22 december 2022
Energieopslag in ondergronds stuwmeer
Voor de omschakeling naar duurzame energie is stroomopslag cruciaal. De Volkskrant schrijft vandaag over een innovatieve techniek waarbij overtollige elektriciteit wordt omgezet in luchtdruk waarmee een holte op meer dan 1.300 m wordt gevuld. Bij windstilte wordt de perslucht gebruikt om een generator aan te drijven om elektriciteit op te wekken. Het bedrijf Corre Energy heeft een zoutwinningsgebied bij Pekela in gedachten als eerste locatie van zo’n ondergronds stuwmeer.
‘Eigenlijk is wat wij doen een soort ondergronds stuwmeer creëren’, legt Astrid Hartwijk in het artikel in de Volkskrant uit. Hartwijk is operationeel directeur van het bedrijf Corre Eenergy dat tien jaar geleden begon. ‘Bij de start-up werken inmiddels honderd mensen fulltime aan twee projecten. Eén in Denemarken, waar in 2026 de eerste persluchtopslag gereed moet zijn. Een jaar later wil het bedrijf de opslag in een vijftig jaar oude zoutmijn in de provincie Groningen in gebruik nemen‘, zo schrijft de Volkskrant.
Opslag
Stroom kan worden opgeslagen in accu’s en batterijen, of door elektriciteit om te zetten in warmte en die te bewaren. Je kunt stroom ook opslaan door moleculen te maken die je later weer verbrandt – vooral de productie van waterstof wordt inmiddels snel opgevoerd. Of in zwaartekracht, zoals al jaren op grote schaal gebeurt in buurlanden met bergen. Daar worden stuwmeren volgepompt op het moment dat er te veel stroom is. Corre Energy zet elektriciteit om in luchtdruk. ‘We pompen het ondergrondse stuwmeer vol als er te veel stroom is en gebruiken het om elektriciteit op te wekken als er tekort is’, legt Astrid Hartwijk uit in de Volkskrant.
Bedenkingen
Burgemeester Jaap Kuin van Pekela zegt in de Volkskrant heel goed te begrijpen dat energieopslag belangrijk is en dat de zoutopslag in zijn gemeente een logische plek voor is, maar heeft wel zijn bedenkingen. ‘Er gebeurt nu zo veel tegelijk in onze ondergrond: wij zitten tegen het randje van het aardbevingsgebied en in de omgeving worden nog een paar kleine aardgasvelden aangeboord. Bij Zuidwending wordt al onder de grond aardgas opgeslagen in oude cavernes en naast perslucht zijn er ook plannen om nieuwe cavernes te maken waar waterstof in gestopt kan worden. En dan wordt er hier in de gemeente ook nog zand gewonnen’, aldus de burgemeester. Als het aan hem ligt, is het niet acceptabel dat een particulier bedrijf zo’n ondergrondse opslag runt. ‘Als het misgaat en we hier schade hebben, is zo’n bedrijf al snel failliet en zitten wij ermee.’ Maar Kuin voegt eraan toe dat hij als burgemeester eigenlijk weinig te zeggen heeft over de plannen onder zijn gemeente. ‘De ondergrond is in Nederland een landelijke zaak.’
Opslagvergunning
Wat het ministerie van Economische Zaken hier zal beslissen is nog onduidelijk. Daarvoor moeten er eerst nog heel wat vergunningen worden afgegeven. Om te beginnen een evaluatieboring, vervolgens een winningsvergunning voor het zout, een omgevingsvergunning en pas daarna kan de opslagvergunning worden aangevraagd. Een woordvoerder van het ministerie benadrukt in de Volkskrant dat die echt pas wordt afgegeven als duidelijk is dat de opslag veilig kan plaatsvinden.
Lees hier het volledige artikel in de Volkskrant van 22-12-2022
Lees ook: