30 oktober 2024
Geen uitstootvrije zones voor 2029
Motie Hester Veldman aangenomen in Tweede Kamer
Als het aan de Tweede Kamer ligt moet de regering voor 1 november komen met een plan om invulling te geven aan een landelijk gestandaardiseerde uitzondering van zero-emissiezones voor ondernemers tot 2029. Een motie van Hester Veldman die daartoe opriep werd op 22 oktober gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer (83). Techniek Nederland rekent erop dat staatssecretaris Chris Jansen van Milieu de motie naast zich neerlegt en gemeenten steunt bij de invoering van zero-emissiezones vanaf 1 januari 2025.
Veel steden willen vanaf 1 januari 2025 uitstootvrije zones instellen, zodat bestelbusjes die veel uitstoten niet meer welkom zijn. Onverantwoord, vindt de VVD die een motie indiende. ‘Het jaagt ondernemers de problemen in’, zo meent de opsteller van de motie, Hester Veldman. De indiener van de motie meent dat er op dit moment negen verschillende soorten ontheffingen zijn waarop ondernemers aanspraak kunnen maken. Daarnaast is de uitvoering in verschillende gemeenten verschillend, is de laadinfrastructuur nog niet op orde en ligt de aanschafprijs van een elektrische bestelbus nog te hoog voor ondernemers. Dat leidt er volgens Veldman toe dat voor bepaalde ondernemers de binnensteden niet meer bereikbaar zijn en zij hun werk niet meer kunnen doen met de middelen die hun tot beschikking staan.
Nekslag
In het Hoofdlijnenakkoord hebben coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken te kijken op welke manier het instellen van zero-emissiezones kan worden uitgesteld. Regeringspartij NSC is niet voor uitstel en stemde tegen de motie Veldman, maar door de steun van kleine rechtse partijen en ook het CDA was er uiteindelijk een meerderheid. NSC wees op een andere zin die ook in het Hoofdlijnenakkoord staat over dit onderwerp: 'het blijft een gemeentelijk besluit'. Waar het NSC dus gaat om een streven, denken de andere drie coalitiepartners daar anders over. ‘Het gaat er niet om óf, maar hóe dat uitstel kan worden bereikt’, zo zei PVV-Kamerlid Hidde Heutink tegen RTL Nieuws. ‘Die zones betekenen de nekslag voor heel veel hardwerkende Nederlandse ondernemers.’
Nadeel voor ondernemers die al hebben geïnvesteerd
De regering moet nu voor 1 november 2024 met een plan komen hoe invulling kan worden gegeven aan een landelijk gestandaardiseerde uitzondering van zero-emissiezones voor ondernemers tot 2029. Techniek Nederland rekent erop dat staatssecretaris Chris Jansen van Milieu de motie naast zich neerlegt en gemeenten steunt bij de invoering van zero-emissiezones in binnensteden vanaf 1 januari 2025. De brancheorganisatie benadrukt dat uitstel nadelige gevolgen heeft voor ondernemers die al hebben geïnvesteerd in emissievrije logistiek en kan leiden tot faillissementen, wat juist voorkomen moet worden.
Voldoende waarborgen voor gefaseerde overgang
De brancheorganisatie vindt dat er voldoende waarborgen zijn voor een gefaseerde overgang naar volledig emissievrije stadslogistiek. Zo zijn er landelijke toegangsregels afgesproken die gelden in alle gemeenten die een zone invoeren. Voor alle gemeenten geldt ook dat er een overgangsregeling is afgesproken. Dat betekent dat per 1 januari 2025 alleen de meest vervuilende dieselbusjes en vrachtwagens worden geweerd. De schoonste dieselvoertuigen mogen nog enkele jaren blijven rijden in de zones. Voor sommige andere voertuigcategorieën geldt een vrijstelling, zoals voor voertuigen met een speciale laadkraan. Daarnaast kunnen ondernemers gebruikmaken van een ontheffing, bijvoorbeeld als ze minder dan twaalf keer per jaar een zero-emissiezone ingaan of financieel de stap niet kunnen maken.
Kabinet zaait twijfel
Ook RAI Vereniging dat de belangen vertegenwoordigt van 700 fabrikanten en importeurs is onaangenaam verrast over de onduidelijkheid die ontstaat door de aangenomen motie. 'Er is jaren geleden bedacht dat er uitstootvrije zones moeten komen. Gemeenten en brancheverenigingen zijn daarmee actief aan de slag gegaan. Nu, twee maanden voor de invoering zaait het kabinet twijfel door uitstel voor te stellen. Dat soort onduidelijkheid is niet goed voor de transitie naar zero-emissie vervoer', stelt voorzitter Frits van Bruggen.
Nog 17 miljoen euro subsidie beschikbaar voor emissieloze bedrijfsauto
Ondernemers die een volledig uitstootvrije (emissieloze) bedrijfsauto kopen of leasen kunnen tot 31 december van dit jaar nog gebruik maken van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) aan. Het maximum bedrag is 5000 euro per bedrijfsauto. In de subsidiepot zat 60 miljoen euro, waarvan op dit moment nog ruim 17 miljoen euro beschikbaar is. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat welke bedrijfsauto’s in aanmerking komen voor de SEBA en aan welke voorwaarden je moet voldoen om een aanvraag goedgekeurd te krijgen.