EW10 cover 600
September 2023

Thuisscan helpt bij ­versnelling verduurzaming

Tijdbesparende opstap naar een offerte!

52 01

Het adviseren van woningeigenaren over verduurzaming is de core business van BDH. Het adviesbureau uit Harderwijk ontwikkelde in het afgelopen jaar een Thuisscan voor bestaande woningen. De scan, die in de markt wordt gezet door Energie Zuinig Thuis, resulteert in een overzichtelijk energiebesparings- en verduurzamingsadvies. Met het advies in de hand weet een woningeigenaar precies wat hij moet vragen aan zijn installateur. En voor de installateur is de Thuisscan een tijdbesparende opstap naar een offerte.

Peter Wagener, mede-eigenaar van BDH, benadrukt dat de Thuisscan vooral is bedoeld voor de 7 miljoen eigenaren van bestaande woningen. ‘Die willen wij adviseren hoe zij hun woning het komende decennium zo efficiënt mogelijk kunnen verduurzamen.’ Toch denkt hij dat ook installateurs kunnen profiteren van de tool. ‘Ik denk dat de lezers het herkennen. Je wordt gebeld door een klant om ‘eens langs te komen’, want hij wil graag zijn huis verduurzamen. Dan kom je binnen en denk je jeetjemina, wat doe ik hier? Voor de beleefdheid neem je dan een kop koffie, terwijl je in een oogopslag ziet dat de woning nog totaal niet geschikt is om te verduurzamen. Als een woningeigenaar eerst onze Thuisscan doet, kan een bewoner op basis van een adviesrapport dat hij van ons ontvangt, heel gericht in gesprek met jou als installateur. De scan zet de woonconsument op het goede spoor om zijn verduurzamingsvraagstuk neer te leggen bij de installateur.’

Werkwijze

Hoe werkt een Thuisscan? Een gemeente, corporatie of installateur koopt vouchers op www.energiezuinigthuis.nl. Deze vouchers gaan van de kopende organisatie naar de woningeigenaar. Die gebruikt een vouchercode en vult thuis de online vragenlijst in. Naast de adresgegevens gaan de vragen over woningkenmerken en -gebruik, gezinssamenstelling en het slimme meternummer. ‘Dat laatste is voor ons de sleutel’, vertelt Wagener, ‘omdat de software die BDH bouwde om tot een verduurzamingsadvies te komen gebruikmaakt van slimme meterdata. De software verzamelt niet alleen data over het huidige gebruik, maar laadt ook de meterstanden voor elektriciteit en aardgas tot twaalf maanden terug’, legt hij uit. ‘Daarmee krijgen we een heel nauwkeurig beeld van het energiegebruik van die woning door de seizoenen heen, ’s nachts en overdag en gerelateerd aan de buitentemperaturen. Zo kunnen wij ook de stookgrens bepalen. Is die 18 graden, dan weet je dat het huis niet best is geïsoleerd. Is die stookgrens 13, dan is de isolatie veel beter. Deze data worden gecombineerd met de gegevens die de bewoner zelf aan ons verstrekt. Zo kunnen we een adviesrapport genereren dat de bewoner vijf dagen nadat hij de vragenlijst heeft ingevuld, krijgt toegestuurd per e-mail.’

In het adviesrapport staat wat de klant aan de installateur moet vragen

Randvoorwaarden

Wagener geeft aan dat er wel randvoorwaarden zijn om de Thuisscan in te kunnen zetten. Zo moet er een cv-ketel en een slimme meter in de woning aanwezig zijn. Ook is de scan alleen mogelijk in een rij-, tussen-, hoek-, 2-onder-1-kapwoning of vrijstaand huis waar je - in tegenstelling tot bijvoorbeeld flatwoningen - representatieve gasmeterstanden per woning kunt uitlezen. En voor een goed advies moet de eigenaar minstens twaalf maanden op het adres wonen en uiteraard toestemming geven om de slimme meter uit te laten lezen.
In het adviesrapport krijgt de woonconsument een helder inzicht in zijn energiegebruik, wat leidt tot drie mogelijke vervolgstappen: ga eerst je huis (verder) isoleren, kies voor een all-electric warmtepomp of neem een hybride warmtepomp. Met een duidelijke uitleg wat dat inhoudt. In het rapport staat helder omschreven wat hij op basis van het eventuele warmtepompadvies aan zijn installateur moet vragen en wat hij mag verwachten van een offerte. Een handig overzicht dat alle gegevens over de woning samenvat, kan door de installateur worden gebruikt bij de opname van de woning en het bepalen van het type warmtepomp, inclusief vermogen.

