30 januari 2023
Hoe het elektriciteitsnet kan profiteren van ‘swappen’
NIO, de fabrikant van slimme elektrische auto’s, opende onlangs in Apeldoorn haar tweede “Power Swap Station”. Het batterijwisselstation is niet alleen ‘handig’ voor automobilisten, maar kan in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen bij de opslag van elektriciteit om het net te ontlasten.
Swappen wordt het nieuwe opladen. NIO gelooft in het omwisselen van je autobatterij in plaats van het opladen. Het batterijwisselstation dat de autofabrikant onlangs opende bij het Van der Valk restaurant aan de A50 maakt deel uit van het snelgroeiende Europese laadnetwerk, dat eind volgend jaar naar verwachting al zo’n 120 Power Swap Stations omvat. Naast de mogelijkheid om thuis te laden, aan openbare laadpalen of bij snelladers, kunnen NIO-rijders nu op twee locaties in Nederland ook kiezen om de batterij binnen vijf minuten te ‘swappen’ voor een volle.
Stroom opslaan tijdens piekmomenten
Het geavanceerde Power Swap Station in Apeldoorn heeft de grootte van een dubbele garagebox en kan tot 312 ‘swaps’ per dag uitvoeren. De wisselstations kunnen op termijn méér dan enkel het wisselen van batterijen van NIO-modellen. Binnenkort bieden zij namelijk ook de mogelijkheid om op piekmomenten stroom uit het elektriciteitsnet in de regio op te vangen, om die desgewenst op een later moment terug te leveren. De Power Swap-technologie van NIO kan hiermee ook een belangrijke rol spelen in het efficiënter maken van het elektriciteitsnetwerk, en daarmee de verdere verduurzaming van Nederland.
Over NIO
NIO is opgericht op 25 november 2014 en is een mondiaal opererend bedrijf dat elektrische auto’s ontwerpt, ontwikkelt en bouwt. De eerste auto was de EP9 uit 2016. In juni 2018 werd het eerste volumemodel geproduceerd en in 2022 liep de 200 duizendste van de band. De NIO Power Swap Stations in Apeldoorn en Tilburg zijn de eerste twee Nederlandse locaties binnen een netwerk dat op termijn landelijk dekkend is. NIO wil tegen het einde van dit jaar 120 Power Swap Stations in Europa hebben gerealiseerd, waarmee elektrisch rijden ook over langere afstanden comfortabeler en sneller wordt. NIO is op dit moment actief in 6 landen en wil dit in 2025 uitbreiden naar 25 landen.