EW04 omslag 600
20 maart 2025

Installateurs moeten zich voorbereiden op afnemende investeringsbereidheid

Kentering in de energietransitie

rapport

De Nationale Monitor Energietransitie 2025 laat zien dat de bereidheid van huiseigenaren om te investeren in verduurzaming afneemt. Hoewel energiebesparing nog steeds een belangrijk thema is, groeit de twijfel over de effectiviteit van maatregelen als zonnepanelen en warmtepompen. Installateurs zullen hun rol als adviseur moeten versterken om consumenten te overtuigen van de noodzaak en voordelen van verduurzaming.

De Nationale Monitor Energietransitie wordt sinds 2018 jaarlijks uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van installatiebedrijf Feenstra. Dit rapport brengt in kaart hoe Nederlanders denken over duurzaamheid en welke stappen zij zetten om hun woning te verduurzamen. De editie van 2025 is gebaseerd op een representatief onderzoek onder 1.020 Nederlanders.

Dalend vertrouwen in overheidsbeleid remt investeringen

Uit het onderzoek blijkt dat het vertrouwen in de klimaataanpak van de overheid verder is gedaald. Een groot deel van de Nederlanders vindt het beleid onduidelijk, wat voor veel huishoudens een reden is om te wachten met investeringen in verduurzaming. Subsidies blijven een cruciale factor: zonder financiële steun zou twee derde van de huishoudens afzien van een investering boven de €5.000. Installateurs doen er daarom goed aan om klanten te informeren over beschikbare subsidies en hun impact op de terugverdientijd.

Stagnerende groei van zonnepanelen en warmtepompen

De opmars van zonnepanelen stagneert voor het eerst in jaren, mede door onzekerheid over de salderingsregeling en het volle stroomnet. Ook de keuze voor een (hybride) warmtepomp is niet langer vanzelfsprekend: terwijl vorig jaar nog een meerderheid hiervoor koos bij vervanging van de cv-ketel, neigt nu 41% weer naar een traditionele cv. Dit vraagt om een actieve rol van installateurs om de voordelen van hybride en all-electric systemen helder uit te leggen.

41% kiest weer voor een traditionele gasketel

Energieprijzen blijven zorg, maar thermostaat gaat weer omhoog

Ondanks zorgen over stijgende energieprijzen zetten Nederlanders hun thermostaat gemiddeld weer iets hoger dan tijdens de energiecrisis. Dit kan duiden op een afnemend urgentiegevoel rond energiebesparing. Voor installateurs betekent dit dat het belang van goed advies over energiezuinige installaties en woningisolatie nog groter wordt.

Installateur als spil in energietransitie

De energietransitie is nog steeds in beweging, maar de bereidheid om hierin te investeren neemt af. Dat is de conclusie van de Nationale Monitor Energietransitie. Installateurs kunnen een sleutelrol spelen door klanten actief te begeleiden bij verduurzamingskeuzes en hen te helpen door de wirwar van subsidies en regelgeving. Heldere communicatie en een proactieve houding kunnen het verschil maken in een markt die steeds kritischer wordt over duurzame oplossingen.