31 maart 2025
Installatiecomponenten krijgen tweede leven in ‘Kantoor vol Afval.'
Bron: BNA; fotografie: Stijn Poelstra
Een voormalig defensiekantoor in Katwijk is door PTSA en Vink Bouw omgetoverd tot een eigentijds Rijkskantoor waarin hergebruik centraal staat — ook bij de installaties. Onder de noemer ‘Kantoor vol Afval’ laat het project zien dat hoogwaardige utiliteitsbouw uitstekend samengaat met circulaire principes.
Het ontwerp van het ‘Kantoor vol Afval’ is van Popma ter Steege Architecten. In het project zijn op grote schaal installatieonderdelen hergebruikt. Denk aan klimaatplafonds, luchtbehandelingskasten, verlichting en wand- en plafondsystemen die afkomstig zijn uit een donorgebouw: een voormalig bankkantoor in Amsterdam. Deze componenten zijn zorgvuldig geselecteerd, bewerkt en geïntegreerd in het nieuwe ontwerp. Ze dragen niet alleen bij aan de technische kwaliteit van het gebouw, maar vormen ook een verfijnd contrast met de robuuste, behouden materialen van het oorspronkelijke defensiekantoor.
Circulaire bouwoplossingen
Het project diende als referentie voor het Rijksvastgoedbedrijf om kennis en ervaring op te doen met circulaire bouwoplossingen. De hergebruikte installatiedelen zijn daarbij niet louter een technisch hoogstandje, maar ook een esthetische en duurzame keuze.
‘Kantoor vol Afval’ is genomineerd voor de BNA-prijs voor Gebouw van het Jaar en geldt als inspirerend voorbeeld van circulair bouwen binnen de utiliteitsbouw.
Bam waagt zich met succes aan HER-gebouw Rotterdam
Circulair bouwen en installeren is in opkomst de laatste tijd. In de maart-editie van E&W besteedden we uitgebreid aandacht aan het HER-gebouw, een circulair centrum opgebouwd uit hergebruikte materialen. Van de luchtbehandelingskasten tot de wandcontactdozen: de meeste technische apparaten en onderdelen in het gebouw hebben een eerder leven achter de rug én – nog mooier – een glorieuze toekomst voor zich. En dat geldt ook voor het grootste deel van de bouwkundige materialen. Bam Bouw en Techniek laat zien dat het mogelijk is. Al vraagt het wel om een totaal andere manier van projectplanning.
Circulair centrum opgebouwd uit hergebruikte materialen