9 oktober 2025
Nederlandse batterijsector maakt sterke groei door
In 2023 zijn er 24.400 nieuwe batterijsystemen in gebruik genomen, met een totale opslagcapaciteit van 410 megawattuur. Het totale aantal in Nederland komt hiermee uit op zo’n 40.000, met een totale capaciteit van 621 megawattuur.
De cijfers staan in het Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25 dat Dutch New Energy Research (DNE Research) vandaag presenteerde in het Louwman Museum in Den Haag. Een forse toename, zo concluderen de onderzoekers die tegelijkertijd vaststellen dat het pas het begin is van een enorme groeicurve voor de Nederlandse batterijsector. In het basisscenario van DNE Research zal de opslagcapaciteit in het lopende jaar 2024 zelfs groeien met nog eens 942 megawattuur.
Naar 70 gigawatt in 2050
En daarmee zijn we nog lang niet waar we naartoe moeten, zo constateren de netbeheerders. Die verwachten dat in 2050 70 gigawatt opslagcapaciteit noodzakelijk is om het elektriciteitsnet in Nederland overeind te houden. ‘Daar zijn we dus nog lang niet’, zei Jeroen Neefs, directeur van brancheorganisatie Energy Storage NL. ‘We moeten werken aan duidelijk beleidskader voor energieopslag, gelijke financieringsvoorwaarden en helderheid over opslaglocaties en vergunningen.’
Residentiële markt groeit exponentieel
Met name de residentiële batterijmarkt lijkt in Nederland aan het begin te staan van een exponentiële groei zoals we die zagen toen de zonnepanelen doorbraken. Hrvoje Medarac, hoofdonderzoeker van DNE Research zei bij de presentatie van het rapport te verwachten dat steeds meer Nederlandse PV-eigenaren ook zullen investeren in energieopslag. ‘De technologieën zijn complementair en er zijn steeds meer congestieproblemen. Bovendien zal de salderingsregeling worden afgeschaft per 1 januari 2027.’
Commerciële batterijsystemen
Voor grote, commerciële batterijsystemen zijn er wat meer uitdagingen zoals de transporttarieven, lange vergunningstrajecten en onduidelijk overheidsbeleid. Toch verwacht Medarac dat ook deze markt de komende jaren flink zal groeien. Het onderscheid tussen de twee marktsegmenten is belangrijk. Waar het residentiële segment verantwoordelijk is voor een zeer groot áántal installaties, heeft het commerciële segment juist een sterke invloed op de stijging in opslagcapaciteit. Grote batterijsystemen maken slechts 0,2 procent uit van het totale aantal geïnstalleerde batterijen in Nederland, maar waren wél verantwoordelijk voor 46 procent van de gestegen opslagcapaciteit.
Download het Nationaal Smart Storage Trendrapport