EW10 cover 600
22 december 2023

Jury beloont ‘TopCoaches van het Jaar 2023’ voor aandacht en maatwerk

3 praktijkbegeleiders technische installatiebranche geëerd voor bijzondere kwaliteiten

topcoaches-web2Vlnr Piet Jonker, Marleen Siebers en Sanjay Bhoendie

Tijdens een feestelijke uitreiking in de Utrechtse Jaarbeurs, zijn de Rotterdammer Sanjay Bhoendie, Marleen Siebers uit De Mortel (NB) en Piet Jonker uit Uitgeest (NH) uitgeroepen tot ‘TopCoach van het Jaar 2023’ toegekend in de respectievelijke categorieën groot bedrijf, opleidingsbedrijf en mkb.

De ‘TopCoach van het Jaar verkiezingen’ worden sinds 2016 georganiseerd door Wij Techniek. ‘De sector zit te springen om nieuwe vakmensen. Om jonge mensen voor het vak te interesseren en te behouden, moeten de opleidingstrajecten aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand zijn. Goede praktijkcoaches zijn daarom cruciaal’, zegt Wij Techniek-directeur Sven Asijee daarover.

17 finalisten, 3 winnaars

De praktijkbegeleiders begeleiden leerlingen techniek op weg naar een loopbaan in de technische installatiebranche. In totaal werden 650 praktijkbegeleiders voorgedragen door leerlingen techniek. Een deskundige vakjury nomineerde uiteindelijk 17 finalisten en wees 3 winnaars aan. Sanjay Bhoendie, de beste praktijkopleider in de categorie groot bedrijf, werkt voor installatiebedrijf Lomans in Capelle aan den IJssel, een bedrijf met ruim 300 medewerkers dat plaats biedt aan 18 leerplaatsen. De praktijkbegeleider staat niet voor het eerst op het erepodium. In 2019 is hij ook al eens ‘TopCoach van het Jaar’ geweest.

Maatwerk, persoonlijke reflectie en werkplezier

Inmiddels heeft het werk van de praktijkbegeleider zich steeds meer toegespitst op het begeleiden van nieuwkomers in het vak. Bhoendie is een van de drijvende krachten achter de Lomans Academy, een bedrijfsopleiding van zijn werkgever waar hij instructie geeft. Daarnaast werkt hij nog steeds als begeleider en als monteur. Maatwerk, persoonlijke reflectie en werkplezier zijn de meest kenmerkende pijlers van zijn praktijkbegeleiding, zegt de jury over de Rotterdammer. “Met ongekende passie en liefde voor zijn werk, creëert Sanjay een unieke connectie met zijn leerlingen.”

Veilige leeromgeving

Marleen Siebers is bij de jury opgevallen door de wijze waarop ze bijzondere relaties bouwt met leerlingen. Opvallend is ook de wijze waarop ze ouders, collega’s en school actief betrekt bij het leerproces. ‘Ze bouwt zo aan een veilige leeromgeving voor haar leerlingen’, schrijft de jury over de praktijkbegeleider. De Brabantse werkt voor technisch opleidingsbedrijf IW Brabant-Zeeland, maar heeft haar wortels in het reguliere onderwijs. Ze deed de pabo en is daarna pedagogiek gaan studeren. Vervolgens is ze gaan werken in het basisonderwijs, voornamelijk met leerlingen die in het autistisch spectrum vallen. Dat heeft ze tien jaar gedaan voordat ze de overstap maakte naar het technisch onderwijs bij IW.

Engelengeduld en mensgerichte benadering

Piet Jonker is zijn loopbaan begonnen in de elektrotechniek en is zich vervolgens gaan verdiepen in andere technische disciplines. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat hij 28 jaar geleden zijn eigen bedrijf is begonnen in de totaaltechniek. Jonker Totaaltechniek in Uitgeest telt zeven medewerkers en biedt ruimte aan vijf leerlingen techniek. De praktijkbegeleider is bij de jury opgevallen omdat hij er niet voor wegloopt om leerlingen onder zijn vleugels te nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kan bijvoorbeeld een taal- of leesachterstand zijn of autisme. Ook Jonker gooit hoge ogen als het gaat om het geven van veel persoonlijke aandacht aan zijn leerlingen. ‘Piet Jonker geeft elk individueel talent de ruimte om te groeien. Met engelengeduld en mensgerichte benadering creëert hij kansen voor zijn leerlingen’, aldus de jury.

De jury

De finalisten werden beoordeeld door een vakjury bestaande uit: Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, Claudia Reiner, duovoorzitter SSB, Jos Toebes, directeur College voor Technologie, ROC van Twente en bestuursvoorzitter TechWise Twente, Peter Reniers, FNV Bestuurder, onderhandelaar Metaal & Techniek Vakraad en Martin Kant van Hoppenbrouwers Techniek, winnaar verkiezing overkoepelend Praktijkbegeleider van het Jaar (vanuit SBB). Aandacht en maatwerk zijn de belangrijkste steekwoorden in de drie juryrapporten. Daarmee wil zij het belang onderstrepen van een optimale leeromgeving, maar ook het aanleren van sociale vaardigheden die van leerlingen betere professionals maken.