EW04 Omslag 600
24 juni 2019

Generator kan draaien op mierenzuur

densLinks Max Aerts, rechts Tijn Swinkels, oprichters van DENS

Een generator die draait op mierenzuur. De Helmonds startup Dutch Energy Solutions, gaat zich richten op de exploitatie van de mierenzuurtechniek voor generatoren en waterstof tankstations. BOM Brabant Ventures en Brabant Startup Fund investeren 550.000 euro in de ontwikkeling van een winstgevend businessmodel.

Binnenkort presenteert Dutch Energy Solutions (DENS) de eerste generator die elektriciteit opwekt op basis van hydrozine, beter bekend als mierenzuur. Het is een vloeistof die gewoon getankt kan worden, net als benzine of diesel.

Hydrozine als tussenschakel

De DENS-generator zet hydrozine om in waterstof en vervolgens elektriciteit. Waterstof is schoon, want het laat bij verbranding alleen waterdamp achter. Maar het is een licht ontvlambaar en explosief gas, dat moet worden opgeslagen in kostbare tanks die hoge druk aankunnen. Door hydrozine als tussenschakel toe te passen, denkt de startup de nadelen van waterstof ondervangen. Hydrozine is veiliger, goedkoper en gemakkelijker toepasbaar dan waterstof.

Voor bouwplaatsen en festivalterreinen

Bouwbedrijf BAM Infra werkte al samen met DENS. In 2018 voedde het infratechniek een generator met een flinke hydrozinetank die twee weken lang de stroom verzorgde bij de verbouwing van de N211, de eerste CO2-negatieve weg van Nederland. ‘De DENS X2 generator is een aantrekkelijk alternatief voor vervuilende en luidruchtige dieselgeneratoren op plekken waar geen stroomvoorzieningen zijn’, zegt Max Aerts (links), oprichter van DENS. ‘Dat geldt voor bouwplaatsen, maar zeker ook voor festivalterreinen.’