EW04 Omslag 600
10 januari 2019

Herziening normen voor bedrijfsvoering laag- en hoogspanningsinstallaties

nen

De normen voor Bedrijfsvoering van elektrische installaties, laag- en hoogspanning, NEN 3140 en NEN 3840, zijn aangepast. Dit zijn de normen voor het beheer van elektrische installaties en het werken eraan. De vernieuwde uitgaven zijn geheel in overeenstemming gebracht met de huidige inzichten. Ook zijn wijzigingen uit NEN-EN 50110 doorgevoerd.

Op verzoek van de normgebruikers zijn in de herziene versie van NEN 3140 onder andere onderstaande onderwerpen nader bekeken en uitgewerkt.

  • Vlambogen
    In een tabel zijn de noodzakelijke beschermingsmiddelen opgesteld. Daarbij is gekeken naar het type automaat, smeltveiligheid, mate van bescherming tegen vlambogen en soort persoonlijk beschermingsmiddel. Met deze tabel is voor veel situaties in één oogopslag te bepalen welke maatregelen nodig zijn en in welke omstandigheden bescherming mogelijk is als dit uit de berekening blijkt.
  • Tabel gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen
    Eveneens in tabelvorm komen aanbevelingen voor het gebruik van bijvoorbeeld handschoenen aan bod. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen vlamwerende en isolerende handschoenen en de link naar Europese en internationale normen wordt gelegd.
  • Werkdomeinen
    Het werkdomein van installatieverantwoordelijken en werkverantwoordelijken is onder de loep genomen en aangepast. Waar houden werkdomeinen op en onder welke omstandigheden kunnen ze worden overgenomen. Ook wordt er ingegaan op situaties waarin geen werk- of installatieverantwoordelijke is aangewezen.

Andere wijzigingen

Naast bovengenoemde onderwerpen zijn ook andere zaken herzien, zoals veiligheidsniveau, inspecties, veilige scheiding van stroomketens en aardlekbeveiligingen.

Hoogspanning

In NEN 3840 zijn onder andere de volgende wijzigingen doorgevoerd: in het toepassingsgebied zijn elektrische arbeidsmiddelen opgenomen, evenals het beoordelen van gebruiksrisico’s. Ook de werkprocedures zijn aangepast en is het onderwerp inspecties verduidelijkt.