EW04 Omslag 600
2 juli 2018

Gouden Bakkie Award voor Technische Unie

Wecycle_2 Gouden_Bakkie_Award_TU_2018Ariane van Dijk van de TU ontvangt Gouden Bakkie Award

Wecycle beloont Technische Unie met een Gouden Bakkie Award vanwege het inzamelconcept voor tl-buizen en armaturen. Het concept bestaat uit een combinatie van inlevermogelijkheden op de vestigingen van technische groothandel en het meenemen van tl-buizen en armaturen bij klanten.

Technische Unie was de eerste technische groothandel die inleverbakken voor afgedankte tl-buizen en elektrische apparaten plaatste op haar 37 servicecentra. Er zijn klanten die hier geen gebruik van maken en ook niet terecht kunnen op de gemeentelijke milieustraat. Om hen toch van dienst te zijn, ontwikkelden de groothandel en Wecycle een nieuw inzamelconcept: vrachtwagens van de TU halen lampen en armaturen op bij klanten, waarna Wecycle deze bij overslagpunten ophaalt. In totaal leverde de TU in 2017 meer dan 51 ton aan lampen en armaturen in voor recycling.

Voortrekkersrol

Ariane van Dijk, Manager MVO bij de TU vindt het belangrijk om een voortrekkersrol te vervullen als het gaat om duurzaamheid en de circulaire economie. ‘De samenwerking met Wecycle past uitstekend binnen onze MVO-strategie. Gezien de grootte van ons bedrijf vinden wij het belangrijk om onze CO2-voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Door in de keten samen te werken met leveranciers en klanten kunnen wij de hoeveelheid afval terugdringen door te stimuleren dat grondstoffen zo lang mogelijk hun waarde behouden.

Optimale recycling

Wecycle heeft als doel om met de Gouden Bakkie Awards partners te belonen voor de inzameling en hun voorbeeldgedrag waarmee branchegenoten ook worden gestimuleerd om meer lampen en armaturen in te zamelen. De stichting laat energiezuinige lampen voor 92 procent recyclen tot nieuwe grondstoffen, armaturen voor 81 procent. Door optimale recycling blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van C02 vermeden.

Wecycle heeft 10.000 inzamelpunten in Nederland en werkt samen met veel inzamelpartners waaronder gemeenten, winkels, installatiebedrijven, kringloopbedrijven en met vervoerders en verwerkers van e-waste. In 2017 hebben wij 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 97 procent. Hierdoor is een uitstoot van 345 miljoen kilo CO2 vermeden.