Omslag_EW05 600
April 2023

Remeha ziet brood in compacte biovergisters van Circ

Opvallend werk

70 01

Circ bouwt compacte biovergisters waarmee bedrijven en instellingen groen gas uit hun groente-, fruit- en etensresten kunnen produceren om het vervolgens zelf weer te gebruiken. Het bedrijf is een samenwerking aangegaan met Remeha om ervoor te zorgen dat de installaties ongestoord op energie uit twee verschillende bronnen kunnen draaien.

Snel van het aardgas af is niet op elke plek in onze gebouwde omgeving mogelijk. Wat wél kan is de gasgestookte installaties laten draaien op groen gas. Reden waarom Remeha inzet op de hybridisering van klimaat- en warmtapwaterinstallaties en een samenwerking wilde aangaan met Circ. Dit Utrechtse bedrijf is al een aantal jaren op de markt actief met BioTransformers, zoals het bedrijf hun compacte biovergisters noemen. De interesse voor de apparaten groeit flink sinds de gestegen gasprijzen. 

70 02

Hoe werkt een BioTransformer?

De BioTransformers worden gevoed met vermalen groente-, fruit- en etensresten (GFE). De kleinste vergisters verwerken 30 tot 50 kilo GFE per dag en de grootste 600 kilo per dag. In een reactor gevuld met een biocultuur wordt de slurry omgezet in biogas dat voor 63 procent bestaat uit methaan. Als het biogas vervolgens wordt gebruikt in de cv-toestellen, komt daarbij uitsluitend kortcyclische CO2 vrij. Het tweede product, biowater, is rijk aan nutriënten en kan als plantenvoeding worden gebruikt in bijvoorbeeld de land- en tuinbouw. Rezja Blaas van Circ: ‘Onze klanten kunnen met de machine  hun energievoorziening vergroenen, en minimaliseren tegelijk hun kosten voor energie en voor het afvoeren van GFE-stromen. De BioTransformers zorgen dus voor een duurzame businesscase die je in maximaal vijf jaar terugverdient.’
De Biotransformer is niet zomaar een ton met een drukvat. Er zit veel kunstmatige intelligentie in. De ingebouwde sensoren en AI optimaliseren de processen op microniveau voor het creëren van de meest efficiënte reacties in elke stap van het vergistingstraject. Met de geavanceerde app kunnen klanten de prestaties van de BioTransformer monitoren, zien hoeveel biogas en biowater wordt opwekt en zien wat de CO2-besparingen zijn.

70 04

Verduurzamen

Om de installatietechniek op zowel biogas als aardgas of zelfs in gemengde samenstelling ongestoord te laten functioneren, vraagt de nodige kennis. De expertise daarvoor vond Circ bij Remeha. Volgens Rick Bruins van Remeha is het met name voor veel horecabedrijven of bedrijven in de voedingsindustrie lastig om te verduurzamen. ‘Lang niet overal is een all-electric oplossing mogelijk. Soms kun je bijvoorbeeld wel voor verwarming een warmtepomp gebruiken, maar niet voor tapwater. En zelfs wanneer een all-electric oplossing wel zou kunnen, kan het interessant zijn om de BioTransformer te gebruiken. Puur omdat die bedrijven hun organische reststromen in dat geval effectief en rendabel voor verwarming en warmtapwater kunnen inzetten, dus niet hoeven af te voeren.’
Het rendement van de biovergister is uiteraard afhankelijk van de calorische waarde van de GFE-stroom. Een kilo GFE levert gemiddeld 350 liter biogas, maar bevat de GFE-stroom veel calorieën dan kan het rendement flink hoger uitvallen. Een kilo brood bijvoorbeeld levert ruim 500 liter biogas op. Dat is een halve kubieke meter.

Veel belangstelling

De BioTransformers van Circ zijn onder meer in gebruik genomen op het autarkische forteiland Pampus en bij Welnessresort Thermen Bussloo. Ook diverse horecazaken en hotels hebben de vergisters. Het eerste voorbeeld van de samenwerking tussen Circ en Remeha is te vinden in Zorgcentrum de Koperhorst in Amersfoort. Hier is de biovergister gekoppeld aan de Remeha-installatie. Het zorgcentrum plaatste een BioTransformer 50 – voor vijftig kilo GFE-reststroom per dag – en gebruikt het geproduceerde biogas als energiebron voor de Remeha Quinta Ace cv-toestellen die het gebouw verwarmen.
‘Zeker met de hoog opgelopen gasprijzen, groeit de belangstelling voor dit concept,’ vertelt Blaas.‘Binnenkort gaan we bij het Van der Valk Hotel een BioTransformer200 – voor tweehonderd kilo per dag – installeren. Het biogas van dat apparaat wordt gebruikt voor een Remeha cv-ketel, die straks met voorrang zal worden gestookt. Pas als er niet genoeg biogas is, zullen de in hybride geschakelde warmtepompen in werking treden. Binnenkort worden er nog enkele combinaties van een BioTransformer met Remeha cv-ketels geïnstalleerd. Onder meer bij een andere vestiging van Van der Valk en de Penitentiaire Inrichting in Nieuwersluis.’

Tekst: Mari van Lieshout
Fotografie: Circ Energy