EW10 cover 600
18 november 2021

Binnen 2 dagen aardgasvrij met ht CO2-warmtepomp

vattenfal feenstra monoblock ht warmtepomp-webWouter Wolfswinkel, ontwikkelaar Vattenfall (foto Vattenfall Jorrit Lousberg)

Binnen 2 dagen een bestaande eengezinswoning aardgasvrij maken. Zonder extra kosten voor vloerverwarming en na-isolatie kostbare, waardoor de prijs van het systeem vergelijkbaar is met de huidige all-electric warmtepompsystemen. Dat is de belofte van Vattenfall dat samen met Feenstra, DENSO en SOLVIS een hoge temperatuur warmtepompsysteem ontwierp dat in een keer de cv-ketel kan vervangen.

Het ht warmtepompsysteem is speciaal ontwikkeld voor matig geïsoleerde, bestaande eengezinswoningen die worden verwarmd via radiatoren. Voor een efficiënte werking van de huidige generatie warmtepompen die lage of middentemperaturen leveren, zijn kostbare voorbereidende maatregelen nodig. Het gaat dan om het aanleggen van vloerverwarming en het na-isoleren van de woning. Volgens Vattenfall zijn deze kosten (€25.000), maar vooral ook het ‘gedoe’ van de werkzaamheden en de lange doorlooptijd, een grote belemmering voor huiseigenaren om de stap te maken naar volledig elektrisch verwarmen.

Lucht-water monoblock

Het innovatieve all-electric warmtepompsysteem maakt gebruik van een lucht-water monoblock CO2 warmtepomp en een gestratificeerd buffervat van 230 liter met temperatuuronafhankelijke instroomvoorzieningen. Het tapwaterstation, de pompgroep voor afgiftesysteem en de regeling, zijn ondergebracht in de buffer voor installatiegemak. Alle onderdelen van het systeem zijn door de betrokken partijen specifiek voor deze toepassing gemodificeerd en geïntegreerd tot een robuust geheel dat efficiënt de temperatuur tot 85°C levert die nodig is voor traditionele verwarmingssystemen met radiatoren. Het systeem is geschikt voor woningen met een basislast van maximaal 6kW en een piekvermogen tot 11kW.

Ook warm tapwater

De buffer van het systeem fungeert als warmtebatterij die wordt ingezet voor zowel het leveren van warmte aan de radiatoren als voor het maken van warm tapwater. Het tapwater wordt net als in meeste cv-ketels op vraag en legionellaveilig gemaakt via een geïntegreerd tapwaterstation. Een boiler is dus niet nodig.

Medio 2022 op de markt

De partners zijn overtuigd van het succes en baseren zich op de lessen die ze hebben geleerd bij een in 2020-2021 uitgevoerde pilot in 20 willekeurige eengezinswoningen. Deze zijn ook in de koude periode van afgelopen winter bij buitentemperaturen tot -12 °C volledig met het hoge temperatuur warmtepompsysteem verwarmd. Deze warmtepomp verbruikt wel meer energie dan een conventionele warmtepomp, zo bleek op basis van de proef. Ongeveer 20 tot 30 procent, volgens Vattenfall. Maar het systeem is volgens de energieleverancier wel 3 x energie-efficiënter dan een gasketel. De totale energierekening zal dus niet hoger uitvallen. Vattenfall, Feenstra en haar partners bereiden momenteel de productie voor. De uitrol vindt vanaf medio 2022 eerst plaats in Nederland en daarna volgen ook andere landen waarvoor deze oplossing geschikt is.