14 december 2022
Oirschot krijgt eerste biobased waterleiding van Nederland
Een PVC waterleiding gemaakt met gebruikt frituurvet als basisgrondstof? Of van houtpulp of resten van suikerriet? Het klinkt gek. Toch ging op 13 december in Oirschot voor het eerst zo’n biobased waterleiding de grond in. ‘En nee, het water smaakt straks niet naar frituur’, zegt Hanneke van de Ven, directeur distributie bij Brabant Water dat met dit project de weg wil vrijmaken naar meer duurzame en biobased materialen in de watersector.
De biobased waterleiding is een ontwikkeling van leverancier Pipelife dat samen met Brabant Water de mogelijkheden onderzocht van duurzame opties bij de productie van drinkwaterleidingen. Eerst werd gedacht aan gerecycled PVC, maar dat bleek niet aan de hoge eisen voor waterleidingen te voldoen. De waterleidingen van frituurvet, houtpulp of suikerrietresten deden dat wel.
Verduurzaming van PVC leidingen
Voor Pipelife Nederland is het nieuwbouwproject in Oirschot de eerste toepassing van biobased leidingen. Voor de productie van de biobased leidingen zijn de gebruikte grondstoffen voor het PVC niet afkomstig uit fossiele bron (aardolie), maar uit hernieuwbare bronnen, zoals suikerriet of houtpulp en uit gebruikt frituurvet. Suikerriet en bomen nemen CO2 op bij hun groei en bij de verwerking tot kunststof komt deze weer vrij. De netto CO2-besparing kan oplopen tot wel 90%.
Snelle marktontwikkeling
Aart Jan van der Meijden, algemeen directeur van Pipelife Nederland denkt dat als de watersector de handen ineenslaat en de ambitie uitspreekt vol te gaan voor biobased materialen, de ontwikkeling versneld kan worden. ‘Op dit moment zijn biobased materialen nog wel duurder dan ‘conventionele’ materialen, maar we verwachten dat als de vraag toeneemt de markt zich snel zal ontwikkelen en de prijzen zullen dalen.’