EW04 omslag 600
25 februari 2025

Massaproductie perovskiet zonnecellen in 2030

Doorbraak in zonne-energie?

Detail_SpatialALD_dunnefilmmachine_Kalpana_Systems-web.JPG

TNO slaat met hightech start-ups Kalpana Systems en HyETSolar de handen ineen voor de ontwikkeling van een pilot productielijn voor een nieuwe generatie zonnecellen. De partners werken aan een geavanceerde productietechniek voor perovskiet zonnecellen, waarbij ze gebruik maken van spatial Atomic Layer Deposition (ALD) voor het aanbrengen van nikkeloxide (NiOx) lagen.

Het Perovision Project richt zich op perovskiet zonnecellen, die gezien worden als een doorbraak in zonnetechnologie. Door hun hoge eRiciëntie, lage productiekosten en flexibiliteit bieden perovskiet zonnecellen grote voordelen. De stap naar grootschalige productie vormt echter nog een uitdaging. De drie partners ontwikkelen ontwikkelt daarom een nieuw productieproces om deze veelbelovende technologie op industriële schaal toepasbaar te maken.

Stap naar massaproductie

In het project wordt een proefopstelling van een spatial ALD-proces ontwikkeld voor de productie van ultradunne NiOx lagen in een perovskiet zonnecel. Deze NiOx-laag is essentieel voor betere en stabielere zonnecellen. Met spatial ALD kunnen de lagen nu zowel zeer nauwkeurig als snel worden aangebracht. De partners hopen dat deze combinatie van dunne lagen en hoge productiesnelheid perovskiet zonnecellen commercieel interessant maken voor producenten. Het Perovision Project maakt zo de weg vrij voor massaproductie van hoogwaardige en betaalbare perovskiet zonnecellen.

Partners met eigen expertise

De drie partners brengen elk hun eigen expertise in het project. TNO brengt haar expertise in op het gebied van materiaalonderzoek en procesoptimalisatie. Het spatial ALD-systeem van machinefabrikant Kalpana Systems maakt het mogelijk hoogwaardige nikkeloxide lagen betaalbaar te produceren. HyETSolar, specialist in flexibele dunne film PV-Modules, ziet grote kansen om met de technologie van Kalpana Systems perovskiet modules op industriële schaal te kunnen gaan produceren.

Vanaf 2030 grootschalige productie

Het project loopt van februari 2025 tot januari 2027. De technologie wordt naar verwachting medio 2027 geïntegreerd in de productielijn van HyETSolar, waarna vanaf 2030 volledige productie mogelijk is. RVO ondersteunt het project met een EKOO-subsidie (Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling), omdat het project bijdraagt aan de Nederlandse energietransitie en energie-onafhankelijkheid.