EW10 cover 600
Oktober 2022

Ventileer conform Europese Richtlijn

Het belang van een goede dimensionering, installatie, inregeling en instelbaarheid

28 01

Sinds maart 2020 zijn in afdeling 6.13 van Bouwbesluit 2012 eisen opgenomen voor de technische installaties voor verwarming, koeling, ventilatie, warm tapwater en ingebouwde verlichting. De eisen vloeien voort uit de Europese regelgeving (EPBD-III) en zijn van toepassing op nieuwbouw en bestaande installaties. In dit artikel gaan we in op de eisen die worden gesteld aan de ventilatie-installatie.

In het kader van de eisen volgens EPBD-III vallen onder het ‘technisch bouwsysteem voor ventilatie’ uitsluitend de installatietechnische onderdelen van de ventilatievoorziening. In dit artikel behandelen we de eisen waaraan een ventilatie-installatie moet voldoen ten aanzien van dimensionering, installatie, inregeling en instelbaarheid. Deze staan in hoofdstuk 6 van de handleiding die Raadgevend Ingenieursbureau Nieman schreef in opdracht van RVO.

Dimensionering

Uitgangspunt bij het ontwerp van ventilatiesystemen vormen de eisen uit hoofdstuk 3 (Gezondheid) van Bouwbesluit 2012. Voor het goed functioneren van (mechanische) ventilatiesystemen is echter meer nodig dan voldoen aan de minimale eisen uit het Bouwbesluit. Voor de praktijk zijn daarom ook de richtlijnen van belang zoals opgesteld door Isso en TVVL. In samenhang met de wettelijke eisen vormen deze de basis voor een ‘adequaat gedimensioneerd’ ontwerp.

Vereiste capaciteit

Het is gebruikelijk de minimaal vereiste capaciteit, die wordt vereist volgens Bouwbesluit 2012, afdeling 3.6 Luchtverversing, te bepalen met een ventilatie(balans)-berekening. Die wordt meegeleverd bij de aanvraag voor een Omgevingsvergunning voor het bouwen bij nieuwbouw of vergunningsplichtige verbouw. Hiervoor hebben diverse partijen eigen rekenschema’s in gebruik.
Daarbij is echter een waarschuwing op zijn plaats. De eisen worden gegeven voor toe- en afvoer afzonderlijk, waarbij de grootste van de minimale eisen maatgevend is. Bij systemen met mechanische toe- en afvoer (systeem D, VST 5 en 6) zal dit in de praktijk niet snel tot problemen leiden. Bij systemen met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer (systeem C, VST 3 en 4) wordt dit door installateurs nog wel eens over het hoofd gezien. Het is van belang steeds de voor de vergunningsaanvraag gemaakte berekening als uitgangspunt te nemen. Is deze niet beschikbaar of niet vereist, dan wordt aanbevolen een dergelijke ventilatie(balans)-berekening op te stellen.
Voor commerciële functies zijn meer aspecten van belang dan de minimale eisen van het Bouwbesluit. Er zal door de gebruiker of verhuurder een kader moeten worden bepaald voor de bezettingsgraad. Bij nieuwbouw en vergunningsplichtige renovatie moeten de waarden ten minste overeenkomen met wat in de vergunningsaanvraag is vermeld. Indien dit kader niet beschikbaar is, moeten de waarden in overleg met de eigenaar en/of eindgebruiker worden bepaald, waarbij de wettelijke eisen de ondergrens vormen. Veelal is er meer ventilatie nodig dan het minimum volgens Bouwbesluit. Dit is sterk afhankelijk van de gebouwfunctie in combinatie met de wensen van de gebruiker.

Indien gewerkt wordt volgens de volgende richtlijnen, mag worden aangenomen dat aan de eisen voor de capaciteit en inrichting wordt voldaan:
Isso-publicatie 61: Ventilatiesystemen in woningen en woongebouwen programma van eisen en systeemkeuze
• Isso-publicatie 62: Centrale gebalanceerde ventilatiesystemen met warmteterugwinning in woningen en woongebouwen
• Isso-publicatie 91: Ventilatiesystemen met decentrale toe- en afvoer en warmteterugwinning in woningen en woongebouwen.

