16 november 2021
Bestaande woning aangesloten op ondergronds waterstofnet
Proefproject H2@Home in Delft
Na diverse pilots in Rozenburg, Wagenborgen en Uithoorn is nu voor het eerst een individuele bestaande woning in Delft aangesloten op een lokaal, ondergronds waterstofnet. In de proefwoning onderzoekt het consortium H2@Home hoe je waterstof zo optimaal en veilig mogelijk toepast in een woonomgeving.
Waterstof is een veelbelovend alternatief voor aardgas, dat de komende jaren schaarser en duurder wordt. In de proefwoning op het terrein van fieldlab The Green Village (TGV) van de TU Delft Campus kunnen de bewoners hun huis en tapwater volledig met waterstof verwarmen. Doorslaggevend voor de start van het proefproject van het H2@Home-consortium was de toestemming van Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) om daarvoor het lokale waterstofnet te gebruiken.
Realistische testomgeving
Sinds afgelopen zomer legden de consortiumpartners de waterstofinstallatie en testfaciliteiten in de woning aan. Volgens H2@Home zit het unieke karakter van de proefopstelling in Delft in een combinatie van factoren: de waterstof wordt via een ondergronds leidingnet (vergelijkbaar met een aardgasnet) aangevoerd, de woning is bewoond, het gaat om een individuele woonaansluiting en de waterstofleidingen lopen ook door de meterkast en gebruiksruimten van het huis. Juist deze combinatie maakt de testomgeving zeer realistisch en de resultaten van groot belang om huishoudens in de toekomst toegang tot waterstof te kunnen bieden.
Veiligheid boven alles
Vanaf medio november gaat H2@Home intensief testen en zullen er incidenteel calamiteitenoefeningen plaatsvinden, zoals met het uitvallen van de waterstofketel. Sensoren in de woning meten onder meer druk en temperatuur en de leidingen worden gecontroleerd op met name trillingen en lekkages. Tevens worden nieuwe modules getest, zoals een beveiliging die de waterstoftoevoer bij eventuele lekkage meteen afsluit. De proef wordt in juli 2022 afgerond.
Lees ook:
H2@Home
Waterstof is volgens H2@Home een veelbelovend alternatief voor aardgas na 2030. Het overzetten van een aardgasinstallatie op waterstof is echter nog onbekend terrein. De consortiumpartner willen in deze reële omgeving onderzoeken wat er nodig is om waterstofinstallaties veilig en betrouwbaar te installeren en monteren, hoe de leidingen en apparaten reageren op waterstof en welke eisen in wet- en regelgeving verankerd moeten worden?
H2@Home is een consortium van de volgende partijen: Beute, Enpuls, gAvilar, Het Internethuis, PIA Automation, Aalberts (Flamco, Comap, HSF, VSH en Henco), Breman Service Rotterdam, Enexis (i.s.m. Stedin en Alliander), Apator Metrix, Remeha, The Green Village en DreamHûs.