EW04 Omslag 600
27 november 2019

Techathon levert gedurfde plannen op voor gasloze wijk in Zoetermeer

Het winnende team Heijmans - Haagse Hogeschool -kleinHet winnende team Heijmans – Haagse Hogeschool met juryvoorzitter Medy van der Laan, wethouder Jan Iedema van Zoetermeer, algemeen directeur Erik van Engelen van Techniek Nederland en dagvoorzitter Jacques van der Krogt.

De eerste Techathon van Techniek Nederland heeft verrassende en gedurfde plannen opgeleverd om de wijk Driemanspolder in Zoetermeer aardgasvrij te maken. De jury kwam tot de conclusie dat het winnende plan van Team Heijmans-Haagse Hogeschool (HHS) haalbaar en betaalbaar is en daarbij ook heeft gedacht aan het creëren van draagvlak bij wijkbewoners en andere betrokken partijen.

‘Een prestatie van formaat en dat binnen een dag’, prees juryvoorzitter Medy van der Laan het winnende team nadat Tina Dijkhuizen namens het team de wisselbeker in ontvangst had genomen uit handen van wethouder Jan Iedema van Zoetermeer.

Integrale aanpak

De deelnemende teams kregen in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer één dag om hun plannen te bedenken en presenteren. In ieder team werkten getalenteerde medewerkers van installatiebedrijven samen met studenten van hbo- en mbo-niveau. Volgens juryvoorzitter Medy van der Laan onderscheidde het winnende team zich met name door de nadruk te leggen op een integrale aanpak met veel aandacht voor de acceptatie door bewoners. ‘’De plannen waren van een verrassend hoog niveau’, zei ze, terwijl Iedema blij verrast met de bruikbare plannen voor de wijk Driemanspolder waarvoor hij als wethouder van Zoetermeer verantwoordelijk is. ‘Wat een geweldige prestatie is hier geleverd.’

joshua.JPG

WKO en een booster-warmtepomp

De oplossing van het winnende team was gebaseerd op een warmtenet in combinatie met warmte-/koudeopslag, centrale warmtepompen, zonnepanelen en gebouwisolatie. In het plan was verder een belangrijke rol weggelegd voor een booster-warmtepomp om het tapwater te verwarmen. De jury was met name te spreken over het feit dat Team Heijmans – HHS óók rekening hield met bewoners die (nog) niet willen investeren in isolatie en lagetemperatuurverwarming.

Check hier de impressie die vlogger Joshua maakt tijdens de Techanthon

4.000 euro

De winnaars kregen niet alleen een trofee, maar kunnen ook een cheque van € 4.000 verdelen. Verder mogen ze binnenkort mee op een waterstof-studiereis. Maar de échte hoofdprijs is misschien wel dat de gemeente Zoetermeer mogelijk werk gaat maken om het winnende plan op termijn te realiseren. Tina Dijkhuizen van het winnende team: ‘Het was zenuwslopend en uitdagend. Ons plan van aanpak was nét op tijd klaar. We zijn heel blij dat we als team iets bijzonders hebben kunnen neerzetten. Geweldig dat we daarmee hebben gewonnen.’

Eervolle vermelding

De jury had een eervolle vermelding voor Team Van Dorp – Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Dit team hanteerde het uitgangspunt ‘De mens is meer waard dan de euro’ en kwam met een oplossing die daar naadloos bij past. De jury had veel waardering voor het idee om bewoners via een online platform de regie te geven over de verduurzaming van hun woning.

In het januari-nummer kijken we in E&W Installatietechniek uitgebreid terug op de eerste Techniek Nederland Techathon

Meer lezen over de eerste Techathon

Acht teams

Techniek Nederland en TNO tekenden voor de organisatie van de Techathon in samenwerking met de gemeente Zoetermeer, de overige kennisorganisaties in de installatiebranche (OTIB, ISSO en TVVL), het Center of Expertise Human Capital for Building Technology en mboRijnland. Aan de eerste Techathon acht teams mee:  Heijmans – HHS, Engie – HHS, Rensa – HAN, Kuijpers – HAN, Kropman – HAN, Van Dorp – HAN, Homij – Fontys, Breman – Avans.