Deze publicaties geven een eenduidig pakket van ontwerptechnische kwaliteitseisen voor goed functionerende ventilatiesystemen in de woningen en kleine utiliteit. De publicaties vormen een praktisch startpunt bij het ontwerpen van ventilatie-installaties. Een ventilatiesysteem voorzien van aanvullende koeling die is gedimensioneerd op de eisen van het bouwbesluit, hoeft niet te worden beoordeeld als koelsysteem conform art 6.55/6.55a BB. Daarom hoeft dit systeem niet te worden voorzien van een per ruimte regelbare temperatuurregeling voor koeling.

Selectie ventilatie-unit

Het vermogen van een ventilatie-unit dient ten minste gelijk te zijn aan de berekende capaciteit, rekening houdend met de weerstand van leidingen en (dak)doorvoeren en eventuele opvoerhoogte. Indien een unit met een grotere capaciteit wordt geselecteerd, kan deze in het algemeen worden terug-geregeld, zodat eenvoudiger aan de eisen op het gebied van installatiegeluid kan worden voldaan.

Kanaaldiameters en kanaalweerstand

Voor het bepalen van de afmetingen en het verloop van luchtkanalen bestaat geen dwingende regelgeving, maar wel een aantal praktijkrichtlijnen. Voor de woningbouw en kleine utiliteit staan de richtlijnen in NPR 1088. De voor het ontwerp aan te houden luchtsnelheden in kanalen zijn omschreven onder paragraaf 4.4.5. Deze richtlijnen zijn globaal en moeten worden gezien in samenhang met het totale systeem, het materiaal en de vorm van de kanalen (rond, ovaal of rechthoekig) en of deze al dan niet zijn ingestort.
Naast de traditionele strang-verdeling van lucht, met als kenmerk de steeds wisselende maat van het kanaalwerk, wordt in de woningbouw en kleine utiliteit steeds meer gebruik gemaakt van luchtverdeelboxen. Deze zorgen voor verdeling van de lucht van of naar elke ruimte met een eigen kanaal. Daardoor kunnen ze eenvoudig worden ingeregeld om zo het installatiegeluid te beperken. Met name voor geavanceerde versies van systeem C (VST 4) en D (VST 5 en 6) zijn deze boxen bruikbaar. Indien hiervan gebruik wordt gemaakt, gelden andere (maar eenvoudiger) richtlijnen van de fabrikant/leverancier van de verdeelboxen en kanalen.

28 02Aandachtspunt bij de installatie van de unit is een robuuste bevestiging en het aansluiten met vaste bochten;

Installatie

Kanalen

Bij het uitvoeren en monteren van kanaalwerk zijn de richtlijnen van Isso en Luka leidend. Daarbij zijn er de volgende aandachtpunten:
• Voer kanalen luchtdicht uit; bij instorten voldoet het ingestorte deel hier aan;
• Vermijd het parkeren van metalen kanalen en gebruik specifiek aansluitmateriaal;
• Voer kanalen voor buitenlucht en gekoelde lucht (< 18 ˚C) geïsoleerd uit;
• Het aftapen van een aansluiting is geen primaire luchtdichting, maar slechts een extra zekerheid;
• Bescherm kanalen op het werk tegen vervuiling;
• Bescherm instortkanalen tijdens betonstorten en het aanbrengen van (afwerk)vloeren;
• Beugel vrijhangende kanalen en kanalen in leidingkokers volgens voorschrift  fabrikant/leverancier.

Ventilatie-unit

Bij de montage van de ventilatie-unit zijn er de volgende aandachtpunten:
• Monteer aan zware wand (> 100 kg/m2) of met specifieke montagebeugel;
• Monteer volgens richtlijnen fabrikant/leverancier;
• Sluit kanaalwerk bij voorkeur aan met vaste bochten;
• Stem de instelling van de fabrieksunit af op de ontwerpcapaciteit via dipswitches;
• Kies voor de middenstand van de ventilator bij meting of deze de normen van het Bouwbesluit haalt.

