EW04 omslag 600
14 februari 2025

Afschaffing salderingsregeling: wat betekent dit voor installateurs?

Terugverdientijd zonnepanelen loopt op naar 12- 17 jaar

CE Delft -TNO(beeld CE Delft/TNO)

Eind 2024 becijferde CE Delft/TNO in een onderzoek dat de terugverdientijd van zonnepanelen als gevolg van de afschaffing van de salderingsregeling per 1 januari 2027 van 9 jaar nu naar tussen de 12 en 17 jaar zal gaan. Tijdens het congres de ‘De Toekomst van Solar’ verbaasde onder andere Doekle Terpstra van Techniek Nederland zich over de fixatie bij burgers op de terugverdientijd en de rem die dat zet op de verkoop van zonnepanelen. Toch gloort er hoop voor installateurs die bereid zijn hun focus te verschuiven van enkel zonnepanelen installeren naar integraal energieadvies.

Tijdens het congres werd bekend gemaakt dat het vermogen aan nieuw geïnstalleerde capaciteit op residentiële daken in 2024 sterk is afgenomen ten opzichte van 2023. De voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling per 1 januari 2027 werpt volgens de onderzoekers van het Nationaal Solar Trendrapport haar schaduw vooruit en vertaalde zich in 2024 in een flinke daling van de groei.

Impact op de installatiebranche

Tijdens het congres werd gerefereerd aan de studie die CE Delft/TNO eind 2024 deed naar de gevolgen voor de markt als de Nederlandse overheid de salderingsregeling per 2027 afschaft. Ze deed dat voor drie groepen; huishoudens, energieleveranciers en de installatiebranche. Volgens de studie zou de terugverdientijd van een nieuwe zonnepaneleninstallatie stijgen van ongeveer 9 jaar (bij behoud van de regeling) naar 12 tot 17 jaar bij afschaffing in 2027. De exacte tijd hangt af van hoe terugleverkosten doorberekend worden. Dit kan de bereidheid van consumenten om te investeren in zonnepanelen verminderen.

Eigen verbruik moet naar 60%

Hoewel de afschaffing van de salderingsregeling ongetwijfeld uitdagingen met zich meebrengt, zijn er ook kansen voor installateurs. Minder aantrekkelijke terugverdientijden kunnen de vraag naar nieuwe zonnepaneleninstallaties temperen. Tegelijkertijd biedt de afschaffing kansen voor aanvullende diensten. Een belangrijke bevinding uit het rapport is dat huishoudens die hun eigen verbruik verhogen naar 60% in plaats van 30%, hun terugverdientijd aanzienlijk kunnen verkorten. Dit kan door het gebruik van thuisbatterijen, slim laden van elektrische voertuigen, slimme energiemanagementsystemen en energiebeheer met warmtepompen.

Integraal energieadvies

Installateurs kunnen hun focus dus verschuiven van enkel zonnepanelen installeren naar integraal energieadvies en het aanbieden van combinatiepakketten van zonnepanelen, opslag en slimme sturing, zo denken de onderzoekers van CE Delft/TNO. Installateurs die zich nu al verdiepen in deze ontwikkelingen en hun klanten goed informeren, kunnen zich onderscheiden in de veranderende markt na 2027. De installatiebranche zal flexibel moeten inspelen op die nieuwe realiteit.  De zonne-energiesector blijft groeien, maar de spelregels gaan veranderen.

Lees ook:

Netcongestie

De afschaffing van de salderingsregeling zou volgens de studie van CE Delft/TNO ook een positief effect kunnen hebben op netcongestie, een groeiend probleem in Nederland. Op piekmomenten leidt teruglevering van zonnestroom tot overbelasting van het elektriciteitsnet. Door consumenten te stimuleren meer zonnestroom direct te verbruiken, zou de druk op het net kunnen afnemen.