7 november 2024
Intechnium: het groene hart van Nederland
Team Kuijpers wint Techathon 2025
Met het ‘INtechnium voor het groene hart’ bedacht het winnende team van de Techathon 2024 volgens de jury een plan dat morgen kan worden uitgevoerd. Met zonnepanelen op pergola’s, groene gevels, een parkeergarage aan de schaduwkant en een opslag van regenwater transformeert het Intechnium-gebouw in Woerden in een uitnodigend en duurzaam gebouw met een technische uitstraling.
De Techathon is een eendaagse wedstrijd die dit jaar alweer voor de vijfde keer werd georganiseerd. Op 7 november traden negen teams van studenten en professionele talenten bij installatiebedrijven tegen elkaar in het strijdperk om in precies 8 uur een plan te bedenken om het Intechnium-gebouw in Woerden toekomstbehendig te maken. Het winnende plan werd dit jaar bedacht door het team Team Kuijpers met mbo’ers en hbo’ers van de Hogeschool van Amsterdam, Avans Hogeschool en het Koning Willem I College.
Bedrijfsverzamelgebouw dat meegroeit
Het was deze Techathon-editie geen eenvoudige “challenge”. Het in 1995 gebouwde iconische bedrijfsverzamelgebouw in Woerden huisvest een grote diversiteit aan gebruikers. Niet alleen de Techathon-organisatoren Techniek Nederland, TVVL en Wij Techniek houden kantoor in het bedrijfsverzamelgebouw, het gebouw herbergt ook een sportschool, kinderdagverblijf, fietsenwinkel én een restaurant. Dat betekent dat de negen deelnemende teams rekening moesten houden met soms ver uiteenlopende wensen van de in totaal ruim twintig gebruikers van het gebouw voor zowel het oplossen van huidige knelpunten, als de invulling van toekomstige gebruikerswensen. Zodat, zoals Techniek Nederland voorzitter Doekle Terpstra de deelnemende teams meegaf aan het begin van de dag, ‘het gebouw ook de komende 30 jaar technisch meegroeit met de wensen van huidige en toekomstige gebruikers.
Transitieregisseur
De deelnemende teams kregen in de vroege ochtend de opdracht mee zich op te stellen als transitieregisseur. In die rol moesten zij oplossingen bedenken voor de technische uitdagingen waarvoor de gebouwbeheerder samen met de tientallen gebruikers staat. Voorbeelden zijn de toegangscontrole en de beveiliging. Maar ook het gebruikerscomfort moest centraal staan in de oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van goede klimaatinstallaties en IT-installaties die voldoen aan de eisen die daaraan nu en in de toekomst worden gesteld. Duurzaamheid en circulariteit waren belangrijke randvoorwaarden waarvoor aandacht moest zijn bij elk plan, evenals voor de praktische en financiële exploiteerbaarheid van het gebouw.
Laat je niet belemmeren door de “ja-maar-cultuur”
Juryvoorzitter Jan Jaap Blum was zeer verheugd over het niveau van de inzendingen voor Techathon 2025. De duurzaamheidsmanager Schiphol Area Development Company (SADC) zag dat alle teams heel goed doorhebben dat een gebouw niet op zichzelf staat en een interactie moet hebben met zijn omgeving. Blum was vooral zeer verheugd over de creativiteit en het denken in mogelijkheden in plaats van in problemen. ‘Hou dit vast en laat je in je professionele carrière niet belemmeren door de “ja-maar-cultuur” die de vooruitgang zo vaak belemmert’, zo gaf hij de 75 deelnemende studenten mee als tip voor toekomst. Jurylid en gebouweigenaar van het Intechnium, Frank van der Heijden, raakte zeer geïnspireerd door het hoge niveau van de plannen en had nog een verrassing naast de 5 duizend euro die het winnende team mocht verdelen. Samen met Techniek Nederland en de gemeente Woerden wil hij met de studententeams de diepte in om de ideeën beter te kunnen bestuderen.
Toekomstbehendig
‘Toekomstbehendig’ is het neologisme dat de organisatoren van de Techathon hebben bedacht om aan te geven dat de gebruikersfuncties van een gebouw in feite op elk moment in de toekomst zonder praktische problemen en hoge kosten aangepast moeten kunnen worden als één of meerdere van de 20 verschillende organisaties in het gebouw daar op enig moment behoefte aan hebben.
Alle deelnemende teams in 2024:
- Team 1: BLR Bimon - Hogeschool Utrecht - ROC Midden Nederland
- Team 2: Croonwolterendros - Hogeschool Rotterdam
- Team 3: Equans - Hogeschool Inholland - Goflex
- Team 4: Heijmans - Hogeschool Rotterdam - ROC Midden Nederland
- Team 5: Kuijpers - Hogeschool van Amsterdam, Avans Hogeschool - Koning Willem I College
- Team 6: Spie - Hogeschool Rotterdam
- Team 7: Unica - Avans Hogeschool
- Team 8: Van Dorp - Hogeschool Rotterdam
- Team 9: Kropman - Hogeschool van Amsterdam - Hogeschool Utrecht