EW10 cover 600
21 november 2024

Ondernemers in de techniek moeten aan de slag met AI

Doekle Terpstra ontvangt het eerste exemplaar

AI, robotisering en industrialisatie gaan de technieksector de komende jaren ingrijpend veranderen. Voor ondernemers in de technieksector is het onvermijdelijk dat ze aanhaken bij deze technologische revolutie. De nieuwe technologie kan techniekbedrijven helpen om de productiviteit te verhogen, sneller in te spelen op de behoeften van klanten, nieuwe businessmodellen te ontwikkelen en de ketensamenwerking te versterken.

Dat zei voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland bij het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar van het rapport 'Artificial Intelligence, Robotisering en Industrialisatie: de technieksector in 2030'. Hij ontving het rapport op 21 november tijdens Digibouw 2024 uit handen van Jacques van der Krogt, voorzitter van de Beleidscommissie Innovatie van Techniek Nederland.

Vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt

Uit het rapport blijkt dat AI, robotisering en industrialisatie op verschillende manieren de problemen kunnen opvangen die ontstaan door de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt. Zo is het steeds moeilijker om mensen te vinden voor zwaar en repetitief werk; multipurpose robots kunnen dat werk overnemen. Daarnaast maakt hybride AI (een combinatie van meerdere AI-technieken om complexe vraagstukken sneller op te lossen) het mogelijk om kennis van ervaren medewerkers te borgen en breed te delen, zodat die expertise behouden blijft. Met augmented working krijgen monteurs digitale ondersteuning, zoals live-instructies en virtuele simulaties. Ook dat maakt het werk efficiënter.

Mass Customization en Metaverse

De overgang naar Mass Customization – het efficiënt produceren van maatwerkproducten – is een andere belangrijke trend die uit het rapport naar voren komt. Met deze technologie kunnen bedrijven sneller inspelen op klantwensen zonder de productiekosten te verhogen. Een goed voorbeeld is de prefab-bouwsector, waar woningen met flexibele productiemethoden bijna volledig op maat worden gemaakt. Dit verlaagt de kosten en verhoogt de kwaliteit.
Door gebruik te maken van het Industriële Metaverse – een digitale, virtuele omgeving – en slimme technologieën kunnen bedrijven hun kennis vastleggen en delen met ketenpartners. Een technisch installatiebedrijf kan bijvoorbeeld met leveranciers en bouwpartners realtime data uitwisselen, waardoor processen soepeler verlopen en verspilling wordt voorkomen.

Concurrentiepositie versterken

Voorzitter Doekle Terpstra ziet de nieuwe technologieën als een unieke kans om te innoveren: ‘De oplossingen liggen voor ons klaar, maar actie is nodig. Dit rapport laat zien hoe bedrijven technologie kunnen inzetten om uitdagingen aan te pakken en tegelijkertijd hun concurrentiepositie te versterken. Het is nu tijd om plannen en keuzes te maken, aldus Terpstra die ervan overtuigd is dat nieuwe technologieën het voor jong technisch talent ook extra aantrekkelijk om te kiezen voor een carrière in de techniek.

Cover rapport AI, Robotisering en Industrialisatie

Ondersteuning

Techniek Nederland gaat leden ondersteunen om met de nieuwe technologieën aan de slag te gaan. Er komt voorlichting via een webinar, podcasts en presentaties voor groepen leden. De kennis uit het rapport wordt onderdeel van het opleidingsaanbod voor de technieksector. Bovendien hebben de branches in het Aanvalsplan Techniek besloten dat het rapport het uitgangspunt wordt voor een gemeenschappelijke actieagenda gericht op verhoging van de arbeidsproductiviteit.
Download het rapport ‘Artificial Intelligence, Robotisering en Industrialisatie’ op de website van Techniek Nederland