EW10 cover 600
26 april 2024

Combinatie stadswarmte met warmte-koudeopslag beperkt netcongestie

CityPlot Buiksloterham

buiklsloterham

Hybride WarmteKoudeOpslag (hWKO) noemt Westpoort Warmte de innovatieve techniek die zij inzet voor het duurzaam verwarmen en koelen van woningen via het stadswarmtenet in het nieuwbouwproject CityPlot Buikersloterham in Amsterdam Noord. Omdat een veel kleinere WKO-installatie in de totale energiebehoefte kan voorzien, is aanzienlijk minder elektrische capaciteit nodig. Mooi meegenomen: minder netcongestie op het lokale elektriciteitsnetwerk.

Westpoort Warmte is een samenwerking tussen Vattenfall en de gemeente Amsterdam. De nieuwe techniek hWKO die de warmteleverancier in april voor het eerst toepaste in een nieuwbouwproject in Buikersloterham is een combinatie van stadswarmte met koudelevering. In hetzelfde gebied wordt inmiddels gebouwd aan een tweede hWKO. Ook projecten in Elzenhagen Zuid en de Sluisbuurt worden uitgerust met hWKO.

Geen individuele warmtepompen

‘We zien door eisen in de BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) dat er meer en meer behoefte is aan de combinatie van duurzame warmte met koeling’, zegt Michiel Houwing. Hij is bij Vattenfall eindverantwoordelijk voor hybride WKO-oplossingen. ‘Bij de bouw van nieuwe woningen en appartementen, maar ook van kantoren en bijvoorbeeld schoolgebouwen, is er steeds meer oog voor koelingsoplossingen. Zeker in gebieden waar al een stadwarmtenet ligt, is de keuze voor een hybride WKO logisch. Je profiteert aan de ene kant van koeling van de WKO en aan de andere kant is je warmtelevering door de koppeling met stadswarmte extra stabiel en betrouwbaar. Daarnaast zijn er in individuele woningen geen eigen warmtepompen nodig, wat veel ruimte in de woning bespaart.’

Grondwaterbronnen

Vattenfall gaat hWKO-oplossingen aanbieden in al haar warmtegebieden. Een voorwaarde is wel dat de grond geschikt is voor grondwaterbronnen. Hybride WKO is volgens de warmteleverancier een belangrijke stap op weg naar een fossielvrije toekomst voor de gebouwde omgeving. Om dit te faciliteren is het warmtebedrijf een langdurige samenwerking aangegaan met Croonwolter&dros en Unica voor zowel ontwerp, realisatie als het onderhoud en beheer van de hybride WKO-systemen.”

Cityplot Buiksloterham

Het Amsterdamse hWKO-project Cityplot Buiksloterham levert in totaal aan 154 woningen en enkele commerciële ruimtes warmte en koeling. De stadswarmte is afkomstig uit de afvalverbrandingsinstallatie van het Afval Energie Bedrijf (AEB) van Amsterdam. De WKO-bron ligt in het midden van het project. Elke woning is voorzien van een eigen afleverset en rekent het eigen verbruik af.