EW10 cover 600
December 2016

Zonneschoorsteen en pv voor Energy Academy Europe

Zonneschoorsteen-600x400

Op de Zernike Campus van Groningen wordt de Energy Academy Europe gebouwd. Om de duurzame energie-uitgangspunten te realiseren, heeft het gebouw een bijzondere bouwvorm dat uit twee delen bestaat.

Aan de noordzijde worden onderzoeksruimtes met laboratoria en aanverwante werkruimtes ingericht; aan de zuidkant bevinden zich werklandschappen, onderwijsruimten en een wintertuin. Het ontwerpcertificaat met de hoogste Breaam-NL-score (Outstanding) is inmiddels binnen; naar de oplevering wordt met veel vertrouwen toegewerkt. Zowel de installaties als de bouwvorm leveren hun bijdrage aan de reductie van het energiegebruik, zonder in te boeten op comfort en veiligheid. Om een maximale energiebesparing te behalen wordt onder meer gebruikgemaakt van een wko-installatie, pv-panelen en een speciaal ventilatiesysteem met zonneschoorsteen.

Energiebesparing is onder meer gerealiseerd door een regeling die de hoeveelheid ventilatie afstemt op de CO2-waarde in het gebouw en door gebruik te maken van betonkernactivering. Het duurzame gebouw is gerealiseerd door een samenwerking tussen de Friso Bouwgroep uit Sneek en Koopmans Bouwgroep uit Enschede. Technisch dienstverlener ENGIE (voorheen Cofely) is gevraagd voor het uitwerken van het ontwerp van de technische installaties.

Breeam Outstanding

Het Breeam-NL-ontwerpcertificaat ‘Outstanding’ is behaald op basis van de toegepaste regelingen, pv-panelen, de regenwaterinstallatie, veel daglicht in het gebouw, lage NOx-emissies enzovoort. Arup was daarbij verantwoordelijk voor de intallatietechnische bewijsstukken; DGMR als bouwfysicus voor de hieraan gerelateerde berekeningen.

Integratie architectuur

Aan de rechterzijde van de afbeelding zijn achter het grijze vlak de transformator, het noodstroomaggregaat, de laagspanningsruimte voor UPS, het inkoopstation en de watermeter te vinden. Een integratie van nutsvoorzieningen en architectuur.
Een groot schuin dak vol zonnepanelen, gecombineerd met aardwarmtewinning en natuurlijke ventilatie maakt samen met het lage energiegebruik dat de Energy Academy Europe meer energie levert dan het aan het elektriciteitsnet onttrekt.

Aanleg elektra

De E-installateur ENGIE is onder meer verantwoordelijk voor de aanleg van alle elektra voor de kantoor- en labomgeving. Dit geldt ook voor alle databekabeling.

Verschillende standen

De pv-panelen zijn in verschillende standen geplaatst om het maximale rendement te behalen. Solentec heeft vooraf onderzocht welk type zonnepaneel het beste geschikt is voor deze opstelling via een proefopstelling op het terrein van EnTranCe. De panelen worden geplaatst door One Solar.

Voldoende daglichttoetreding

De zonnepanelen zijn zodanig geplaatst en afgewisseld met beglazing, dat een maximale hoeveelheid elektrische energie wordt opgewekt terwijl er toch voldoende daglicht naar binnen valt.

Goede oplossingen

Opbouw van de pv-panelen. Uit berekeningen rondom de elektrische energievoorzieningen van het gebouw is deze oplossing als beste naar voren gekomen. Door een goede samenwerking tussen de verschillende partijen onderling, zijn goede oplossingen gevonden voor de locaties waar de zonnepanelen samenkomen met andere bouwelementen. Bijvoorbeeld voor deze twee afblaaskanalen van de zuurkast die bij de labomgeving hoort.

Ledverlichting

Met behulp van slimme sensoren gaat de zuinige Ledverlichting automatisch aan wanneer de hoeveelheid daglicht niet toereikend is. Pas wanneer mensen de ruimte betreden schakelt de verlichting in.

Tekst: Paul Smorenburg
Fotografie: Industrie