25 oktober 2024
Kabinet schetst contouren om klimaatdoelen 2030 alsnog te halen
Klimaatnota en Energienota
Gisteren presenteerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) haar jaarlijkse Klimaat- en Energieverkenning (KEV). Het klimaatdoel (55% CO2-reductie in 2030) raakt uit zicht, zo concludeert het PBL. Tegelijk met de KEV stuurde minister Hermans van Klimaat en Groene Groei (KGG) een klimaatnota en Energienota naar de Tweede Kamer waarin het kabinet verantwoording aflegt over het klimaatbeleid en de contouren schetst van een aanpak om de doelen alsnog te halen.
In de Klimaatnota legt het kabinet verantwoording af over het klimaatbeleid, kijkt het terug op de voortgang van het afgelopen jaar in de uitvoering en zet dit af tegen de (Europese en nationale) doelstellingen voor 2030. De Energienota biedt een uitgebreide strategie voor de lange termijn richting een duurzaam en betrouwbaar energiesysteem in 2050. Minister Hermans presenteerde beide nota’s gelijktijdig met als doel het klimaat- en energiebeleid in samenhang te kunnen beoordelen.
De klimaatnota in vier punten
- Aanvullend beleid
De Klimaat- en Energieverkenning (KEV) van het PBL wijst uit dat de klimaatdoelen voor 20230 en 2050 niet worden gehaald met het huidige beleid. Het kabinet werkt daarom aan aanvullend beleid om de gestelde klimaatdoelen toch te bereiken.
- Sectorale aandacht
Voor de elektriciteitssector wordt gewerkt aan de uitrol van hernieuwbare energie en de bouw van kerncentrales). Voor de industrie aan elektrificatie en CO2-opslag. In de gebouwde omgeving legt het kabinet de nadruk op isolatie en verduurzaming van woningen.
- Netcongestie
Het kabinet werkt aan een versnelling van de uitbreiding van de netwerkcapaciteit en het beter benutten van bestaande infrastructuur.
- Maatschappelijke en internationale betrokkenheid
Het kabinet benadrukt het belang van internationale samenwerking en burgerbetrokkenheid voor het behalen van de COP28-doelstellingen om de uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen en de productie van hernieuwbare energie wereldwijd te verdrievoudigen.
De energienota in vier punten
- Energieonafhankelijkheid
Het kabinet richt zich op het verminderen van Nederland’s afhankelijkheid van geïmporteerde energie, met de nadruk op fossiele brandstoffen zoals aardgas en olie. Dit gebeurt door de binnenlandse productie van duurzame energie op te schalen, zoals wind, zon, kernenergie en waterstof.
- Netcongestie
De huidige groei van duurzame energieopwekking, zoals wind- en zonne-energie, leidt tot overbelasting van het elektriciteitsnet (netcongestie). Het kabinet werkt aan oplossingen, zoals het versneld uitbreiden van het netwerk, het beter benutten van bestaande infrastructuur en het realiseren van nieuwe transformatorstations.
- Opschaling van duurzame energiebronnen
Elektriciteit wordt de ruggengraat van het toekomstige energiesysteem, met een verwachte groei van 50-70% in 2050. De uitrol van windenergie op zee en nieuwe kerncentrales zijn belangrijke stappen. De ambitie is om 50 GW aan windenergie op zee te realiseren tegen 2040.
- Energiebesparing en verduurzaming van industrie en transport
Naast de focus op het verhogen van de energieproductie, ligt er een grote nadruk op energiebesparing in alle sectoren. In de industrie wordt gewerkt aan elektrificatie en de inzet van waterstof.