Omslag_EW05 600
Oktober 2017

Stembediening krijgt centrale rol in smart homes

Stembediening 02

Volgens de ontwikkelaars van elektronica en smart home-apparatuur gaan wij ons huis met onze stem bedienen. Of de consument het eigenlijk wel ziet zitten, zal de komende jaren blijken, maar vrijwel alle grote marktpartijen werken eraan. De internationale beurs voor consumentenelektronica, de IFA in Berlijn, werd in september gedomineerd door stemgestuurde en zelfs 'huisrobotachtige' toestellen als centraal besturingssysteem.

De smart home-markt groeit wereldwijd, ook in Nederland. Begin september bleek uit de GfK Smart Home-monitor dat de helft van alle Nederlanders inmiddels bekend is met de term smart home. En van die groep zegt 33% dat zij binnen nu en twee jaar zelf een huis willen hebben dat volledig 'smart' is. Op de IFA 2017, begin september in Berlijn, was dan ook een speciale beurshal volledig gevuld met slimme oplossingen voor de woning.
De meeste innovaties kwamen van grote, gevestigde marktpartijen, maar er waren ook veel start-ups, vooral uit Duitsland. 

Stemcommando

De focus bij veel partijen ligt bij de bediening via onze stem. De apparaten van Amazon (Alexa), Google (Google Assistent) en Apple (Siri) zijn al langer bekend, maar nu brengen ook partijen als Panasonic, Sony, MobVoi, Liebherr en LG dergelijke centrale, stemgestuurde bedieningsunits en slimme speakers op de markt.

De spraakassistent van LG heet Deep ThinQ. En tegelijk zorgt LG er ook voor dat de apparaten kunnen samenwerken met Amazon’s Alexa en Google Assistant. Deep ThinQ is een onderdeel van de SmartThinQ Hub, die LG eerder presenteerde. De SmartThinQ Hub verzamelt via wifi, Zigbee en Bluetooth informatie van toestellen die zijn verbonden met de SmartThinQ-sensoren. De informatie wordt als notificatie weergegeven op het lcd-scherm of via een ingebouwde luidspreker.

Daarnaast demonstreerde LG op de beurs de nieuwe Hub Robot, aangekondigd als het centrum van het smart home. Het apparaat, met twee vragende blauw oogjes, kun je mondeling opdrachten geven die hij meteen vertaalt in commando's, zoals gordijnen dichten openmaken, de wasmachine activeren, de oven aanzetten enzovoorts. Uiteraard moeten dan wel al die toestellen zijn aangesloten via de SmartThinQ Hub.

Stembediening 01Family Hub, de slimme koelkast van Samsung.

Mykie

Bij Siemens is men ook bezig met deze ontwikkeling. Mykie is de smart home-assistent van Siemens en Bosch. Deze assistent helpt je bij alle keuken- en woningapparaten van deze concerns. Je kunt vragen hoe lang vlees nog in de oven moet, of het een plaatje stuurt van de koelkast, zodat je ziet welke boodschappen nodig zijn en of het een melding geeft als de wasmachine klaar is. Siemens heeft nog niet bekend gemaakt wanneer Mykie een onderdeel vormt van Home Connect, het smart home-systeem van het bedrijf.

Een andere, opvallende innovatie is de X-Spect van Siemens en Bosch. Met deze nieuwe handscanner kun je kleding analyseren. Nadat je de scanner tegen kleding houdt, weet je binnen enkele seconden van welk materiaal het is gemaakt, wat voor soort vlek erin zit en welk wasprogramma nodig is om het weer schoon te krijgen.

Slimme koelkasten

Het voordeel, maar ook meteen het lastige van het begrip smart home, is dat zo ongeveer alle elektronica tegenwoordig onder deze noemer kan vallen: van slimme thermostaten tot slimme weegschalen en van robotgestuurde maaimachines tot wifi-camera's.

Samsung heeft de eerder gelanceerde Family Hub, een slimme koelkast, doorontwikkeld. Op het scherm van de koelkast kun je nu ook agenda's, foto’s of handige notities met familieleden delen en zelfs je media en muziek naar de keuken streamen, delen of tv kijken op de koelkast. De stand van Samsung had de vorm van een echte woonkamer, waar apparaten verbonden en te bedienen waren via het spraaksysteem Bixby. Op weg naar huis kun je via Bixby alvast de airco aanzetten, of de gordijnen of rolluiken dicht- of opendoen. Roep je 'movie time' dan stelt Bixby je woning in op film kijken.

Vijf jaar

Philips Hue viert al zijn lustrum en op de IFA kreeg het systeem daarom extra aandacht en uitbreidingen. Met name de koppeling tussen Hue en andere systemen breidt zich steeds verder uit. De Hue bridge, tap, sensors en dimmer switches werken nu ook met Apple Homekit. Daardoor kun je de Hue sensors en switches bijvoorbeeld ook gebruiken voor andere apparaten die met Apple Homekit communiceren, zoals een slimme thermostaat of een camera. Verder werkt Philips Hue ook met Google, Alexa, Toon van Eneco, en nog een paar systemen.

Daarnaast introduceerde Philips Hue nieuwe lampen en Hue entertainment. Hoewel Hue redelijk koppelbaar is met uiteenlopende besturingseenheden, blijft compatibiliteit van smart home devices in het algemeen een bottleneck. Of, zoals trendwatcher Erwin van der Zande van het platform Bright het in zijn vlog zei: 'Smart home is op dit moment nog een jeugdherberg, waar mensen uit alle windstreken verblijven, maar die elkaar niet kunnen verstaan.'

Chameleon

Een Hongaarse start-up kan mogelijk verandering brengen in de Babylonische spraakverwarring tussen alle devices. Dit bedrijf, Chameleon, ontwikkelde een oplossing die – naar zij beweren – alle apparaten en sensoren in huis met elkaar laten communiceren, ook al gebruiken ze verschillende systemen die niet compatibel zijn. De kenners zien de Chameleon als één grote switch box waarop je alle systemen, zoals Homekit, Alexa, Google Home, Nest, maar ook Creston en Control4, kunt koppelen.

Vervolgens kun je dan met één app van willekeurig een van de genoemde systemen, ook de systemen bedienen die via de andere protocollen en fabrikaten werken. Een basisset van Chameleon kost 500 euro. Het is echter geen consumentenproduct. Chameleon levert aan installateurs, systeemintegratoren en projectontwikkelaars. De Chameleon is overigens nog niet in Nederland verkrijgbaar. 

Tekst: Rob van Mill
Fotografie: Industrie