EW04 omslag 600
14 maart 2025

Ontwerpen voor Zomercomfort

ISSO-rapport 110820

Isso rapport web

Nu de zomers steeds warmer worden, is het essentieel om daarmee al in het ontwerp van gebouwen rekening te houden. Het ISSO-rapport 110820 Integraal Ontwerpen voor Zomercomfort biedt de bouwwereld een integrale aanpak om oververhitting in gebouwen tegen te gaan.

Oververhitting heeft niet alleen een negatieve invloed op het comfort, maar kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken; hittestress, slaapstoornissen en gezondheidsproblemen zoals verhoogde agressie en vermoeidheid komen vaker voor tijdens warme periodes. Kwetsbare groepen, waaronder ouderen en chronisch zieken, lopen hierbij het grootste risico.

4 lagen van koeling

Om oververhitting in gebouwen tegen te gaan is een integrale aanpak essentieel. Het Isso-rapport 110820 introduceert vier hoofdstrategieën die de ‘Lagen van Koeling’ als kernconcept hanteren. Deze vier zijn: het creëren van een koele omgeving, het weren van warmte, passieve koeling en, als laatste, energiezuinige actieve koelsystemen. Deze verschillende lagen bevorderen een comfortabel en duurzaam binnenklimaat. Daarbij ligt de focus op passieve maatregelen, zoals schaduw door vegetatie, zonwering, thermische isolatie maar ook innovatieve technieken zoals Phase Change Materials (PCM) en microklimatisering.

Beperkte invloed regelgeving

Hoewel het rapport zich voornamelijk richt op ontwerprichtlijnen, behandelt het ook regelgeving. Op dit moment biedt de TOjuli-eis de enige wettelijke bescherming tegen oververhitting. Deze eis geldt op dit moment alleen voor nieuwbouwwoningen en biedt slechts een basisaanpak. Het rapport pleit voor een uitbreiding en aanscherping van regelgeving om gebouwen hittebestendig te maken. Daarbij gaat de keuze naar een brede aanpak die bouwtechnische, installatietechnische en gedragsmatige aspecten omvat. Dit biedt een solide kader voor ontwerpers, gemeenten, woningcorporaties en gebruikers. Zo geeft het rapport concrete handvatten om oververhitting in de gebouwde omgeving effectief en duurzaam aan te pakken.

Het Isso-rapport is verkrijgbaar op BouwZo.nl