Ventielen en roosters

Bij het aanbrengen van ventielen en roosters zijn er de volgende aandachtspunten:
• Monteer deze pas ná werkzaamheden zoals frezen, stuken en spuiten;
• Monteer conform richtlijnen fabrikant;
• Sluit op luchtkanalen aan met afdichtingsringen;
• Stel de waardes in en borg volgens de aanwijzingen op het ventiel.

Functionele controle

Voorafgaand aan de inregeling van het systeem dienen de volgende zaken te worden nagelopen:
• De elektrische aansluitingen;
• De gangbaarheid van instortkanalen;
• De luchtdichtheid van vrij gemonteerde kanalen en kanalen in leidingkokers;
• Neem tijdelijke afdichtingen weg;
• Zijn ventielen, roosters en filters aanwezig.

28 03In de woningbouw en kleine utiliteit wordt steeds meer gebruikgemaakt van luchtverdeelboxen, zoals deze van Vent-Axia die zorgt voor de verdeling van lucht van of naar elke ruimte met een eigen kanaal.

Inregeling

Voor de ventilatie-installaties geldt dat deze voldoen als er is ingeregeld conform Nen 1087, Isso-publicatie 52, kleintje ventilatie of de Kenniskaart 26 of 27. Hierbij dienen de afzuig- en toevoerventielen, de ventilator (wtw- of MV-box) te zijn ingeregeld op de eisen conform bouwbesluit of de aanvullende wensen van de opdrachtgever. De ventielen dienen de gewenste/ontwerp-hoeveelheden toe- of af te voeren, met een toegestane afwijking van maximaal 5 procent of tot 40 dm3/sec. De totale volumes moeten wel voldoen aan de minimale eisen van het Bouwbesluit. Voor het inregelen moet een nuldrukcompenserende volumestroommeter worden gebruikt. Het is ook wenselijk om in het ontwerp en de uitvoering rekening te houden met weerstanden en drukverschillen die ongewenste geluiden of stromingen veroorzaken. Daarnaast dient de geluidsproductie te voldoen aan de Bouwbesluit-eisen.

Instelbaarheid

Voor het instellen van de ventilatiesystemen voldoen de volgende systemen:
• 3-standen schakelaars
• RF-schakelaar in de badkamer/ keuken
• CO2-sturingssystemen.

Als het ventilatiesysteem geregeld wordt door CO2-meting in alle verblijfsruimten (of ten minste in de woonkamer en hoofdslaapkamer) ontstaat er wel een grotere mate van zekerheid voor voldoende luchtverversing bij aanwezigheid van personen bij een optimaal energiezuinig gebruik. Aanvullend daarop is detectie van vocht in de unit of natte ruimten noodzakelijk.

Systeemvarianten

Als we over ventilatiesystemen praten hebben we het over de volgende in NPR 1088 ingedeelde hoofdgroepen, naar de drijvende kracht voor toe- en afvoer:
• Natuurlijke toe- en afvoer (systeem A)
• Mechanische toevoer - Natuurlijke afvoer (systeem B; in Nederland niet toegepast in woningbouw en kleine utiliteit)
• Natuurlijke toevoer – Mechanisch afvoer (systeem C)
• Mechanische toe- en afvoer (systeem D; ‘balansventilatie’)
• Systemen gebaseerd op lokale mechanische toe- en afvoer aangevuld met voorzieningen voor natte ruimten en/of delen met natuurlijke toevoer (systeem E/X)

Download hier de volledige handleiding van Nieman.

Tekst: Harm Valk en Loe Daems
Fotografie: Siccopictures, Erik de Vries en Vent-Axia

Meer weten over de nieuwste installatietechnieken en de laatste richtlijnen?
Meld u dan nu aan voor onze gratis tweewekelijkse nieuwsbrief.