4 maart 2021
Hybride verwarmingssystemen tussenstap op weg naar aardgasvrij
Claudia Reiner
Aardgasvrij maken van een woning kost 40.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek dat het Economisch Instituut voor de Bouw uitvoerde in opdracht van het ministerie van BZK. Claudia Reiner van Techniek Nederland ziet hybride systemen als belangrijke tussenstap op weg naar aardgasvrij. Dat zei de vicevoorzitter in een podcast bij BNR Nieuwsradio.
EIB-directeur Taco van der Hoek gelooft niet in de kostenreductie die minister Ollongren (BZK) denkt te behalen door opschaling, innovatie en industrialisatie. Dat zei hij bij de presentatie van het onderzoek dat zijn instituut deed naar de betaalbaarheid van het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving.
Grote rol voor hybride tot 2030
Vicevoorzitter Claudia Reiner van Techniek Nederland ziet op weg naar 2030 en uiteindelijk naar 2050 een grote rol weggelegd voor hybride warmtepompen. Dat zegt zij in een podcast bij BNR Nieuwsradio waarin zij in gesprek gaat met Maarten van Poelgeest, voorzitter van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord.
49 % CO2-reductie
De vicevoorzitter van de brancheorganisatie benadrukt dat zij vindt dat het op termijn (2050) wél nodig is helemaal van het aardgas af te komen. En dat kan alleen als we op termijn de hele woningvoorraad aardgasvrij maken. Voor woningen en wijken die nog niet zonder aardgas kunnen ziet Reiner hybride warmtepompen echter als een tussenoplossing om het klimaatdoel van 49% CO2-reductie in 2030 te halen. ‘Een hybride warmtepomp bespaart in een woning meteen tot 70% op aardgas. De woningbezitter of huurder profiteert onmiddellijk van een lagere energierekening’, aldus Reiner in de podcast.
Experts gaan ook voor hybride
Op haar website laat Techniek Nederland enkele experts aan het woord die de visie van de brancheorganisatie onderschrijven. Zo ziet Maarten van Poelgeest hybride warmtepompen voor een deel van de woningen als een goede optie omdat je direct CO2 bespaart. Volgens Henri Bontenbal van netbeheerder Stedin en kandidaat-Tweede Kamerlid voor het CDA zijn hybride warmtepompen kosteneffectief en zorgen zij ervoor dat de consument al kan beginnen met verduurzamen en niet alle maatregelen in één keer hoeft te nemen. Ook Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, ziet de hybride warmtepomp als een optie die voor bepaalde complexen een weloverwogen tussenstap zou kunnen zijn naar een CO₂-neutraal woningbestand in 2050. Voorwaarde is wel dat deze de volledige afschrijvingstermijn kan meegaan en niet ergens tussendoor noodgedwongen moet worden vervangen, omdat er voor een andere warmteoplossing gekozen is.