7 maart 2024
Eerste 100 % waterstofketel voor de utiliteit
Het kantoorpand van de vestiging van technisch dienstverlener Hollander Techniek in Apeldoorn, wordt sinds kort duurzaam verwarmd met een hybride warmtepomp in combinatie met de eerste 100% waterstofketel voor de utiliteitsmarkt. De verwarming via waterstof is bedoeld als pilotproject voor de toepassing van waterstof in grotere gebouwen en heeft een duur van minimaal 2 jaar.
Remeha blijft het proberen. De fabrikant was in het verleden ook al nauw betrokken bij pilots zoals de eerste waterstof-demowoning van Nederland en pilots met waterstof(ready) ketels in Rozenburg en Uithoorn. Nu is het de beurt aan een pilot met een waterstofketel voor de utiliteitsmarkt.
Hoog vermogen
Remeha introduceert met deze pilot als eerste producent van Nederland een hoger vermogen waterstofketel. Bij Hollander Techniek wordt gebruik gemaakt van een Quinta Ace H2 100%, een 100% waterstofketel met een vermogen tot 40kW. Aangevuld met een Effenca MT40-warmtepomp, twee Quinta Ace 45-ketels - in zogenoemde cascade-opstelling – die worden aangestuurd door een miTera Plus systeem-regelaar. Het totale systeem is energieneutraal.
Duurzame toekomst
Bij Hollander Techniek is men al jaren bezig om op natuurlijke vervangingsmomenten te verduurzamen. Erik Hollander, algemeen directeur licht toe waarom het graag meedraait in de pilot. ‘We willen ons huidige pand nog duurzamer verwarmen en onze CO2-uitstoot verminderen. Door de matige isolatie van ons bestaande pand, de beperkte beschikbaarheid van elektriciteit op bedrijvenpark Apeldoorn-Noord, gecombineerd met de elektrificatie van ons wagenpark en ook de capaciteitsbehoefte van het pand in aanbouw, bleek verwarmen met all-electric warmtepompen niet mogelijk. Waterstof kwam daarom in beeld.’
Veelbelovende energiedrager
Remeha gelooft nog steeds in waterstof als één van de meerdere wegen naar duurzaam. Maurice Meulenbrugge, productmanager renewable gas: ‘De uiteindelijke oplossing zien wij in het gecombineerd gebruiken van energiedragers (gas, elektriciteit en warmtenetten), passend bij de omgeving en aanwezige infrastructuur. Waterstof is daarbij een veelbelovende energiedrager. Juist bij toepassingen in de utiliteit, waar de gevraagde vermogens vaak groot zijn, hebben we de kans met waterstof de CO2-uitstoot sterk te reduceren. Zeker omdat het gaat om waterstof die is geproduceerd met energie uit hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie.’
Utiliteit
Remeha heeft drie 100% waterstofketels met verschillende vermogens ontwikkeld voor pilotprojecten: de Tzerra Ace H2 100% 28C, de Tzerra Ace H2 100% 34C en de Quinta Ace H2 100% 45. De fabrikant maakt, voor zowel residentiële bouw als utiliteitsgebouwen, gebruik van bewezen aardgasketelplatformen voor de aansturing van waterstofketels, die ook in combinatie met warmtepompen of propaan aan de hoogste standaarden voldoen. Voor de utiliteitsmarkt is het Quinta-platform beschikbaar dat schaalbaar is tot grotere vermogens.
Lees ook:
Hoe kansrijk is waterstof in de gebouwde omgeving?
Hoe groot de rol van waterstof in de gebouwde omgeving wordt is nog onzeker. Hoe dan ook zal de toepassing ervan vóór 2030 nog geen grote vlucht nemen. Neemt niet weg dat experimenten nuttig zijn om ervaring op te doen. Frank van Alphen, asset manager bij netbeheerder Stedin, zette eerder in het vakblad E&W Installatietechniek de 7 belangrijkste hordes bij de transitie van aardgas naar waterstof op een rij.
Lees het complete artikel