Omslag_EW05 600
Februari 2016

Lopen hier uw financiers?

Crowdfunding: een nieuwe markt

Financiers 01

Particulieren die willen profiteren van de voordelen van zonne-energie, kunnen niet altijd op hun eigen dak terecht. Dat is dan ongeschikt, te klein of niet aanwezig. Daarnaast vraagt een pv-installatie om een investering die niet voor iedereen haalbaar is. Crowdfundingprojecten zijn voor deze groep een ideale manier om – met een relatief klein risico – toch een bijdrage te kunnen leveren aan een duurzaam Nederland en daarbij zelf te profiteren van een positief rendement.

Crowdfundingplatform Zonnepanelendelen gaf begin 2016 aan dat het aantal zonnepanelen dat via crowdfunding is gefinancierd, in 2015 bijna vijf maal hoger was dan het jaar daarvoor. Het gaat daarbij in totaal om 37.000 zonnepanelen waarin in totaal 5,6 miljoen euro is geïnvesteerd.

Wat is het?

Vrij vertaald is crowdfunding het verzamelen van financiële middelen bij 'de massa'. Dat betekent dat projecten worden gefinancierd door een heleboel partijen die een relatief klein bedrag investeren. Veelal heeft dit type projecten een maatschappelijk karakter en investeren de partijen omdat ze volledig achter het initiatief staan. Winst is meestal niet de drijfveer.

Specifiek voor pv-projecten is crowdfunding voor alle partijen een uitkomst. De partij die het project wil opzetten – bijvoorbeeld een gemeente of een bedrijf met een groot dakoppervlak – vindt in crowdfunding een aantrekkelijke manier van financieren. De investeerders zijn veelal particulieren. Bijna de helft van de huishoudens in Nederland heeft namelijk geen geschikt dak, maar wil graag mee profi teren van 'gratis' energie of een bijdrage leveren aan een stukje verduurzaming door het dak van een ander hiervoor te gebruiken.

Hoe werkt het?

Net als bij andere crowdfundingprojecten wordt openbaar gemaakt dat de projectorganisatie op zoek is naar financiers. Onder meer op www.zonnepanelendelen.nl en www.greencrowd.nl zijn dergelijke projecten te vinden, zowel nieuwe als afgeronde projecten, zoals 'de ZonneWIJde Breda', waarbij ruim zeshonderd mensen in totaal 884.000 euro hebben ingelegd voor bijna zevenduizend pv-panelen. Voordat een project daadwerkelijk wordt gepubliceerd wordt een analyse gemaakt (energieprofiel) om te zien of de businesscase voldoende levensvatbaar is. De uiteindelijke projectomschrijving informeert de geïnteresseerde over alle mogelijke relevante details die 'bewijzen' dat het project degelijk in elkaar zit en de kans op winst maximaliseert (kwalitatief hoogwaardige installaties, gecertificeerde installateurs). Daarnaast houden serieuze projecteigenaren ook de vinger aan de pols bij de gebouweigenaar.

Tot slot doen mensen er verstandig aan om te controleren of de betreffende projectpartij voldoet aan de regels van de Autoriteit Financiële Markten). Een groot deel blijkt namelijk, bewust of onbewust, deze regels te overtreden waardoor de risico's onnodig groot worden. Het komend jaar wordt hierop dan ook een strengere controle uitgevoerd.

Succes

Wanneer alle zaken goed zijn geregeld, hebben juist deze projecten een relatief laag risico. Een betrouwbare installatie met het gegeven dat de zon zeer voorspelbaar schijnt, levert in principe altijd een positief rendement op. Daarbij ontvangt de investeerder jaarlijks een rendement dat is gebaseerd op de productie van het zonne-energie project en aan het einde van de looptijd – bijvoorbeeld vijftien jaar – zijn investering terug. Op dat moment is de levensduur van de installatie echter nog niet ten einde en kan de – inmiddels volledig – eigenaar nog jarenlang gratis zonne-energie van zijn panelen betrekken.

Financiers 02

Je kunt het dak op!

Ideale partners voor crowdfundingprojecten zijn onder meer grotere bedrijven die een flink dakoppervlak hebben of eigenaars van grote stukken grond die hiervoor verder geen andere bestemming hebben. Veelal profiteren deze partijen van subsidies, zoals de SDE+-regeling, waarmee ze een deel van de zonne-stroom installatie kunnen financieren en vullen deze aan met crowdfunding. Ook zijn er projecten waarbij midden- en kleinbedrijven de teveel geproduceerde stroom terug leveren aan het net (salderen). Dit is mogelijk voor midden- en kleinbedrijven met een netaansluiting kleiner dan 3x80 A.

Bedrijven profiteren op verschillende manieren van pv-panelen op hun eigen dak. Ten eerste produceren zij (een deel) van hun eigen energie waarmee zij hun energierekening verlagen. Door met crowdfunding te werken is de eigen investering daarbij minimaal, terwijl de opbrengst na de looptijd van het project nog een aantal jaren doorgaat. Daarnaast dragen pv-panelen bij aan een positief en groen imago.

Wel even wat anders?

Het dak van een gemiddeld woonhuis biedt plaats aan maximaal enkele tientallen zonnepanelen. Dat is een heel ander verhaal dan projecten waarin duizenden zonnepanelen op de daken van fabriekshallen of musea worden geplaatst. Toch? Dat valt uiteindelijk wel mee. Elk pv-systeem bestaat uit een draagsysteem (dat voor platte en schuine daken verschilt), de panelen zelf, een of meer omvormers en de bekabeling. Op basis van het aantal zonnepanelen en het bijbehorende vermogen wordt de juiste omvormer geselecteerd. Neemt het aantal panelen toe dan komen daar omvormers bij die eventueel ook zwaarder zijn; dus in plaats van 2-fase- een 3-fase-omvormer. In de basis is elke pv-systeem dus gelijk qua opzet.

Verder kunnen er verschillende typen omvormers worden gebruikt. Of één omvormer voor een x aantal panelen (stringomvormer), of per paneel een micro-omvormer of een tussenoplossing waarbij elk paneel individueel wordt geregeld met een power-optimizer. Hiermee is per paneel een hogere opbrengst te realiseren. Bovendien beveiligen deze optimizers de panelen door ze automatisch uit te schakelen bij beschadigde kabels of hogere temperaturen. Welke omvormer wordt gekozen is echter onafhankelijk van de grootte van het project.

 

Tekst: Marjolein de Wit - Blok

Fotografie: Industrie