25 februari 2025
Nieuwe stadswijk in Den Bosch haalt duurzame energie uit de Dieze
Essent sluit 800 woningen aan op innovatief energiesysteem
Links: Walter Grootveld, directeur Essent Infrastructure Solutions en Niels Langenhuizen, directeur SDK Vastgoed
Een innovatief en duurzaam energiesysteem gaat de nieuwe stadswijk EKP in hartje Den Bosch voorzien van warmte en koude. Dankzij het gebruik van thermische energie uit oppervlaktewater (TEO) uit de nabijgelegen rivier de Dieze en een duurzaam warmte-koudeopslagsysteem (WKO), zal de levendige stadswijk in de nabije toekomst een voorbeeld zijn van duurzame stadsontwikkeling en innovatie.
EKP wordt een bruisende, creatieve stadswijk midden in Den Bosch, waar ontmoeting, experiment, leren en wonen centraal staan. Met ruim 800 duurzame koop- en huurwoningen, werkplekken, horeca, onderwijs en culturele voorzieningen is de wijk een plek voor iedereen. De naam EKP verwijst naar het voormalige Expeditieknooppunt van PostNL, dat jarenlang was gevestigd op deze plek in de binnenstad van Den Bosch.
Innovatie in duurzaamheid
Het energiesysteem in de nieuwe wijk wordt gerealiseerd door SDK Vastgoed en Essent Infrastructure Solutions die begin februari een overeenkomst tekenden. Als bron wordt de warmte van de rivier de Dieze gebruikt. Dit gebeurt via een ondergrondse leiding die het water naar een warmtewisselaar brengt in de energiecentrale. Dit innovatieve concept, waarbij thermische energie uit oppervlaktewater wordt gecombineerd met WKO, wordt ook toegepast in andere projecten van Essent Infrastructure Solutions zoals Merwede in Utrecht en Trekvliet-Maanweg in Den Haag.
30 jaar warmte voor 800 woningen
‘Bij het ontwikkelen van een energiesysteem kijken we altijd naar de meest duurzame optie, met minimale impact op omgeving en milieu’, zegt Walter Grootveld, directeur van Essent Infrastructure Solutions. ‘Het benutten van de natuurlijke omgeving, zoals de warmte van de Dieze, is een belangrijk uitgangspunt. Dankzij de samenwerking met SDK Vastgoed zetten we een grote stap in de energietransitie. Ons systeem garandeert een duurzame warmtevoorziening voor de komende 30 jaar voor de 800 woningen en daarmee een comfortabele en duurzame woonomgeving.’
Benutten energiepotentie van de natuur
Het idee om gebruik te maken van de natuurlijke omgeving is al in de tenderfase (2019) geboren. Door gebruik te maken van de warmte van de Dieze wordt de energiepotentie van de natuurlijke omgeving maximaal benut. Daar komt bij dat een groot deel van de benodigde stroom voor het energiesysteem wordt opgewekt met zonnepanelen die op de nieuwe gebouwen komen te liggen.
Inmiddels is de bouw van de eerste fase van 401 woningen gestart. De eerste woningen worden opgeleverd in 2027.