22 december 2022
Leveringsproblemen en prijsstijgingen verminderen optimisme in de bouwketen
Installateurs optimistischer dan ketenpartners
Ondernemers in de bouwketen zijn minder optimistisch dan een half jaar geleden. Orderportefeuilles lopen terug bij architecten-, en ingenieursbureaus en bouw- en installatiebedrijven. Prijsstijgingen en leveringsproblemen liggen hier onder meer aan ten grondslag. Installateurs zijn optimistischer dan architecten, ingenieurs en bouwbedrijven.
De cijfers komen uit de Monitor Bouwketen najaar 2022. De Monitor is uitgevoerd door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in opdracht van Techniek Nederland, Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, Bouwend Nederland en Koninklijke NLingenieurs. In alle schakels ervaren bedrijven in de bouwketen problemen vanwege prijsstijgingen en leveringsproblemen. Brandstof- en energiekosten zorgen voor extra kostenstijgingen. Algemeen gebruikte en specialistische bouwmaterialen zijn net als (componenten van) installaties schaars, waardoor problemen in de ontwerpfase, projectvoorbereiding en -uitvoering ontstaan. De leveringsproblemen en kostenstijgingen leiden onder meer tot aanpassen van het materiaalgebruik, uitstellen van projecten en toevoegen van aanvullende voorwaarden aan offertes en contracten.
70 % installateurs verwacht nog steeds meer mensen aan te nemen
Ondernemers in de hele keten van de bouw zijn minder positief over de ontwikkeling van de werkgelegenheid dan een half jaar geleden. In het voorjaar verwachtte nog 41% van de ondernemers mensen aan te nemen, nu is dit nog ongeveer 35%. De installatiebranche is een uitzondering. Daar verwacht nog altijd 75 % van de ondernemers meer mensen aan te nemen. Wel daalde de orderportefeuille van installatiebedrijven met 2 maanden het hardst van alle sectoren en komt nu uit op 10,5 maanden. Desondanks verwacht per saldo 45% van de installatiebedrijven een hogere omzet in het vierde kwartaal.