toepassingen intelligentie is ingebracht, variërend van calculatiepakketten voor de installateur tot de inkoopinterfaces tussen de installateur en groothandel en interfaces voor de koppeling tussen groothandel en fabrikant. 2BA speelt hierbij een belangrijke rol als doorgeefluik van de geclassificeerde artikelinformatie in de voor de ketenpartijen gewenste formats.
Praktijk
Voor Legrand speelt ETIM op tal van gebieden een belangrijke rol. Spijkers: ‘Ten eerste biedt 2BA als bestandsportal een centraal distributiepunt waaraan we als bedrijf onze actuele productgegevens, geclassificeerd volgens ETIM, kunnen aanleveren. Naast alle standaardklassen biedt een aantal vrije velden ook de mogelijkheid voor het toevoegen van bijvoorbeeld DXF-tekeningen of duurzaamheidskenmerken. Uit deze database kunnen alle ketenpartijen – waaronder de installateur, groothandel en adviseur – de benodigde gegevens ophalen.’
‘Daarnaast hebben wij het geclassificeerde artikelbestand gebruikt om onze eigen informatiestromen te beheren, zoals digitale catalogi, documentatie en datasheets. Bij de introductie van een nieuw kabelgootsysteem is bijvoorbeeld direct een nieuwe portal met producten en diensten gelanceerd: Legrand Services. Met de ETIM-classificatiegegevens was het eenvoudig om een vergelijkingstool op te zetten die oude en nieuwe producten op alle mogelijke kenmerken met elkaar kan vergelijken. Hierdoor krijgt de gebruiker snel inzicht in de verschillen tussen het oude en het nieuwe product en kan eenvoudiger een keuze uit het nieuwe programma worden gemaakt. Met een niet-gestandaardiseerde database was dit proces aanzienlijk moeilijker geweest. Naast Legrand Services zijn er overigens ook andere succesvolle webportals van fabrikanten in de markt actief. Goede voorbeelden hiervan zijn ABB Connect en Drakaservice.’
ETIM biedt fabrikanten nog vele andere voordelen. Omdat de gegevensset van alle ETIM-kenmerken bijvoorbeeld wordt terugvertaald naar een internationaal vastgelegde codering, is het mogelijk op artikelniveau met een druk op de knop de artikelgegevens om te zetten naar een andere taal, bijvoorbeeld Duits, Engels of Frans. Dit is voor alle internationale spelers van belang omdat het in grote projecten nodig is taalonafhankelijk informatie met elkaar uit te wisselen. Er ontstaat sowieso een universele spreektaal in de gehele keten, omdat alle partijen hetzelfde jargon gebruiken. De kans op miscommunicatie is hiermee aanzienlijk verkleind.
Digitale voordelen
Het digitale karakter biedt uiteraard ook belangrijke voordelen wanneer zich wijzigingen voordoen. Deze zijn immers direct aan te passen in de beschikbare digitale documentatie waardoor alle partijen eigenlijk altijd werken met de meest actuele gegevens. Daarnaast zijn er op allerlei niveaus en vlakken koppelingen mogelijk. Zo koppelt Legrand bijvoorbeeld zijn kabelberekeningsprogramma’s, waarmee de breedte van de kabelgoot en het ophangsysteem zijn te bepalen, met gegevens van kabelfabrikanten. Hierdoor zijn automatisch de ETIM-parameters gewicht en diameter in te lezen vanuit de kabeltabellen van de fabrikant.
Verder bestaat er een koppeling tussen de Legrand- ontwerpsoftware voor schakel- en verdeelinrichtingen en de actuele prijzen en artikelstatus. Hierdoor kunnen paneelbouwers sneller tot een offerte komen. Of wat te denken van de mogelijkheid tot het automatisch configureren van bestekteksten, animaties of technische specificaties en montage-instructies op artikelniveau?
Spijkers: ‘Wij maken ook gebruik van het product-beschikbaarheidsmenu waarmee onze groothandelspartners eenvoudig de beschikbaarheid van artikelen kunnen opvragen of een overzicht van openstaande leveringen, inclusief verwachte leverdatum. Ook vanuit het buitenland wordt graag gebruikgemaakt van de verschillende mogelijkheden, zo is 20 procent van de gebruikers van Legrand Services bijvoorbeeld afkomstig uit België. Inmiddels hebben metingen aangetoond dat het toevoegen van intelligentie aan onze database daadwerkelijk effect heeft. Zo is het aantal eenvoudige vragen over producten aan de backofficekant duidelijk gereduceerd; hetzelfde geldt voor het aantal technische vragen.’
Internationaal
Dat ETIM een levende stichting is blijkt wel uit het feit dat er steeds nieuwe mogelijkheden worden ontwikkeld om het systeem nog beter af te stemmen op de eisen en wensen van de gebruiker of op de heersende omstandigheden en ontwikkelingen. Zo is ETIM bezig om het classificatiesysteem op Europees vlak uit te rollen via ETIM International. Deze vereniging is gevestigd in Brussel en telt naast Nederland nog zeven andere officiële leden: België, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Spanje, Zweden en Zwitserland. Ook in deze landen zijn inmiddels vergaande initiatieven ontwikkeld om de ETIM-classificatie als leidende standaard binnen de installatieketen te gebruiken.
Verder wordt er hard gewerkt aan het ontwikkelen van een uniforme classificatie van specifieke duurzaamheidskenmerken, een ‘eigenschap’ die anno 2011 steeds vaker als onderscheidend wordt beschouwd. In dat kader ontwikkelt Legrand bijvoorbeeld de ‘Kokulator’; een berekeningsmethode die de relatie tussen railkoker en kabel legt met betrekking tot initiële investeringskosten, energiegebruik en CO2-uitstoot.
W-sector
‘Ik denk dat het belangrijk is dat andere partijen die met classificatie bezig zijn, op de hoogte zijn van het niveau en de mogelijkheden van Etim. Hiermee is namelijk te voorkomen dat er in de toekomst met verschillende classificatie- en communicatiesystemen wordt gewerkt. Want dat is nu precies waar we als sector niet op zitten te wachten.’
‘Ik wil iedereen – zowel E- als W-bedrijven – aanmoedigen zich aan te sluiten bij ETIM en hier hun voordeel mee te doen. Ik merk dat een aantal bedrijven het nog steeds als een last ziet om de verschillende gegevens aan te leveren. Natuurlijk kost dit iets meer tijd en moeite, maar het weegt niet op tegen de voordelen die daarna ter beschikking staan. Zo betekent lid zijn van ETIM nl dat je in Europees verband inspraak hebt als het gaat om nieuwe toevoegingen en wijzigingen in bestaande classificatiestandaarden. En vergeet niet dat de wereld steeds complexer wordt en dat juist classificatie kan bijdragen aan uniformiteit. Hierdoor wordt het voor alle partijen eenvoudiger met elkaar te communiceren en is de kans op fouten, bijvoorbeeld in combinatie met BIM, aanzienlijk kleiner. Want wat heb je er aan om in 3D te ontwerpen als je vervolgens het ontwerp niet eenvoudig kunt relateren aan eenduidige productinformatie?
Meer informatie: www.etim.nl
Tekst: Ing. M. De Wit – Blok
Fotografie: Industrie