EW10 cover 600
8 april 2024

Elektrische cv-ketel verboden als hoofdverwarming

AVROTROS Radar

TI Green

‘De leden van Techniek Nederland zullen nooit een elektrische cv-ketel plaatsen’, zo zei voorzitter Doekle Terpstra vanavond in de uitzending van Radar. Hij reageerde op de alarmerende reportage in het consumentenprogramma over twee bewoners met een torenhoge energierekening als gevolg van een bij hen geplaatste elektrische cv-ketel.

Voor Doekle Terpstra is het klip en klaar: ‘Een elektrische cv-ketel is volgens het Bouwbesluit niet toegestaan als hoofdverwarming. Het apparaat voldoet niet aan de wettelijke eisen voor energiezuinigheid’, zo gaf hij aan in een reactie in de studio van Radar. Terpstra refereert aan artikel 6.55a van het Bouwbesluit waarin staat dat een verwarmingssysteem van een woning niet meer dan 1,31 kWh energie mag gebruiken om 1 kWh warmte te genereren. De elektrische cv-ketel voldoet niet aan deze eis en is daarom niet toegestaan. Het verbod op elektrische ketels geldt voor de nieuwbouw, maar ook bij vervanging van de gasgestookte cv-ketel in bestaande woningen.

7.000 euro

Het consumentenprogramma Radar van AVROTROS maakte een item over elektrische cv-ketels naar aanleiding van klachten van consumenten die met torenhoge energierekeningen werden geconfronteerd nadat installateurs een elektrische cv-ketel hadden geplaatst. In het ene geval ging het om een inductieketel van TI Green die alleen al in november 2023 1800 kWh verbruikte. Over het hele kalenderjaar moest de betreffende consument 7.000 euro aftikken aan stroomkosten voor een gebruik van circa 21000 kWh. Een eigenaar van 4 appartementen in Rotterdam liet zich door een installateur adviseren een elektrische cv-ketel van Nefit Bosch te installeren. Het gevolg: 3.000 euro aan extra stroomkosten. Beide toestellen zijn inmiddels uitgeschakeld.

Hoog energiegebruik

Voorzitter Doekle Terpstra van brancheorganisatie Techniek Nederland was naar de studio gekomen voor een reactie op de bevindingen van de redactie van Radar. Hij gaf aan dat zijn leden op de hoogte zijn van de regels, maar benadrukte dat hij de installatiebedrijven naar aanleiding van deze casussen nogmaals met klem erop zal wijzen dat het wettelijk niet is toegestaan om een elektrische cv-ketel als hoofdverwarming te plaatsen.

Rol van de overheid

Techniek Nederland vindt wel dat de overheid scherper moet toezien dat elektrische cv-ketels niet meer worden aangeboden. ‘Als fabrikanten en groothandel deze apparaten mogen blijven aanbieden zorgt dat voor verwarring bij installateurs’, zo gaf hij aan bij Radar. ‘Maar’, zo benadrukte hij nogmaals, ‘installateurs die bij Techniek Nederland zijn aangesloten zijn erkende installatiebedrijven en zullen géén elektrische cv-ketel aanbieden.’ Voor installateurs die niet bij de brancheorganisatie zijn aangesloten, durfde hij zijn handen niet in het vuur te steken. ‘Wij hebben er geen zicht op of zij op de hoogte zijn van het verbod op elektrische cv-ketels en of zij die aanbieden. Het enige wat ik tegen consumenten wil zeggen dat zij niet in zee moeten gaan met deze bedrijven en via de ledenzoeker van de brancheorganisatie (www.technieknederland.nl) op zoek moeten gaan naar een erkende installateur.’

Bekijk hier de uitzending van AVROTROS Radar terug

REACTIE FABRIKANTEN

TI Green

TI Green ontkent in een verklaring op de website van Radar dat haar CV ketels op basis van inductie (Ti-Green CVi units) in strijd zijn met het Bouwbesluit. Daar staat volgens de fabrikant namelijk in dat het is toegestaan om een combinatie-unit te hebben voor zowel centrale verwarming als warm tapwater. Verderop in de verklaring verklaart TI Green dat de inductieketel volgens hun berekening niet substantieel duurder is dan een gasketel. De fabrikant gaat uit van een verhouding van 7,4 kWh elektriciteit die nodig is om 1 m3 gas te vervangen. Dat betekent een gemiddeld verbruik per maand van 720 kWh, wat neerkomt op een maandbedrag van 250 euro bij een tarief van euro 0,35/kWh. Bij een woning op aardgas zou dit uitkomen op ongeveer 150 euro per maand. Dat is dus minder, maar met een inductieketel is de woning volgens de fabrikant dan wel volledig van het gas af. Ze noemen hun innovatie, ondanks de kritiek dan ook ‘hard nodig’ om de komende jaren miljoenen (…) woningen van het gas af te halen.

Nefit Bosch

Ketelfabrikant Nefit Bosch zegt in een verklaring op de website van Radar Sterker dat zij in de documentatie bij haar elektrische cv-ketel duidelijk vermeldt dat het energiegebruik over het algemeen hoger is en dat de ketel is bedoeld als back-up voor een duurzame verwarmingsbron en niet mag worden toegepast als hoofdverwarming. Verder schrijft de fabrikant dat zij als producent geen toestellen installeert en ook geen elektrische ketels rechtstreeks aan eindgebruikers levert. ‘Deze producten vinden via de groothandels en installatiebedrijven hun weg naar de markt. Dit zijn professionele partijen die de wet- en regelgeving (behoren te) kennen’, aldus Nefit Bosch dat aangeeft als fabrikant geen zicht te hebben op hoe deze producten uiteindelijk worden toegepast.

In een eerdere versie van dit artikel stond vermeld dat Nefit Bosch in haar verklaring op de website van Radar elke verantwoordelijkheid voor het hoge energiegebruik van haar elektrische CV ketel afwees. Dat was onjuist. (red.)

Lees de reacties van Nefit-Bosch en Ti-Green op de website van Radar, het consumentenprogramma van AVROTROS