52 02

Tijdbesparende opstap

De Thuisscan is overigens géén lead generator. De informatie die uit de scan komt is strikt vertrouwelijk voor de bewoner. Energie Zuinig Thuis heeft zich te houden aan strenge AVG-eisen. De klant moet het initiatief nemen om wel of niet wat te doen met de uitkomst van de scan. ‘Hij moet alsnog naar jou toe komen’, zegt Wagener. ‘Maar dat komt hij natuurlijk sneller als jij hem attendeert op die Thuisscan. En waarom zou je dat niet doen? Voor de installateur is de scan een tijdbesparende opstap naar een degelijke offerte.’
Maar kan een installateur blind vertrouwen op het adviesrapport? Of moet hij er eigenlijk nóg een keer doorheen op het moment dat een woningeigenaar met het rapport onder de arm bij hem aanklopt?
‘Onze analyse - gebaseerd op wat de bewoner invult - is, gecombineerd met de slimme meterdata, het beste wat je kunt krijgen’, geeft Wagener aan. ‘Dat is minstens gelijk aan de informatie die je ophaalt als je bij de bewoner op huisbezoek gaat. En in onze ogen zelfs beter. Ten eerste omdat een bewoner die een Thuisscan maakt waarschijnlijk intrinsiek gemotiveerd is. Daardoor zal hij goed nadenken over wat hij weet en de vragenlijst zorgvuldig invullen. Bovendien zijn de berekeningen van de Thuisscan zo nauwkeurig dat ik wel durf te stellen dat – als je daar als installateur gebruik van maakt – de warmteverliesberekening overbodig wordt. Op basis van ons adviesrapport kun je als installateur heel gericht aan de slag met een offerte.’

Gemeenten en woningcorporaties

BDH ontwikkelde de scan voor woningeigenaren en zet de scan op dit moment vooral af via gemeenten. ‘Gemeenten staan op dit moment voor een hele grote verduurzamingsopgave en kunnen door het aanbieden van de Thuisscan hun inwoners ‘in beweging’ brengen. Met de scan bieden zij bewoners een concrete tool om te inventariseren in hoeverre hun woning klaar is voor welke verduurzamingstap.’ Maar de tool is volgens Wagener net zo goed een heel bruikbaar instrument voor fabrikanten. ‘Als ik fabrikant was en ik verkocht een warmtepomp van 10.000 euro, zou ik vanuit de after salesgedachte en het imago van mijn merk heel graag willen weten of de woning ervoor geschikt is. Via een cash-back constructie kunnen fabrikanten de kosten van een scan vergoeden als het leidt tot een opdracht’, doet Wagener als suggestie. Een constructie die ook kan werken voor installateurs. ‘De rapportage die uit de scan komt maakt heel veel tijdrovende gesprekken overbodig. Je kunt de klant beloven dat je de kosten van de scan in mindering brengt op de offerte als hij voor jou kiest.’

Monitoren op geaggregeerd niveau

Omdat de uitkomst van de scan anoniem is voor de installateur, is het niet mogelijk op individueel huisniveau te monitoren of een maatregel uit het adviesrapport ook daadwerkelijk werkt, geeft Wagener toe. Wat Energie Zuinig Thuis wel doet is monitoren op een samengevoegd niveau. ‘We vragen aan deelnemers van de Thuisscan of we de slimme meter geanonimiseerd mogen blijven volgen. Uit die data kunnen we afleiden wat er gebeurt met het elektriciteits- en aardgasgebruik. Zo kunnen we op geaggregeerd niveau, per woningtype en per gezinsprofiel volgen of de Thuisscans in de praktijk ook leiden tot verduurzamingsstappen. In de zeer nabije toekomst kan dat leiden tot het aanbieden van een Prestatiescan aan bewoners die daarvoor opdracht geven.

52 03

Vier vragen aan Peter Wagener over de Thuisscan

Leidt de Thuisscan tot héél veel offerte-aanvragen waarvoor een installateur helemaal geen tijd heeft?

Nee. Een Thuisscan resulteert in een gericht advies. Jouw klant komt daarom met gerichte vragen. Daar heb je meer aan dan aan een klant die alleen maar een mail stuurt met het verzoek ‘Ik wil een warmtepomp’. In de scan staat een pagina met het ‘profiel van de woning’ waarin alle verzamelde data van de woning voor de installateur is weergegeven.

Is een Thuisscan te ingewikkeld voor een gemiddelde woonconsument?

Nee. Voor een klant die gemotiveerd is om zijn huis te verduurzamen is het invullen van de vragenlijst écht simpel. De analyse die de software hierop loslaat – in combinatie met de analyse van de slimme meterdata – hoeft hij niet te snappen. Het advies is helder: je huis is klaar voor een hybride of all-electric warmtepomp of je kunt beter beginnen met isoleren.

Wat kost zo’n Thuisscan?

Een losse Thuisscan kost € 59,90 incl. btw. Bij afname van meerdere scans hanteert EZT een staffelkorting.

Is zo’n scan niet tóch een beetje duur, zeker voor een kleine installateur?

Nee. Bij woningverduurzaming praat je over een investering van duizenden tot soms enkele tienduizenden euro’s. Genoeg reden om vooraf uitgebreid stil te staan bij de juiste keuze voor een systeem dat ook werkt inhet huis van jouw klant.

Vraag vrijblijvend een gratis Thuisscan aan

Meer weten of ervaren hoe het werkt? Als installateur/organisatie kun je vrijblijvend 1 gratis Thuisscan - voor jouw woning - aanvragen via energiezuinigthuis.nl/aanvraag-thuisscan. Ontdek hoe de Thuisscan jou kan helpen in het verkoopproces. Kijk voor meer informatie voor professionals op www.energiezuinigthuis.nl/ voor-professionals of stuur een mail naar info@energiezuinigthuis.nl.

Tekst: Paul Smorenburg
Fotografie: Techniek Nederland

Lees meer artikelen in het dossier Zonne-energie installaties

Meer weten over de nieuwste installatietechnieken en de laatste richtlijnen?
Meld u dan nu aan voor onze gratis tweewekelijkse nieuwsbrief.