EW10 cover 600
26 maart 2020

Goed ventileren helpt, maar voorkomt geen coronabesmetting

Ventilatiefabrikanten voorzichtig over advies Rehva

renson

Vanuit het internationale instituut Rehva is een publicatie beschikbaar gekomen over te nemen maatregelen bij klimaatinstallaties in gebouwen. Techniek Nederland attendeerde haar leden deze week op de aanbevelingen in deze publicatie die overigens nog niet zijn overgenomen door het RIVM. Fabrikanten zijn voorzichtig over de aanbevelingen.

De publicatie stelt onder andere dat niet kan worden uitgesloten dat virusdeeltjes lang in de ruimtelucht aanwezig blijven en dat het verhogen van het debiet bijdraagt aan het versneld afvoeren van eventuele virusdeeltjes.

Open deur

‘Het is denk ik niet voor niks dat het RIVM de conclusies (nog) niet heeft overgenomen’, reageert een woordvoerder van een ventilatieleverancier die anoniem wil blijven en aangeeft het gevaarlijk te vinden als fabrikanten op de stoel van virusexperts gaan zitten door te claimen dat hun producten het probleem wel even oplossen.

Levensduur virus

‘Dat het sterk afhangt van de conditie van de ruimte en hoe de ruimte wordt geventileerd is waar, maar is ook bijna een open deur’, vervolgt hij. ‘Maar ook temperatuur en vochtigheid doen zeker iets met de levensduur van het virus. Wat precies, moet eerst worden uitgezocht door experts en dan hebben wij als fabrikanten natuurlijk zeker de taak onze klanten te adviseren hoe onze units het best kunnen worden ingesteld’, zegt de woordvoerder die voorzichtig is met de suggestie dat goede ventilatiesystemen het coronaprobleem zomaar even kunnen oplossen.’

Hoger debiet

Veel ventileren kan volgens hem zeker geen kwaad. ‘Dus ‘s ochtends eerder aan en ‘s avonds later uit of voor mijn part 24/7 ventileren. Al zal het feit dat er over het algemeen op dit moment veel minder mensen in één ruimte verblijven sowieso al invloed hebben op een verdunning van eventuele besmette lucht.’

Roosters en filters

De woordvoerder geeft verder aan dat aanbevelingen om roosters, filters en warmtewisselaars beter te onderhouden altijd goed zijn, ‘maar’, voegt hij eraan toe, ‘ook daarover is ons geen enkel onderzoek bekend waaruit blijkt dat het virus is aangetroffen op deze onderdelen van het ventilatiesysteem.’

Tips van Renson

Renson, bekend van de Healthbox 3.0 ventilatie-unit, verwijst in een eerste reactie naar haar website waarop de fabrikant tips geeft om verdere besmetting te voorkomen. De fabrikant adviseert een zieke persoon zoveel mogelijk in één ruimte te houden. De ventilatie-unit kun je zo instellen dat ziektekiemen zich zo weinig mogelijk verspreiden in huis. Voert de Healthbox vanuit iedere slaapkamer de vervuilde binnenlucht af, stel dan het profiel van die kamer in de Healthbox-app in op “intense” zodat er daar meer vervuilde binnenlucht afgevoerd wordt dan gewoonlijk, luidt één van de adviezen.

Roosters dichtzetten

Verder adviseert Renson de ventilatieroosters in die slaapkamer dicht te zetten en tegelijk de roosters van alle andere ruimtes in huis open te zetten. Virussen worden dan in een mum van tijd afgevoerd en verse lucht wordt aangevoerd vanuit alle andere kamers richting de slaapkamer in kwestie.

Ventileren vanuit natte ruimtes

Als de Healthbox uitsluitend vanuit de vochtige ruimtes (zoals keuken en badkamer) vervuilde binnenlucht afvoert, hou ook dan een zieke persoon bij voorkeur zoveel mogelijk in één slaapkamer. Zet alle roosters in het hele huis helemaal open en stel het kamerprofiel in de Healthbox-app in op “intense” voor zowel de badkamer als de keuken. De concentratie virussen in huis zal dan optimaal verdund en afgevoerd worden.