15 januari 2024
Minister Karien van Gennip reikt eerste Techniek Inclusief Award uit
Diversiteit en inclusie verhogen de werksfeer, verbeteren de samenwerking, zorgen voor behoud van personeel en vergroten de aantrekkelijkheid van bedrijven. Om technische bedrijven die zich op dit terreinen onderscheiden in het zonnetje te zetten wordt dit jaar voor het eerst de Techniek Inclusief Award uitgereikt.
De award is een initiatief van Techniek Nederland, Wij Techniek en SER Diversiteit in Bedrijf. Zes bedrijven genomineerd voor deze award. In de categorie MKB zijn dat Niyata Energy, Nijhof Groep en Preworxs. In de categorie Groot meten Breman Installatiegroep, Hollander Techniek en Unica zich met elkaar. De zes bedrijven hebben elk een eigen aanpak ter bevordering van een inclusieve organisatie en divers personeelsbestand.
Pitch
Tijdens een award show op de VSK krijgen de zes genomineerde bedrijven de kans met een live pitch de laatste punten van de jury binnen te slepen. De jury bestaat uit Seyit Yeyden (managing partner bij de Beroepentuin), Tanja Loeff-Hageman (vicevoorzitter bij Techniek Nederland en directeur bij Tibo-Veen) en Sahar Yadegari, (directeur-bestuurder bij VHTO). Direct na het juryberaad zal Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de prijzen uitreiken aan de winnaars.
De award show vindt plaats in de Jaarbeurs Utrecht op woensdag 7 februari in het VSK Theater 1 in hal 9 en start om 16:00 uur.
Genomineerden
Niyata Energy
De Niyata Academy biedt versterkende leer-werktrajecten voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierdoor is het personeelsbestand divers, met mannen, vrouwen van verschillende etnische achtergronden. Dit vergroot niet alleen de loyaliteit van teamleden, maar versterkt ook de prestaties van Niyata Energy.
Nijhof Groep
De Salland Tech Academy leidt zij-instromers, anderstaligen, vrouwen in de techniek en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op voor de installatiebranche. Nijhof Groep werkt hierin samen met het onderwijs (van basisschool tot en met wetenschappelijk onderwijs), de brancheorganisatie en regionale installatiebedrijven.
Preworxs
Preworxs kijkt welke taken potentiële medewerkers uit kunnen voeren en past daar functies op aan. Op deze manier weet het Zeeuwse bedrijf een bredere doelgroep aan te trekken en aan zich binden.
Breman Installatiegroep
Met de interne netwerkgroep Diversiteit & Inclusie zet Breman Installatiegroep dit thema op de kaart, maakt het bespreekbaar en onderneemt actie. Het netwerk zorgt dat alle lagen in de organisatie actief zijn en blijven rondom diversiteit en inclusie. Het inspireert en motiveert collega’s om een bijdrage te leveren zodat iedereen zich welkom voelt binnen Breman.
Hollander Techniek
Hollander Techniek inventariseert interne activiteiten vanuit de Sustainable Development Goals (SDG’s of Duurzame Ontwikkelings doelstellingen voor een duurzame toekomst). Een werkgroep adviseert over verbeteringen. Coaches helpen medewerkers met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. Het resultaat? Meer vrouwelijke monteurs in opleiding, twee vrouwen in de Raad van Advies en een kwart van het operationele management is vrouw.
Unica
Unica wil het aantal vrouwen binnen het bedrijf in 2025 verdubbelen met Unique. Dit is een platform binnen Unica dat een netwerkfunctie, mentorprogramma voor vrouwen en exclusieve workshops en trainingen aanbiedt. Het medewerkerstevredenheidsonderzoek monitort veiligheid en inclusiviteit en scoort de afgelopen 2 jaar hoger dan een 8. Hierbij is geen verschil tussen hoe mannen en vrouwen veiligheid en inclusiviteit ervaren.