23 augustus 2024
Airco die ook verwarmt verdient zich terug in 7 jaar
Een stroomvretende airco om in de zomer de woonkamer of slaapkamer te koelen verdient zich per saldo terug als je diezelfde airco in de winter inzet als (bij)verwarmer. Dat zegt Frank Breukelman van Slimster. Het duurzaamheidsplatform maakte een sommetje en komt uit op een terugverdientijd van iets onder de 7 jaar.
In feite zou je een airco als hybride warmtepomp kunnen beschouwen, zo stelt Slimster. Alleen als het echt koud is, stookt de cv-ketel bij, de rest van het “stookseizoen” volstaat de airco. Daarbij geldt dat een airco veel energie-efficiënter is dan een cv-ketel. Gemiddeld genomen is volgens het duurzaamheidsplatform vier keer zo weinig energie nodig om met een airco te verwarmen.
Minder gasverbruik door airco
Slimster baseert zich bij haar berekeningen om de terugverdientijd te bepalen op eigen cijfers en Google Trends. Wie gedurende 40 warme dagen overdag een airco de woonkamer laat koelen en ‘s nachts de slaapkamer, verbruikt 320 kilowattuur extra stroom. Dat leidt, bij de huidige stroomtarieven, tot 97 euro aan kosten. De installatie van een airco met twee binnenunits kost gemiddeld 2600 euro. Maar deze kosten zijn dus terug te verdienen, doordat de airco ‘s winters efficiënt kan verwarmen.
Uitgaande van een huishouden dat 1200 kuub gas per jaar verbruikt, waarvan 900 kuub opgaat aan verwarming, is met een airco 386 euro per jaar te besparen. Daar zijn de extra elektrakosten voor het koelen in de zomer al af. Het delen van de aanschafprijs van 2600 euro door deze jaarlijkse besparing leidt tot een terugverdientijd van 6,7 jaar.
Terugleverkosten voorkomen
Voor huishoudens met zonnepanelen is een airco nog interessanter, zegt Slimster. In de zomer gebruikt de airco dan overdag immers zelfopgewekte stroom. Extra interessant, zo stelt het Platform, omdat vrijwel alle energiebedrijven ondertussen terugleverkosten in rekening brengen. Vanaf 2027 wil het nieuwe kabinet bovendien de salderingsregeling afschaffen, waardoor je voor teruggeleverde stroom een lagere vergoeding krijgt. Hoe meer stroom je direct van je zonnepanelen gebruikt, bijvoorbeeld door die te gebruiken voor je airco, hoe kleiner de impact van deze maatregelen. Kanttekening daarbij is natuurlijk wel dat de opbrengst van zonnepanelen in het stookseizoen als de zelf opgewekte kilowatts hard nodig hebt om met je airco te verwarmen, een stuk lager ligt dan in de zomer.