EW10 cover 600
17 oktober 2023

40 miljoen voor doorontwikkeling battolyser

battolyser

De ontwikkelaar Battolyser Systems heeft een financieringsovereenkomst van €40 miljoen getekend met de Europese Investeringsbank (EIB) met als doel het opschalen en commercialiseren van zijn Battolyser-stacksysteem.

Duurzaam opgewekte elektriciteit uit wind en zon is niet op ieder gewenst moment beschikbaar. Batterijen zijn een mooie oplossing om enkele dagen te overbruggen. Voor de langere termijn is opslag van energie in waterstof echter veel efficiënter. Fokko Mulder van de TU Delft bedacht in 2016 een slim product dat de elektriciteit kan opslaan en tevens groene waterstof kan produceren: de battolyser. Eind 2021 schreef het vakblad E&W Installatietechniek over deze technologie

Edison-batterij

In feite is de battolyser een elektrolyser met nikkel-ijzer elektroden zoals in de Edison-batterij van ruim honderd jaar geleden. Bij een nikkel-ijzerbatterij wordt tijdens het laden ook waterstofgas geproduceerd. Dat werd altijd gezien als een nadeel. De battolyser benut de waterstofproductie juist en verbetert bovendien de batterijcapaciteit. Volledig opgeladen functioneert de battolyser als elektrolyser die met een hoog rendement waterstof produceert uit water en elektriciteit. Op het moment dat er een tekort is aan elektriciteit, schakelt de battolyser en voedt hij het stroomnet als batterij.

Invest EU-programma

De overeenkomst met de EIB werd mogelijk gemaakt met steun van het InvestEU-programma, dat investeringen mobiliseert ter ondersteuning van de prioriteiten van het EU-beleid, zoals de groene transitie. De financiële injectie van 40 miljoen euro stelt Battolyser Systems in staat om zijn productiefaciliteit in Rotterdam op te schalen naar massaproductie van zijn gecombineerde elektriciteitsopslag- en elektrolyser-stacksysteem. De commerciële implementatie is gepland voor 2024.

Lees ook: