12 juli 2024
Herziening Isso-publicatie ‘Legionellapreventie in leidingwater’
Onlangs is de Isso-publicatie 55.1 ‘Legionellapreventie in leidingwater’ herzien. Aanleiding is de wijziging van Bouwbesluit naar Besluit bouwwerken leefomgeving en de steeds complexer wordende installaties en beheersplannen. De publicatie helpt bij het vaststellen en elimineren van risico's door aan te geven hoe men technische installatieaanpassingen of beheersmaatregelen uitvoert.
Om bacteriële aangroei en legionellagevaar uit te sluiten, moet tapwater echt goed worden verhit. Dat staat steeds vaker onder druk, omdat energiezuinig verwarmen soms ten koste gaat van voldoende warm tapwater (hoger dan 65 graden). Tegelijk komt het in de praktijk steeds vaker voor dat de aanvoertemperatuur in koudwaterleidingen toeneemt door interne en externe hittestress. Loopt die op tot 25°C of meer, dan ligt de groei van de legionellabacterie op de loer. Dat laatste gebeurt vooral in gebouwen waar een hoge binnentemperatuur heerst, zoals in ziekenhuizen, verzorgingshuizen, sauna’s en zwembaden.
Risicoanalyse en beheersplan
Om besmetting met legionellabacteriën te voorkomen hanteert de overheid regels voor legionellapreventie in collectieve leidingwaterinstallaties. Deze zijn vastgelegd in de Drinkwaterwet, het Drinkwaterbesluit en de Regeling Legionellapreventie in drink- en warmtapwater. De Regeling Legionellapreventie beschrijft hoe de vakman een risicoanalyse en beheersplan moet opstellen. Isso-publicatie 55.1 helpt medewerkers bij bedrijven met een nadere uitwerking voor het uitvoeren van de risicoanalyse en het opstellen van een beheersplan voor collectieve leidingwaterinstallaties.
Beperkte of uitgebreide analyse
De publicatie biedt voor de risicoanalyse van een collectieve leidingwaterinstallatie de keuze uit een beperkte en een uitgebreide analyse. Die keuze is afhankelijk van de aard en omvang van aerosolvormende tappunten. In de publicatie staan dan ook duidelijke aanwijzingen hoe vakprofessionals in de praktijk de beperkte of uitgebreide risicoanalyse moeten uitvoeren. In de herziene publicatie zijn ook de recente wijzigingen in de Waterwerkbladen meegenomen. Tevens zijn verbeteringen aangebracht in de teksten naar aanleiding van feedback van gebruikers.
Opzetten van rapportage
Een ander onderdeel in deze publicatie gaat over de wijze waarop je de rapportage opzet. In aansluiting op de BRL 6010 is de indeling van de rapportage voor risicoanalyse en het beheersplan aangepast. Maar de vakprofessional vindt in deze bundel ook een overzicht van algemene voorschriften ten aanzien van veilig ontwerp, realisatie en beheer van leidingwaterinstallaties. De checklist hotspots is verwijderd uit de herziene publicatie. Omdat deze lijst voor meerdere publicaties nodig is, wordt deze binnenkort als een apart ISSO-rapport gepubliceerd.