27 november 2020
Den Haag wil van loden waterleidingen af
Hofstad start campagne
In heel Nederland hebben naar schatting nog 100.000 tot 200.000 woningen van vóór 1960 loden drinkwaterleidingen. Deze leveren gezondheidsrisico’s op voor jonge en ongeboren kinderen en kunnen bovendien gaan lekken. Vervanging daarvan is wenselijk. De gemeente Den Haag kiest voor een actieve rol en gaat in een campagne haar inwoners en de verhuurders van woningen wijzen op het risico van loden leidingen.
Volgende week stuurt de gemeente 145.000 Hagenaars een brief waarin zij iedereen met een woning van vóór 1960 adviseert om de leidingen te laten controleren. Zijn er loden leidingen aanwezig, dan adviseert de gemeente die zo spoedig mogelijk te laten vervangen. De gemeente organiseert deze campagne samen met waterleidingbedrijf Dunea en de GGD Haaglanden. Naast de brief bestaat de campagne onder meer uit berichten op de social mediakanalen van de gemeente. Ook makelaars, woningverhuurbedrijven en verloskundigen gaan bewoners van oude panden informeren over het belang van veilige waterleidingen.
Gezondheidsrisico’s
Loden leidingen kunnen met name gezondheidsrisico’s opleveren voor jonge en ongeboren kinderen. Bovendien kan een loden leiding die 60 jaar of ouder is, gemakkelijk gaan lekken. Naar aanleiding van de brief zullen waarschijnlijk veel verhuurders en woningeigenaren contact opnemen met hun installatiebedrijf om de leidingen te controleren en zo nodig te vervangen. Brancheorganisatie Techniek Nederland attendeert leden zich hierop voor te bereiden. Dat geldt overigens ook voor installatiebedrijven in de rest van het land die hun klanten actief kunnen benaderen om hen actief te informeren, bijvoorbeeld over de manier waarop zij kunnen zien of in hun woning loden waterleidingen aanwezig zijn.
Meldingsplicht
De brancheorganisatie pleit overigens al langer voor vervanging loden waterleidingen en dringt aan op een meldingsplicht van de aanwezigheid van loden leidingen bij verkoop of verhuur van een woning. verplichting snel te vervangen.