Maart 2022
Zijn zonneboilersystemen echt zo complex en duur?
Hoewel zonneboilersystemen al decennialang beschikbaar zijn, blijft de toepassing vooralsnog achter bij die van andere verduurzamingsmaatregelen zoals pv-panelen en warmtepompen. Zonneboilersystemen zouden te duur zijn en ingewikkeld in te passen in woningen. Bovendien bestaat het beeld dat het aanbrengen van de zonnecollectoren een lastige klus is. Maar klopt dat wel?
Volgens ReSolar komt het ‘mindere’ imago van zonneboilersystemen deels voort uit de onbekendheid met de techniek. De leverancier benadrukt dat de installatie van zonneboilersystemen helemaal niet zo ingewikkeld is als wel wordt gedacht. In vergelijking met een aantal jaren terug is het aanbrengen van de systemen zelfs nog een stuk eenvoudiger geworden. Het bedrijf onderstreept dit met een kleine woordspeling bij de naamgeving van een nieuwe prefab zonneboiler die het onlangs op de markt bracht. Deze O’So Easy bestaat uit slechts drie onderdelen. Alle componenten, die je bij standaard zonneboilers aan de buitenzijde van de boiler moet monteren, zijn bij dit type al aan de bovenzijde van het boilervat aangebracht. Hierdoor is de installateur ongeveer de helft minder tijd kwijt aan de montage van het systeem. En door het gebruik van roestvrijstaal in plaats van geëmailleerd regulier staal, is de boiler bovendien lichter en dús eenvoudiger te verplaatsen. Een concentrische leiding zorgt er bovendien voor dat warm en koud water flexibel via één buis worden afgevoerd.
Vergelijkbaar met montage pv-panelen
Ook Atag Verwarming neemt graag het misverstand weg dat zonneboilersystemen ingewikkeld zijn. De aanleg lijkt op de montage van pv-panelen: bij beide installatiewerkzaamheden wordt eerst een frame op het dak gemaakt, waarna de installateur een plek creëert voor de verbinding van de zonnecollectoren of zonnepanelen met de installaties in de woning. De producent van verwarmingsinstallaties laat weten dat de werkzaamheden in de woning wel wat arbeidsintensiever zijn. Toch valt de hoeveelheid extra werk mee, zolang de cv-ketel niet te ver van de zonnecollectoren is verwijderd. Omdat de meeste cv-ketels op zolder staan, is dit gelukkig vaak geen issue.
Geen raketwetenschap
Ook Techniq Projects is het niet eens met de stelling dat zonneboilersystemen moeilijk zijn aan te brengen. Het bedrijf adviseert bij projecten waarin men zonnewarmte en pv-panelen toepast en verzorgt desgevraagd de uitvoering en begeleiding. Veel daken in Nederland zijn geschikt voor het plaatsen van pv-panelen. Elk dak waarop pv-panelen kunnen liggen, is ook geschikt voor de aanleg van zonnecollectoren. Ook de installatiewerkzaamheden zijn volgens Techniq Projects rechttoe rechtaan. Door het arbeidsintensieve karakter duurt de installatie wel wat langer, maar het is zeker geen raketwetenschap, aldus het bedrijf. Na het leggen van de zonnecollectoren bestaan de overige installatiewerkzaamheden vooral uit het aan elkaar knopen vande verschillende onderdelen. Daar zijn geen complexe denkprocessen voor nodig, weet Techniq Projects. Installateurs die toch moeite hebben met de montage hoeven niet te wanhopen; de systemen bevatten duidelijke installatiehandleidingen.
Duur of duurzaam?
ReSolar, Atag Verwarming en TechniQ Projects zijn eensgezind in hun reactie op de stelling dat zonneboilersystemen duur zijn. Volgens de bedrijven zijn zonnecollectoren inderdaad niet goedkoop, maar relatief gezien is de aanschafprijs niet zo hoog. Voor de prijs van tien pv-panelen koopt een consument ongeveer twee zonnecollectoren, maar zonnecollectoren zijn veel efficiënter in het omzetten van de zonnewarmte in energie. Eén vierkante meter zonnecollector levert vier keer zoveel energie als één vierkante meter pv-paneel. Bovendien heeft iedereen die een zonneboiler aanschaft recht op de ISDE-subsidie, die duurzame installaties financieel bereikbaarder maakt. Zonneboilerinstallaties worden nog interessanter als de overheid de salderingsregeling afschaft. De door zonnepanelen opgewekte elektriciteit is vooralsnog enkel op te slaan in relatief dure accu’s, terwijl die opslagfunctie al onderdeel uitmaakt van de zonneboilersystemen. Door de stijgende gasprijzen is de terugverdientijd van zonneboilerinstallaties momenteel ook teruggelopen tot vijf à zes jaar, in vergelijking met tapwaterbereiding via de cv-ketel. Met een gemiddelde levensduur van twintig jaar is een investering in een zonneboilerinstallatie daarom zeker de moeite waard
Voor dit artikel spraken we met Henk Zuidersma van ReSolar, Julian van der Post van Atag Verwarming en Marc Pruis van TechniQ Projects.
Productneutrale opleiding zonnewarmtemonteurs
Op dit moment kunnen monteurs uitsluitend een opleiding volgen bij individuele leveranciers van zonnewarmteproducten. Samen met opleider IW Nederland, Techniek Nederland, WijTechniek en Isso werkt brancheorganisatie Holland Solar aan een tweedaagse productneutrale training tot allround zonnewarmte monteur. In de training wordt de cursist meegenomen in alles wat hij of zij nodig heeft voor het installeren, onderhouden en opleveren van een zonnewarmtesysteem. Daarnaast wordt het mogelijk om de (nieuwe) vakbekwaamheid te registreren in het vakpaspoort. Verschillende leden van Holland Solar stellen proefinstallaties aan IW Nederland ter beschikking. Dat zorgt ervoor dat de opleidingen praktijkgericht zijn. De eerste opleidingen starten nog dit jaar. Meer informatie: www.iwnederland.nl
Tekst: Leo Hoekstra
Fotografie: Atag en ReSolar